Hilversum hekelt Mies ‘zakkenvuller’ Bouwman

Mies BouwmanMies Bouwman is al jaren met pensioen, maar de levende legende is nog altijd één van de meest verdienende tv-sterren. Want Mies vult haar zakken door een fikse vergoeding te vragen voor elk fragment van haar dat wordt herhaald. Nieuwe Revu peilde de meningen hierover in Hilversum en kwam tot de ontdekking dat deze ‘bijverdienste’ van mevrouw Bouwman kwaad bloed heeft gezet.
Voor de jongere bezoekers: Mies was één van de eerste omroepgezichten. Vooral haar presentatie van Open Het Dorp, een inzamelingsactie voor een goed doel, is uitgegroeid tot een legendarische prestatie. Maar Mies werd ook bekend met Eén van de Acht, In de Hoofdrol en Zo Is het Toevallig ook nog ‘s een Keer. Van Mies in actie zijn bijna geen kleurenopnamen, nagenoeg alles is nog in die vertederende Polygoon-stijl.

550 euro per minuut
Maar wie zo’n fragmentje nog eens wil laten terugzien, betaalt daarvoor 550 euro per startende minuut. Nieuwe Revu schrijft: Ter vergelijking: de Oostenrijkse Natascha Kampusch krijgt 290 euro per uitgezonden minuut voor het interview over haar dramatische ontvoering.

Schande
Hilversum spreekt er schande van. "Haar fragmenten hebben historische waarde en zouden voor publieke doeleinden vrij beschikbaar moeten zijn", vindt Ad van Liempt, eindredacteur Andere Tijden. "Te meer omdat het gemaakt is met geld van de gemeenschap. Bovendien gaat het om een presentatrice die haar roem enkel te danken heeft aan de televisie."

Ook oud-Vara-bestuurder Gijs Stappershoef zit het dwars. "Ze heeft geen enkele tekst voor het programma Zo Is het Toevallig ook nog ‘s een Keer zelf bedacht. Ze was slechts de publiekstrekker, de vlag op de modderschuit. Ze was voor de jongens eerder een blok aan het been, want Mies begreep de teksten die ze moest uitspreken vaak helemaal niet."

30.000 euro per jaar
Naar het schijnt laat Mies haar advocaat speuren naar pakkansen in omroepland. "Haar advocaat is echt een bijtertje. Die googelt regelmatig op haar naam om te zien of er nog een rekening te vereffenen is", aldus Annemarie Vollebregt, producer van het themakanaal Cultura. Volgens Beeld en Geluid, beheerder van het oude beeldmateriaal, haalt Bouwman makkelijk 30.000 euro per jaar op met de fragmenten. "Voor velen een jaarsalaris, waarvoor Bouwman niets hoeft te doen", aldus Nieuwe Revu.

Mies zelf
Wat Mies er zelf van vindt? "Wie er gebruik van wil maken, moet daar iets leuks tegenover stellen. Ik kan ook nee zeggen, dat is zo heerlijk." Toch ziet ze wel iets in het plan van Van Liempt, om het beeldmateriaal voor publieke doeleinden vrij te stellen.

Wat Zappen er van vindt? Ik zou volgens mij hetzelfde hebben gedaan. Wanneer de filmpjes straks gratis beschikbaar zijn, zullen ze tot in den treure worden uitgemolken op televisie. Elke avond wel een keer Mies op de buis. Ik zou ook wel eens van mijn rust willen genieten als gepensioneerde televisiecoryfee. Mocht ze toch besluiten om het vrij te geven, dan ook voor de commerciëlen. Anders krijg je een oneerlijke situatie.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>