Plasterk wil dat NPO kranten helpt

Het moet niet gekker worden. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt door Plasterk aangewezen om de Nederlandse krantensector te redden. De krant heeft het moeilijk door het teruglopend aantal abonnees, dalende advertentie-inkomsten en de concurrentie met (gratis) nieuws op internet. Plasterk wil nu belemmeringen wegnemen voor een samenwerking tussen de publieke omroepen (ik gok vooral de NOS) en de kranten.

Het is de inhoudelijke reactie op de adviezen van de commissie-Brinkman die zich heeft gebogen over de toekomst van de Nederlandse pers. “Plasterk wil de overheidsinvloed zo beperkt mogelijk houden, maar volgens hem ligt er wel een verantwoordelijkheid wanneer serieuze journalistiek in gevaar komt”, schrijft ANP.

“Een vorm van samenwerking is volgens Plasterk dat de publieke omroep beelden beschikbaar stelt aan kranten om op hun eigen websites te zetten. Wat daar financieel tegenover moet staan, is volgens de bewindsman nog niet duidelijk”, aldus het persbureau.

Plasterk denkt verder dat een gezamenlijk distributienetwerk tot flinke kostenbesparing leidt. Ook wil hij wel enkele miljoenen beschikbaar stellen aan de krantenwereld voor innovatie en het aannemen van jonge journalisten. Daarmee is de internetheffing die de commissie Brinkman opperde van de baan.

Maar ja, de krantenwereld is niet de enige die het moeilijk heeft. De commerciële televisie wil ook best een handreiking van minister Plasterk. Om nog maar te zwijgen over de vele online media, waarvan de advertentiemarkt eveneens nagenoeg volledig is ingestort. Mogen wij dan straks ook die beelden van de publieke omroepen online gaan zetten om maar een beetje te kunnen concurreren met de online kranten? Het lijkt mij best leuk om een gehele tv-avond dezelfde dag hier online te kunnen aanbieden…

Minister Plasterk schuift vanavond aan bij De Wereld Draait Door om verder te praten over zijn plannen.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Plasterk wil dat NPO kranten helpt

  1. Lies

    Belachelijk!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: RTL wil samenwerking NPO en kranten blokkeren | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>