Plasterk kondigt grondige hervorming publieke omroep aan

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat weer stevig op de schop. In 2005 is het publieke bestel voor het laatst hervormd en in 2016 moet dat nog veel grondiger zijn gebeurd, vindt Minister Plasterk van Media. In Het Parool vertelt hij dat de omroepen moeten inspelen op veranderend kijkgedrag en nieuwe technieken. Oftewel: televisie gaat steeds meer via internet, welke rol gaat de publieke omroep daar in spelen?

Nu al worden veel digitale kanalen met overheidsgeld gefinancierd, een doorn in het oog van de commerciëlen. Weliswaar is een digitaal kanaal veel goedkoper dan bijvoorbeeld een hele tv-zender, de kosten zijn nog altijd navenant. Mede door het grote aanbod van digitale kanalen uit de publieke omroepen kunnen commerciëlen daar maar heel moeilijk tegen concurreren. RTL heeft afgelopen najaar RTL Lounge in de markt gezet en is tevreden over de resultaten, maar ik gok dat het allemaal nog niet heel winstgevend zal zijn.

Ook de online gemist-diensten van de commerciëlen zijn veel bescheidener dan bijvoorbeeld Uitzendinggemist. RTL en SBS moeten die terugverdienen met (online) reclamegelden. Al tijden gaat het hardnekkige gerucht dat de publieke zenders voor de eigen online diensten dumpprijzen hanteren, wat het voor de commerciëlen nog moeilijker zou maken.

In 2011 gaat een nieuwe concessieperiode in wat de publieke omroep voor vijf jaar van zendtijd voorziet. In 2016 gaat dus een nieuwe concessieperiode in. Plasterk kondigt zijn plan nu al aan vanwege de omvangrijkheid ervan, maar ook om in te spelen op een nieuwe politieke situatie. In 2011 zijn er ook nieuwe Kamer-verkiezingen. Momenteel zit er een kabinet dat de NPO redelijk goed gezind is, maar met bijvoorbeeld Wilders of de VVD in een kabinet zou dat allemaal wel eens minder kunnen worden.

De mediaminister verwacht een ‘zeer pittige discussie’ over de toekomst van de publieke omroepen ‘binnen de politiek en binnen de omroep’. Volgens Plasterk speelt de programmering nu nog een grote rol. “De netmanagers werken secuur aan uitzendschema’s die de kijkers verleiden ook af te stemmen op programma’s die ze niet spontaan aanzetten. Er zit een zorgvuldige opbouw in de televisieavond.” Die situatie verandert volgens de minister als kijkers in de toekomst met de nieuwe technieken zelf een tv-avond kunnen samenstellen. Plasterk voert al gesprekken met Henk Hagoort, de bestuursvoorzitter van de NPO.

Dit hele debat zat er natuurlijk een keer aan te komen na de aanhoudende kritiek op de rol van de netmanagers en de vermeende oneerlijke concurrentie met de commerciële zenders. Goed dat daar nu het startsein voor wordt gegeven. Gaat een interessante ontwikkeling worden waarvan niemand nu de uitkomst kan voorspellen.

Zie ook:
- Wat de netmanagers dit jaar wèl goed deden + wensen 2010
- Plasterk grijpt niet in bij verdwijnen ONM
- RTL wil samenwerking NPO en kranten blokkeren
- Hagoort juicht toetreding nieuwe omroepen toe

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Plasterk kondigt grondige hervorming publieke omroep aan

 1. besserwessie

  De publieke omroep is al tientallen jaren een spreekbuis voor de politiek correct weldenkende coterie. Met daarnaast heel veel plat vermaak. Op de schop? beter is het om die schop te gebruiken om de publieke omroep zeer diep onder de grond te spitten.

    /   Reply  / 
  1. Ariane

   De Publieke Omroep kan absoluut wat reoganisatie gebruiken, is zeker niet heilig en lang niet alles is kwalititatief even goed. Als ik televisie kijk, wil ik gewoon iets substantielers zien dan de standaard bagger die over het algemeen bij de commercielen wordt uitgezonden: behoor je dan meteen tot de zgn ‘politiek correcte, weldenkende coterie’? Mensen die altijd alleen maar vermaakt willen worden, vinden hun heil bij de commercielen, maar dat geldt niet voor iedereen: ieder zijn meug.

     /   Reply  / 
 2. Topmodel

  Nu snap ik waarom upc 50 cent voor nl programmas en 1.50 cent voor buitenlandse programma’s vraagt voor rtlgemist. had wel begrepen dat ziggo kijkers niets betalen voor rtlgemist en dat zij ook programma gemist van sbs hebben. Vooralsnog zal ik er geen cent aan uitgeven zolang ik via internet gratis de gemiste programma’s kan zien.

    /   Reply  / 
 3. Gerard Mulder

  Zeker nu de enige omroep met meerwaarde aan het omroepbestel als het aan plasterk licht weg gaat LLINK wat . Wat is de waarde dan van omroepen?

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>