Wat de netmanagers dit jaar wèl goed deden + wensen 2010

De netmanagers bij de publieke omroep hebben dit jaar van veel dingen de schuld gekregen. Het de nek omdraaien van bijvoorbeeld ONM en Dit Was Het Nieuws. Het verkeerd programmeren van Nederlands drama als Sorry, Minister van de VPRO of het telkens opnieuw inbreken van sport op Nederland 3. Maar er is ook heel veel goed gegaan, zo blijkt uit het verhaal van Gerard Timmer in De Telegraaf vandaag. Hij is directeur televisie bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en werkt nauw samen met de drie netmanagers.

Kijktijdaandeel
In de krant rekent Timmer voor dat het kijktijdaandeel in 2009 met 1 procent is gegroeid ten opzichte van 2008. De groei bedraagt zelfs 3,6 procent in vergelijking tot 2007, toen er in de zomer geen grote sportevenementen als de Olympische Spelen of een EK/WK Voetbal was. De sportevenementen bezorgen de NPO altijd veel marktaandeel.

Nieuwe groepen
“Blij ben ik vooral met het feit dat we in 2009 nieuwe groepen kijkers hebben weten te bereiken. De Oorlog op Nederland 2 trok een miljoen mensen, recht tegenover Boer Zoekt Vrouw. De Slag bij Nieuwpoort wist op zaterdagavond tot 800 duizend kijkers te boeien, te midden van al het andere geweld als Ik Hou van Holland en Paul de Leeuw.”

Lieve Paul
Over het nieuwe programma van Paul zegt Timmer: “Paul is zoekende. Ik vind het moedig dat hij zichzelf durft te vernieuwen, dat vooropgesteld, maar in Lieve Paul wordt te veel gecombineerd. Een nieuw programma moet meteen duidelijk zijn. Zeker als je het moet opnemen tegen Ik Hou van Holland, wat zich al heeft gemanifesteerd.”

Missers
Over de missers van dit jaar (die overigens ook bij de commerciëlen zijn te vinden): “Geboren Leiders van de NCRV was te onduidelijk en in de formule van Vrouw & Paard heb ik nooit geloofd. Als je meer aandacht voor het vrouwelijke standpunt wilt, laat dat dan terugkomen in de redactie en gasten van bestaande programma’s. Ook niet gelukt: om van de vrijdag op Nederland 3 een echte humoravond te maken. De Badgasten en Ranking the Stars met Sophie en Sander scoorden beneden verwachting. En door alle commotie rond Arie Boomsma gingen enkele van zijn veelbelovende programma’s niet door.”

Jongeren
Voor 2010 heeft Timmer wel een wensenlijstje. Met een jaloers oog wordt gekeken naar de financieel-economische berichtgeving van RTL Z, dat overigens in kijkcijfers gemeten het fiks aflegt tegen de dagjournaals van de NOS. Ook wil Timmer meer voor jongeren doen. “Voor dat laatste zie ik een rol weggelegd voor nieuwkomer PowNed en BNN. En ik hoop dat WNL de kruidigheid gaat leveren die Fons van Westerloo belooft. Zodat een nog groter deel van het publiek zich herkent in de publieke omroep.”

Zie ook:
- Voorspelling: Dit gebeurt er in 2010 in Hilversum
- Dit was Dit Was Het Nieuws. Tot ooit?
- Vara-talkshow Vrouw & Paard van de buis
- Nederland 3 voert sneak preview-tijdslot in
- Roek Lips weigert ‘offer you can’t refuse’ van BNN
- Revu: Matthijs van Nieuwkerk machtigste man in Hilversum

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat de netmanagers dit jaar wèl goed deden + wensen 2010

  1. Mike

    Als hij daadwerkelijk een tegenhanger van RTLZ wil maken dan is het bewijs wat mij betreft geleverd dat de NPO opgeheven kan worden in deze vorm. Het is de bedoeling dat zij dingen brengen die de commercielen nalaten.

    Wil niet weer een oude discussie oprakelen, maar hoop dat ze eens gaan nadenken daar.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>