Hagoort wil bezuinigen op sport, amusement en digitaal

Velen hebben al een proefballonnetje opgelaten over mogelijke bezuinigingen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), maar omroepbaas Henk Hagoort kwam tot nu toe niet verder dan omroepfusies. In een open brief aan de Volkskrant doet hij nu meer plannen uit de doeken. Zo wil hij omroepen die weigeren te fuseren korten op hun budget, moeten er (veel) minder digitale kanalen komen en wil hij bezuinigen op sport en amusement. Hagoort laat zich in de krant niet uit over het terugdringen van het aantal radio- en tv-zenders.

Hagoort schrijft: “Wat we aan amusement blijven doen, moet zich kwalitatief duidelijk onderscheiden. Iedereen voelt aan dat Boer Zoekt Vrouw meer publieke waarde heeft dan het opnieuw uit de kast halen van Wie van de Drie. Dat Koefnoen beter bij ons past dan Sterretje Gezocht. Dat Paul de Leeuw meer onderscheidend is dan Bananasplit. En zijn twee grote voetbalcontracten echt nodig? We zullen dat gesprek in alle eerlijkheid en openheid moeten gaan voeren.”

Hagoort benadrukt verder vooral zelf knopen door te hakken en niet te wachten tot Den Haag ingrijpt en mogelijk de macht overneemt. Volgens onbevestigde berichten zou een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV zo’n 200 miljoen euro willen korten op de jaarlijkse bijdrage van 750 miljoen euro aan Hilversum. De partijen zouden daarbij adviseren één tv-zender te laten sneuvelen.

Vooropgesteld: ik denk dat Hagoort het juist heeft door te stellen dat veel sport en amusement van de NPO nu ook prima door de commerciële zenders gedaan kunnen worden. En dat de NPO daar eigenlijk marktverstorend werkt.

Toch: Hagoort spreekt tegen dat de kaasschaaf over Hilversum halen niet meer werkt, dat is al te veel gedaan. Maar is het nu niet de kaasschaaf die wat korstjes weghaalt in de vorm van grote sportcontracten en grote amusementsshows? Verder nog wat omroepen samenvoegen en verder met een bestaand bestel. Dat terwijl Hagoort de geschiedenis in zou kunnen gaan als de man die de publieke omroep nou eens echt hervormd in plaats van afslankt.

Ik denk dat de discussie over hoe te bezuinigen bij de publieke omroep nog wel even aanhoudt, temeer omdat enkele omroepen zich totaal niet zullen kunnen vinden in de plannen van Hagoort.

Zie ook:
- Henk Hagoort over bezuinigingsdrift: NPO moet verbinden
- FD: NPO moet meer dan 100 miljoen bezuinigen
- Publieke Omroepbazen presenteren eigen bezuinigingsplan
- Van Westerloo: Voorkom hakken met wegdoen amusement
- Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2010/11

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Hagoort wil bezuinigen op sport, amusement en digitaal

 1. robert

  200 miljoen bezuinigen moet makkelijk kunnen. misschien kan men ook eens de kaasschaaf over de salarissen laten gaan, zijn er velen die een godsvermogen verdienen via bv produktie maatschappij. die kunnen makkelijk naar de normale norm, verdienen ze de rest gewoon makkelijk bij. ook een paul de leeuw dus, die van nieuwkerk en ga zo maar door.
  beste zou zijn, 1 zender minder.

    /   Reply  / 
 2. Topmodel

  De kaasschaafmethode is volgens mij iets heel anders. Namelijk bij Lingo 4000,- winnen ipv 5000,-. De salarissen voor 1 jaar bevriezen en wat schoonmakers eruit werken, geen dure lunches meer. Sport behouden maar er 1% minder aan uitgeven. Met andere woorden alles behouden maar er ietsie minder voor betalen. Het dumpen van sport en amusement a la op zoek naar …. en bij voorkeur Llinkachtige reisprogramma’s dumpen zal naar mijn mening meer zoden aan de dijk zetten en is geen kaasschaafmethode maar eens een keer bepalen wat wel en niet wordt gemaakt/uitgezonden.

  De politiek zou eens een keer moeten bepalen wat ze nog wel voor ons willen doen en aan de hand daarvan ambtenaren ontslaan. Doordat er geen keuzes gemaakt worden zijn er altijd ambtenaren en meer nodig. Energie, telefoon, televisie, postbezorging hebben ze afgestoten maar daar hebben ze duur bankpersoneel voor teruggehaald als ambtenaar. Tis maar waar je je prioriteiten als overheid legt.

    /   Reply  / 
 3. Pieter

  gewoon nederland 2 afschaffen daar kijkt toch niemand naar!
  En de presentatoren mogen wel eens wat minder verdienen.
  Sport is heel belangrijk voor de eeneheid in een land!

    /   Reply  / 
  1. Mark

   Ja maar deze ‘eenheid’ kan ook prima door de commerciëlen worden opgepikt.

     /   Reply  / 
 4. StefanXVI

  Om maar wat te noemen: Champions League kan makkelijk naar RTL7, Op zoek naar… kan makkelijk naar RTL4 (die werken toch al veel samen met Stage Entertainment). Verder kunnen publieke programma’s als Uitgesproken, Timboektoe, Ochtendspits en PowNews verdwijnen. Kortom: Nederland 3 heb je niet meer nodig.

    /   Reply  / 
  1. Martijn

   Op zoek naar is echt een programma voor carlo en irene!

     /   Reply  / 
 5. Martijn

  Lijkt me een prima idee. Is natuurlijk van de zotten dat onze belastingcenten gebruikt worden voor programma´s die ook bij de commercielen op de buis kunnen

    /   Reply  / 
 6. piet

  Wat iedereen hier voor het gemak even vergeet is dat de CL dan zeer waarschijnlijk achter de decoder verdwijnt. Dat is nml. wat er in Engeland en Duitsland is gebeurd. En reken maar dat je er dan dik voor gaat betalen. Heel wat meer dan dat er nu met “jouw” belastingcenten wordt betaald. Dus denk even na voordat je iets roept, voor je het weet lopen jullie te klagen dat voetbal vroeger gratis was en dat het weer terug moet naar de publieke omroep.

    /   Reply  / 
  1. Martijn

   Kun je tenminste kiezen of je wel of niet betaald. Daar komt bij dat de cl de laatste jaren flink achteruit is gegaan, dus zo belangrijk is het nou ook weer niet!

     /   Reply  / 
 7. Dom Blondje

  Ach, wie heeft er radio en tv nodig als Zappen-blog er is?
  De TV Draaid Door in een schredder en Boer zoekt Vrouw heeft toch geen tijd. De ‘talenten’ gaan weer het plein op met een schoteltje voor zich en de jeugd maakt zijn eigen internetfilmpjes, al-dan-niet met de verborgen camera in grote zus d’r slaapkamer gefilmd.
  Zitbankbuiken- en kont-eeltbehandelingen zullen minder zwaar op de ziekenfondsbegroting gaan rusten, waardoor er weer wat meer ruimte komt om qwerty-aandoeningen te behandelen.
  Dus de conclusie moet zijn: Zonder radio en tv komen er weer ‘ouderwetse’ kijkdozen, ook op De Wallen en soms verpakt als een internetfilmpje op een bits-en bytesscherm.

    /   Reply  / 
  1. stefanXVI

   Met je naam is ook gelijk alles gezegd…

     /   Reply  / 
    1. StefanXVI

     Dat ben ik niet.

       /   Reply  / 
     1. Tim

      Dat zeggen ze allemaal; maar bewijs het maar eens!

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>