TV Lab 2011; Wat was leuk en wat hoeft niet meer?

TV Lab 2011 zit erop. Donderdag presenteert netmanager Roek Lips de eerste resultaten van de experimentele tv-week, maar we kunnen hier natuurlijk ook de eerste balans opmaken. Van wat ik heb gezien (zeker niet alles, wel veel) is TV Lab dit jaar weer meer geslaagd dan vorig jaar. Het studiogedeelte stond als een huis met korte gesprekken die wèl iets toevoegden en een prima twitter-selectie. Verder werd ‘de week van vernieuwing’ vaak aangewend om echt vernieuwende tv op te zoeken; qua idee, uitvoering of social media.

Natuurlijk lukte dat niet overal evengoed. Van Moordweek was de eerste avond al duidelijk dat hier alleen een enkeltje omroeparchieven mogelijk is. En ook bij De Dropping vielen veel mensen in slaap; de spanning was ver te zoeken en ik vraag me af wat de Avro had gehoopt dat er zou gebeuren op die berg, behalve wat vermoeiing; een lawine misschien? Ook Film Je Zomer van BNN strandde bij een aardig idee maar met een te willekeurige en onsamenhangende selectie beelden. Carte Blanche hoeft ook niet terug; BN’ers de vrije hand geven voor een tv-programma behoeft toch meer redactie.

Waar ik wel meer van wil zien: Rambam, ook wel het Nederlandse equivalent van het Belgische Basta. Goed, dat je zendtijd kunt kopen bij Harry Mens is misschien niet wereldschokkend, maar de uitvoering vond ik toch wel goed. Ook winnaar van de kijkerspitch Truman zou kunnen terugkeren, maar dan wel flink bijschaven. Het echt volgen van iemand zonder dat hij het weet is niet helemaal gelukt, we keken meer naar BN’ers die probeerden iemand te volgen met de nodige inmenging. Moet beter kunnen.

Verder heb ik een aantal keer heel hard gelachen bij Renkema TV, al voegde het tv-programma weinig toe aan de activiteiten die Buro Renkema al online verrichtte. Misschien moet de conclusie dan zijn dat web-only te marginaal is voor Renkema, en de grappen dus een eigen tv-show verdienen.

Eén van de meer spraakmakende programma’s was Weg van Nederland. Een quizje met uitgeprocedeerde hoogopgeleide asielzoekers bereikt zeker zijn doel voor één aflevering. Het punt van de makers is gemaakt. Maar voor een hele serie is het misschien iets te jolig. En verdwijnt de impact naarmate je meer afleveringen maakt. Tenzij er een twist aan toekomstige afleveringen wordt gegeven?

Gajes met Jack Wouterse leek me op voorhand een leuk programma, maar al binnen tien minuten snapte ik er niets meer van en werd me ook niet duidelijk waar ik naar zat te kijken; reality, acteerspel of reportages? De pilot was te moeilijk om het te begrijpen.

Wat waren jullie hoogtepunten dieptepunten? Welke programma’s verdienen een plekje in de programmering van Nederland 3? Laat het weten in de comments.

Zie ook de andere berichten over TV Lab 2011:
- TV Lab dag 5: Social media met Collapsus en Restart
- TV Lab dag 4: Asielzoekers, Renkema TV en Dennis Storm
- TV Lab dag 3: Dropping, Gajes en Carte Blanche
- TV Lab dag 2: Interraciale relaties en sollicitatiemafia
- TV Lab dag 1: tumultueus Rambam en begin Moordweek
- Stronttrui valt slecht; ‘Actie beschadiging Harry Mens’
- Vara laat Harry Mens nepproduct aanprijzen in Business Class
- Ook NOS op 3 doet mee met TV Lab
- Nieuwe Donorshow? VPRO met Weg Van Nederland
- Tros lost moord op tijdens TV Lab
- NTR solliciteert met verborgen camera in TV Lab
- Clairy Polak maakt opwachting in TV Lab 2011
- KRO geeft BN’ers vrije hand in Carte Blanche
- Avro maakt satirisch programma Renkema TV voor TV Lab
- Jack Wouterse maakt misdaadprogramma voor Vara
- Zarayda Groenhart gaat solo in Romeo & Julia datingshow
- Nederland 3 maakt programma’s TV Lab 2011 bekend
- Vara met Sketch Up van Haye van der Heyden in TV Lab
-
EO levert social media dramaserie Restart aan TV Lab
- BNN met Film Je Zomer tijdens TV Lab 2011
- Kijkerspitch TV Lab: Variant op Truman Show wint

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “TV Lab 2011; Wat was leuk en wat hoeft niet meer?

  1. Levi

    Opzich is het een leuk initiatief, maar met te weinig succesvol resultaat. En zeker dit jaar zijn het zeer goedkope, niet verder uitgedachte en waardeloze programma’s. Het enige waar ik wat in zie is De Dropping.
    Ik neig te zeggen creatieve armoede

      /   Reply  / 
  2. John Doe

    Rambam moet nooit meer terugkomen. Ik heb geen minuut gelachen om deze kloon van Basta. Basta was geniaal maar dit was heel slecht, en vooral die mensen die niemand kent.

      /   Reply  / 
  3. kwikjealex

    Ik kon ook wel lachen om RenkemaTV, op internet en bij Talpa vond ik het wel leuke filmpjes en ik vind niet dat ze het verleerd zijn.
    Hoewel het wel af en toe wat flauw is en het ook iets is waar je van moet houden.

      /   Reply  / 
  4. David (2)

    Weinig boeiends dit jaar. Vond Weg van Nederland goed, maar dat was meer als eenmalig statement, niet als iets vasts. Verder stelde het weinig voor. Basta had leuk kunnen zijn als ze een daadwerkelijk maatschappelijk probleem hadden gebruikt, en niet aantonen dat je voor geld in Harry Mens’ programma kan komen. Moordweek was erg slecht. Truman was wel weer leuk, maar zie ik ook geen serie van komen.

      /   Reply  / 
  5. David (2)

    Basta = Rambam natuurlijk, foutje :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>