Bert Habets: NPO na bezuinigingen meer budget dan RTL

bert habetsDe protestactie van de publieke omroepen tegen de bezuinigingen doen de wenkbrauwen van RTL-ceo Bert Habets fronzen. De grote baas van RTL Nederland dacht dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dit jaar beslissende stappen zou zetten. “De enige concrete stap die de publieke omroep in negen maanden zet, is die naar het Malieveld in Den Haag.”

Volgens Habets is het budget van publiek Hilversum na de bezuinigingen nog altijd een stuk groter dan wat RTL voor vier zenders heeft.

Habets heeft een open brief geschreven, waarin hij meldt dat ook zijn tv-bedrijf voor de uitdaging staat om met minder geld dezelfde zendtijd te blijven vullen. “Meer met minder. Dat is een kreet die binnen de gelederen van RTL veelvuldig werd gehoord zo’n vijf jaar geleden toen ons bedrijf er minder rooskleurig voor stond. Er werd gesneden in alle budgetten, met name de programmabudgetten. Wat deden de RTL-ers. Hele afdelingen sloegen de handen ineen om in zogenoemde taskforces te onderzoeken waar we konden bezuinigen. Dat is het ondernemerschap dat ons in een crisis tot onbetwiste marktleider heeft gemaakt.”

De RTL-baas vindt dat het tijd is voor hervormingen bij de publieke omroep. “In een tijd waarin iedereen, van gezinnen tot MKB-ers en zelfs grote bedrijven, elke euro 1, 2 en zelfs 3 keer moet omdraaien, besluit de publieke omroep om te demonstreren. Is dat een publieke omroep waar mensen zich in moeten herkennen? Nee, dat is een publieke omroep die is verkrampt. Maxim Hartman noemde zijn voormalig werkgever gisteren in RTL Late Night een ziek systeem. Harde woorden, maar helaas wordt het tegendeel tot op heden nog niet bewezen.”

Hij schrijft ook: “Ik lees in het NRC van dinsdag 8 oktober dat Den Haag geen visie heeft en dus een commissie moet inschakelen om te adviseren over het lot van de publieke omroep. Henk Hagoort vreesde in januari nog voor de teloorgang van een onafhankelijke publieke omroep en claimde dat Hilversum een Haagse lobby begon te worden. Ik doe een appèl op Henk. Neem je onafhankelijkheid terug, dwing het af en pak de eerste bus terug naar Hilversum om zelf de toekomst van de publieke omroep te bepalen.”

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Bert Habets: NPO na bezuinigingen meer budget dan RTL

  1. bas

    We weten allemaal wat voor bagger rtl uitzend op de vier kanalen dus vergelijking met PO loopt vreselijk mank

      /   Reply  / 
  2. Eric

    En zo is het Bas!

      /   Reply  / 
  3. Stef

    RTL heeft een hele andere doelgroep dan de PO, dus vandaar die ‘bagger’. Ze zenden dus geen programma’s uit die in jullie ogen bagger zijn, omdat ze weinig geld hebben, maar omdat de doelgroep om die programma’s vraagt.

      /   Reply  / 
    1. M

      RTL, SBS en de PO hebben helemaal geen andere doelgroep. Het merendeel van de mensen denkt niet in omroepen of zenders maar in programma’s. Mensen zappen en kijken gewoon naar wat ze leuk vinden. Dat alleen maar naar de RTL groep of SBS groep of Publieke omroep kijken willen ze graag hier en op MC in stand houden maar is grote onzin. Wat betreft de brede zenders dan he. In mijn ogen is niets bagger. Ieder zijn programma zeg ik altijd. En soms kun je programma’s ook op een andere manier bekijken dan het bedoeld is. Ik kijk graag naar Pauw en Witteman maar ook naar Samanta en Michael. Terwijl ik dit typ denk ik je zou ze voor de grap eens om moeten ruilen.

        /   Reply  / 
  4. David(2)

    Wat de PO moet doen is kijken naar een veel verdergaande samenwerking. Waarom nog 8 omroepen straks? Wie heeft er nou nog binding met een omroep? Ik ben 37, en mijn ouders keken vroeger inderdaad vooral naar VARA en VPRO. TROS en AVRO waren niet verboden, maar wel duidelijk minder populair.

    Ik heb er nog een stukje van meegekregen dus. Maar tegenwoordig staan die omroepen bijna nergens meer voor. Misschien de EO nog, maar dat is het echt. Waarom staan er bij een belangrijke toespraak van bijv Rutte microfoons van: NOS Televisie, NOS radio, Nieuwsuur, Pauw en Witteman, DWDD, Brandpunt, etc etc etc. Dat is toch niet uit te leggen? En al zeker niet in tijden van bezuinigingen.

    Waarom kan RTL uitstekende nieuwsprogramma’s maken met een VEEL kleinere redactie dan de NOS? Er is nog zoveel te snijden… en dan hoeven er niet eens programma’s te verdwijnen.

    Het is toch belachelijk dat de PO aan subsidie nog bijna 2 keer zoveel te besteden heeft als RTL, en dan ook nog reclameinkomsten heeft? Dat moet van dat geld gewoon kunnen, als er efficienter gewerkt wordt.

      /   Reply  / 
  5. M

    De omroepen hadden/moeten eigenlijk op een andere manier fuseren.

    1) NOS
    2) EO/KRO/NCRV
    3) TROS/WNL/MAX
    4) AVRO/VPRO/NTR/POWNED
    5) VARA/BNN/ Eventueel VERONICA (wil graag terug in het bestel)

    Niet 8 maar 5 groepen. Vanuit 5 gebouwen. Met een eigen identiteit en vereniging naar buiten. Met veel samenwerking onderling. Met veel gebruik van de alles overkoepelende NOS. Kwa techniek en nieuws items etc.

    Daarna moeten de programma’s tegen het licht worden gehouden en redacties samen gevoegd. Wat is de toegevoegde waarde van Vandaag de dag in de ochtend naast het Journaal? Ze behandelen de zelfde onderwerpen als het Journaal. Nota bene met nog een eigen weerbericht ook. Dit programma kan dus weg. Doorlopend is er wel een Journaal in de ochtend. Ook Studio Max live voegt niet veel toe. Deze programma’s kunnen weg. Daarvoor in de plaats 2x per dag 1 Vandaag bij toebeurt door de TROS/MAX en WNL. (de AVRO stapt er uit) Meldpunt, Radar en Kassa. 3 consumenten programma’s die nagenoeg ook alle 3 op elkaar lijken. Er zouden er 2 weg kunnen of er moet duidelijk een andere invalshoek worden gevonden. De AVRO stopt met amusement maar behoud de reality games. Programma uitruilen dus. Ik denk dat de omroepen als ze meer de samenwerking aangaan nog een heel end kunnen komen. Ik ben overigens voor het behoud van het huidige bestel maar ook voor het bezuinigen. Ik denk dat dit best kan maar ook op andere manieren

      /   Reply  / 
  6. L3R0YYY

    Dat bedoel ik! Goed gezegd!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>