NPO zet alle zeilen bij om meer jongeren te bereiken

npo De publieke omroep heeft de pers een preview gegeven van zijn programmering in 2015. En wat blijkt? Het bestel zet alle zeilen bij om een jonger publiek aan te gaan spreken. Het is één van de taken van de omroep om alle groepen in de samenleving te bereiken, maar de jongere kijker dreigt nu te verdwijnen bij NPO1, NPO2 en NPO3.

De grootste verandering zal te bemerken zijn op NPO3. Deze zender komt met veel nieuwe programma’s, specifiek gericht op 20- tot 34-jarigen. “Iedere televisieavond krijgt op NPO3 een duidelijk signatuur. Ook wordt er nauw samengewerkt met 3fm en komt er ruimte voor jonge televisiemakers om online te gaan experimenteren.”

Maar ook het vlaggenschip van de publieke omroep, NPO1, moet flink meer jongeren gaan bereiken. Waar de zender nu soms gegijzeld lijkt door zijn eigen succes, waardoor bestaande succesreeksen vooral de programmaschema’s vullen en er weinig ruimte is voor vernieuwing, wordt dat in 2015 opengebroken. De zender gaat tv-series korter programmeren en een vervolgseizoen is bij voorbaat minder vanzelfsprekend. Human interest wordt maatschappelijk relevanter met verhalen van echte mensen en er is aandacht voor nieuwe genres zoals populair wetenschappelijke programma’s. Een goed voorbeeld is Bodyscan, waarin Katja Römer-Schuurman haar lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap. Maar ook de nieuwe rauwe misdaadserie Noord-Zuid moet NPO1 verjongen.

Televisiedirecteur Frans Klein: “We zijn dominant in bereik bij de oudere doelgroep, maar we merken dat we de aansluiting bij de nieuwe generatie dreigen te missen. Daarom moet ook onze grootste zender NPO1 de focus verleggen naar een jongere doelgroep, kijkers van 30 jaar en ouder.”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>