Controversiële EO-show Rot Op Naar Je Eigen Land van start

rot op naar je eigen landGisteren toevallig RTL Late Night gezien? Bij Humberto Tan aan tafel zaten enkele kandidaten uit het nieuwe EO-programma Rot Op Naar Je Eigen Land. Zes mensen met een uitgesproken mening over het vluchtelingenvraagstuk ervaren wat het is om een vluchteling naar Nederland te zijn. En met name Sandra houdt daar een populistische en bikkelharde mening op na: zet ze allemaal op een onbewoond eiland, koepel erover, sleuteltje weggooien en niet meer naar omkijken.

Het instarten van een fragment waarin Sandra zichzelf introduceert, zorgt bij RTL Late Night aan tafel meteen voor commotie. Paskal Jakobsen (van Bløf) kan zijn oren niet geloven en keurt de mening van Sandra af. Sanne Hans vraagt zich hardop af waarom er op deze onsmakelijke wijze entertainment wordt gemaakt. Beiden kijken duidelijk met ongemak en walging naar de fragmenten van Rot Op Naar Je Eigen Land.

Presentator Dennis van der Geest verdedigt het programma. Door te stellen dat er veel meer mensen als Sandra zijn, waar we weliswaar lacherig over kunnen doen, maar misschien is een gesprek voeren zinniger. Dennis stelt bovendien van alle kandidaten iets te hebben opgestoken. Daarbij is niet iedereen zo anti als Sandra.

EO-directeur Arjan Lock motiveert: “Dit is een programma dat de EO moest maken. Het vluchtelingenvraagstuk is zo groot en actueel en we hebben er allemaal een mening over. Maar wat nu als de dossiers een naam krijgen en de cijfers een gezicht? En als je de machteloosheid aan den lijve hebt ondervonden, houden jouw stellige opvattingen dan stand? Of de deelnemers in hun mening zijn veranderd? Ze zijn in ieder geval allemaal geraakt! En dat is ons doel met dit programma: om de kijkers te raken en zo de menselijke maat in het maatschappelijke debat terug te brengen.”

Rot Op Naar Je Eigen Land is nu al spraakmakend. Toch vraag ik me wel af of deze vorm nu de juiste is om het vluchtelingenvraagstuk onder de aandacht te brengen. Want het heeft wel iets weg van makkelijk scoren. En de kandidaten zullen nog heel wat ‘publieke opinie’ over zich heen krijgen, waar ze zich vooraf onmogelijk op hebben kunnen voorbereiden.

Rot Op Naar Je Eigen Land, 21.10 uur, EO (NPO2)

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Controversiële EO-show Rot Op Naar Je Eigen Land van start

  1. margreet fikkert

    De reactie van Paskal sloot perfect aan bij de opmerking/mening van Sandra, ondoordacht en lomp. De houding van Sanne vond ik ronduit onbeschoft. Als je je muziek wilt promoten op tv,prima. Doe je dit in een talk show zal je je moeten voorbereiden op de onderwerpen die aan tafel besproken worden, en er niet bij gaan zitten als een peuter waarvan het snoepje is afgepakt. In eerste instantie hadden beiden geen microfoon. Misschien was het beter geweest als ze deze helemaal niet hadden gekregen. In dit hele verhaal mistte ik wel de gespreksleider. Humberto had hier wat kunnen sturen.

      /   Reply  / 
  2. ster

    Ik ben zelf als vluchtelingen naar Nederland gekomen en ik vind heel belangrijk dat ik de mening van jullie weten over de vluchteling .ik vind dat belangrijk Hoe die mensen naar ons kijken. Zijn wij welkom of niet.en dit programma maakt en betje duidelijk. Echt een mooie programma

      /   Reply  / 
  3. den oude

    Sandra als eerste op een eiland zetten

      /   Reply  / 
  4. M

    Fijn dat we wakker worden gemaakt. Waarom zijn deze mensen niet welkom? Zij vragen niet om oorlog in hun land. Wat wij als westelingen niet weten is dat er maar 11 procent blijft in Nederland. De rest moet terug. Vaak blijft alleen een politieke vluchteling. Wat vol? Onzin. Vorig jaar waren er 44.000 vluchtelingen waarvan 4200 uiteindelijk mochten blijven.

      /   Reply  / 
  5. Jan Wolf

    PVV stemmers en andere onwetenden dienen welzeker op andere gedachten gebracht te worden. Een Engels onderzoeksbureau (waarom niet een Nederlands bureau – houdt het geld in Nederland, toch?) concludeerde in opdracht van de PVV dat de “niet westerse allochtoon” ons 7,5 miljard euro per jaar kost. Welnu, het zij niet de buitenlanders die de maatschappij schade toebrengen, het zijn Nederlanders en andere westerse autochtonen zelf! Kijk maar eens naar de vastgoedfraude, de bouwfraude (die de staat 17 miljard kostte), de bankensector, die 44 miljard ondersteuning ontving (maar de man in de straat moet er voor boeten), de corrupte graai- en beloningsmoraal van bankdirecteuren, de rentefraude van banken, de woekerpolisaffaire die de maatschappij 20 miljard kostte, frauderende directeuren van woningbouwcorporaties, de paardenvleesfraude, voetbalhooligans (iedere topwedstrijd kost €2 miljoen, hoeveel is dat per jaar?), matchfixing in de voetballerij, liegende wielrenners-on-dope, aannemers en ondernemers met Oost-Europese werknemers die wet- en regelgeving ontduiken, corrupte overheidsambtenaren, die de verleidingen van hebzuchtige projectontwikkelaars niet kunnen weerstaan, pedofiele priesters en nonnen, ICT ondernemers die de naïeve Tweede Kamerleden om de tuin leiden en zo overheidsgeld verkwisten, de belastingdienst zelf, die aan buitenlandse grootondernemingen belastingontduiking faciliteert. Is dit een superieure cultuur, moeten we deze normen en waarden “vieren”? Het is eigenlijk ongelofelijk dat er nog buitenlanders dit land in willen!
    Het vluchtelingenprobleem is natuurlijk een internationaal, mondiaal probleem, waarbij zoveel factoren een rol spelen, dat dit niet tot simplificaties is terug te brengen. PVV stemmers moeten meer kennis krijgen, beter opletten en in de gaten krijgen dat Geert Wilders en zijn handlangers hun onnadenkendheid misbruikt om de eigen (machts)positie te behouden en te versterken. Dit land wordt door onszelf kapotgemaakt door epidemische domheid!

      /   Reply  / 
  6. Xandra

    Wat zouden wij doen als wij uit ons land moeten vluchten, omdat ons en onze kinderen de dood boven het hoofd hangt?
    Ik denk dat wij dan ook wensen dat andere ons opvangen en helpen. De angst die wij dan moeten ondergaan en de nieuwe gebruiken die wij dan moeten aannemen in dat nieuwe land. Uit ervaring weet ik dat de vluchtelingen zich in Nederland beter aanpassen dan de meeste Nederlanders zouden doen als zij in een ander land wonen met andere gewoontes en gebruiken. En wij Nederlanders zijn daar dan niet eens uit echte noodzaak, maar vrijwillig. Klitten vaak samen met andere Nederlanders en houden ook onze eigen normen waarden en gebruiken aan. Kijk om je heen, voorbeelden ten over.

    Met samenwerking kom je verder. Hoe kun je van deze mensen verwachten dat zij integreren als men ze de rug toe keert, geen gesprekken met ze aangaat.
    Als men telkens roept dat deze mensen niet willen integreren, zet je ze met de rug tegen de muur.
    Ik hoop en merk nu al dat de discussie op gang komt dankzij dit geweldige programma.

    Daarnaast wil ik zeggen: Laat iedereen in zijn eigen waarde ook de PVV kiezers, want anders maken wij ons net zo schuldig aan vooroordelen als zij aan vooroordelen. Want ook dit zijn mensen met een eigen beeld en zienswijze. Al is dit niet die van mij. Met respect en een open houding kan iedereen zijn mening beter profileren. Met aanval, zul je aanvallen terug verwachten en komt niemand tot inzicht, Welke deze ook mag zijn. RESPECT en EMPATHIE Dat is mijn motto!!

      /   Reply  / 
  7. Zonnetje

    Bijna 20 jaar gewerkt met vluchtelingen in binnen- en buitenland. Om te kunnen vluchten naar landen als Nederland heb je nodig: Geld, veel geld om een ticket op een boot te kopen heb je nodig 4000-60.000 dollar. Een vliegticket voor 1 persoon moet altijd retour zijn anders mag je het land niet eens in! Kijk wat dat kost voor een gezin. Reispapieren. In het land van herkomst hebben lang niet alle mensen het geld om reispapieren te kopen, je hebt wel belangrijker zaken aan je hoofd in landen waar 2% van de bevolking de dienst uit maakt en jij het met een hongerloontje moet doen, dus wie hebben die reispapieren? Geboorteaktes hebben arme mensen vaak niet eens, laat staan studiepapieren. Om vluchtverhalen te kopen (ik ken er honderden die dat gedaan hebben) heb je ook veel geld nodig.
    Conclusie: Zij die geld hebben kunnen vluchten, zij die dat niet hebben, zelden of via mensonterende wegen, als sekslavin, via de drakenkoppen, uitgehuwelijkt of al eerder doordat ze als politiek vluchteling de kans zagen uit te wijken naar veiliger landen.
    De allergrootste meerderheid van de echte vluchtelingen komt niet eens bij ons, die zitten ginds nog of in een buurland in vluchtelingenkampen!
    In 1951 werd het Internationaal Vluchtelingen Verdrag in Geneve getekend. Het definieerde wie vluchteling zijn of niet.
    Tijden zijn sinds die tijd ontzettend veranderd in alle opzichten.
    Al jaren pleiten medewerkers in het veld voor een aanpassing van dat Verdrag, naar deze huidige tijd.
    Mensenhandel, vrouwenhandel, het is nog nooit zo erg geweest…wereldwijd.
    Zijn wij er debet aan dat mensen onze kant opkomen?
    Ja en nee. Door de komst van media, bv. soaps werden de dijkjes van de irrigatiekanaaltjes van gewassen in landen als Somalie, als Egypte, niet meer doorgestoken. Het gevolg was verdroging van de gewassen. Door de media zien mensen in armere landen hoe rijk wij zijn…en willen ook dat voor hun kinderen (geef je ze ongelijk?). Ik heb vrouwen in straatarm, door burgeroorlogen geteisterde, Guatemala en El Salvador willen afleren cocacola te geven aan hun pasgeboren baby’s ipv de gratis en gezondere borst. Het lukte nauwelijks, cola werd en wordt geassocieerd met luxe, met rijkdom.
    De Bijbel werd massaal aangevoerd, hun eigen godsdiensten verdrukt, ruzies in gemeenschappen. Gronden massaal vervuild door de United Fruit Compagny (Fanta, Cola etc) waar ze werken voor een dollar per dag onder mensonterende omstandigheden in het gif..
    en zo kan ik nog honderden verhalen vertellen waar wij, het Rijke Westen, debet zijn aan veel zaken die het daglicht niet verdragen.
    De enige club die ik nu nog steun is de St. Vluchteling. Opdat daar mensen geholpen worden.
    We komen niet meert af, om het zo krom te zeggen, van al deze economische en milieuvluchtelingen…de wereld verandert in rap tempo.. We zullen zelf eerst moeten erkennen dat wij, als mensen hier, grof misbruik maken van hun gronden (veevoer, biobrandstoffen, uitbuiting kledingindustrie etc) en tegelijk moeten we heel hard aan de gang de rijkdommen beter te verdelen en helpen mensen daar voor zichzelf op te komen, zelfs tegen ons! en hun rechten te nemen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>