Plannen NPO: Machtsgreep of sterker maken omroepen?

npo De plannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die onder andere naar De Volkskrant zijn gelekt, maken heel wat los bij de afzonderlijke omroepen. Die verenigen zich nu in een college van omroepvoorzitters om in mei gezamenlijk met een gepeperde reactie te komen.

De NPO vreest tussen wal en schip te vallen in een snel veranderend medialandschap en wil daardoor de merknaam NPO sterker maken, en veel content ook primair via dat kanaal aanbieden. Gevolg daarvan is dat de onderliggende omroepen minder zichtbaar worden.

De Volkskrant bericht ook dat de geldstromen veel centraler geregeld gaan worden, waarbij de eigen middelen van de omroepen niet heilig zijn. “Daarnaast is behoefte aan (…) de inzet van reserves en vermogen ten behoeve van de programmering”, citeert de krant uit de plannen. Die programmering zal meer via genres centraal geregeld worden, met genrecoördinatoren. Verder komt er een gezamenlijk innovatieagenda.

De plannen worden door sommigen uitgelegd als een machtsgreep. “De NPO creëert met de voorgenomen plannen een log apparaat boven de omroepen, dat eenzijdig gaat bepalen waar Nederland naar moet kijken en luisteren”, zegt AvroTros-directeur Eric van Stade. Hans Laroes, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek: “Er is sprake van veel te veel machtsdenken en te centralistisch; NPO opereert nu als gesloten bastion en verspeelt daardoor steun.”

Voor de kijker van NPO1, 2 en 3 zijn de plannen en mogelijke veranderingen nu nog heel abstract. Mij lijkt dat voor de kijker op termijn veel duidelijker moet worden welk programma je waar kunt verwachten, dat is met de versnipperde omroepenstructuur nu nog vaak vertroebeld. Maar de eigen identiteit van de omroepen zal wel slechter zichtbaar zijn. De online plannen van de NPO zijn erg gedateerd en erg ‘hekje-om-internet’ willen zetten.

Het belooft een hete zomer te worden in publiek Hilversum.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>