Jan Jaap van der Wal blijer bij RTL dan NPO

jan jaap van der walJan Jaap van der Wal was jarenlang met zijn voorstellingen en programma’s te zien bij de publieke omroep, maar duikt nu alleen nog op bij RTL. En dat bevalt hem prima, zegt hij in gesprek met Vara Gids. Weliswaar is de overstap min of meer uit nood geboren, de nieuwe omgeving bevalt hem goed.

In het programmablad vertelt hij: “Het is heel simpel: ik wil dat mijn shows door zoveel mogelijk mensen worden bekeken, en dat is op RTL 4. Na NPO 1 – alleen had de netmanager van NPO 1 te kennen gegeven dat hij geen shows meer van mij wilde uitzenden, zonder daar een reden voor te noemen. Dat gold voor mij en Karin Bloemen, geloof ik. Inmiddels schoof ik af en toe aan bij Late Night en had ik vrij goed contact met Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL. Ik had mijn show in eigen beheer opgenomen en gemonteerd, dus er lag een kant-en-klaar product, dat ik zowel aan de Vara als aan Erland had verstuurd. Alleen deden ze bij de Vara nogal moeilijk.”

Bij de Vara dient Jan Jaap verschillende programma-ideeën in, maar de omroep hapt niet toe. “Op een gegeven moment moet je aanvoelen: dit is iemand die belangrijk voor ons kan zijn, op welke manier dan ook. Mijn gevoel bij RTL was beter. Daar konden ze een plek garanderen op zondagavond, Eerste Pinksterdag. Daar hebben veel mensen naar gekeken.”

De slagvaardigheid va RTL bevalt de cabaretier goed. “Er zit een plan achter, en de lijnen zijn korter. Het probleem voor de publieke omroep is dat je een dubbele laag hebt, met een omroep ertussen en een zenderbaas. Bovendien is bij RTL de opdracht helder: je moet kijkcijfers scoren. Dat is bij de publieke omroep ook het geval, alleen zeggen ze dat het niet zo is. (…) Als ik bij RTL daarentegen een zaterdagavondprogramma kom pitchen, zegt Erland: ik vind jou een hartstikke aardige vent, maar volgens mij moeten we dat niet doen, want daar moeten we anderhalf miljoen kijkers trekken. Daarna heb ik met hem een gesprek over wat ik dan wél zou kunnen doen. Dat is heel logisch en ik voel mij niet gekleineerd. Die gang van zaken heb ik als eerlijker ervaren.”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>