Dat Zal Ze Leren: jeugd wil niet terug naar jaren 50

Dat zal ze lerenGeen privacy, geen complimentjes, geen hedendaagse luxe en vaak op je donder krijgen. De kinderen die deelnamen aan Dat Zal Ze Leren hebben het niet makkelijk gekregen. RTL zendt een registratie van het ‘experiment’ dat een maand duurde vanaf 4 september uit, maar de Gooi- en Eemlander ging alvast op bezoek bij de kinderen die op een Duitse kostschool verbleven. Afgaande op die reportage heeft RTL een topserie in huis gehaald.
Voor degenen die geen idee hebben waar het hier over gaat: Dat Zal Ze Leren is een Nederlandse bewerking van That ‘ll Teach ‘em, waarin een groep jongeren vrijwillig een maandje worden opgevoed zoals dat in de jaren 50 ging. Om een zo getrouw mogelijk beeld te geven, wordt dus alle luxe van het hedendaagse leven ontnomen, krijgen de kids een docent van de oude stempel en is het bikkelen maar. Voor de Nederlandse versie is de 54-jarige Dick Beijer aangetrokken als docent, van zichzelf uit directeur en voorvechter van het Montessori-onderwijs.

"Ik wist dat we eten uit de jaren 50 zouden krijgen en dat ze destijds veel strenger waren, maar je realiseert je vooraf niet dat je zonder spullen opgesloten zit", zegt de 16-jarige Kristie uit Zoetermeer. Het is een sobere bedoeling in Duitsland, waar de serie was opgenomen. Op het schoolplein twee doelen en een korfbalpaal, in de klas een piano en schaakspel. En vooral een muffe lucht.

Marc (16) dacht de school te slim af te zijn door zijn mobieltje achter te houden. "Niet om te bellen, maar om achter de hand te hebben als ik het echt niet meer zag zitten." Toen hij bij de huismeester moest komen om tekst en uitleg te geven, barstte hij in tranen uit. "Toen voelde ik me echt fucked up."

Hoewel het afzien was, is Kristie blij dat ze heeft meegedaan. "Je bent dankbaar voor wat je hebt. Normaal zeur je altijd over dingen en is alles vanzelfsprekend. Je kan thuis bijvoorbeeld altijd bellen, maar nu had je helemaal geen contact. Ja, een keer in de week kreeg je een brief en mocht je er een schrijven. En je hebt helemaal geen privacy."

Volgens eindredacteur Siobhan de Groot is vooral de mentaliteit anders. "Nu zijn kinderen gewend voor alles complimentjes te krijgen, zelfs de afwas doen. Vroeger hoorde dat er gewoon bij. Naar die complimenten zijn ze hier op zoek, maar die krijgen ze dus niet. Daar moeten ze aan wennen."

Vanaf 4 september te zien bij RTL 4.

Zie ook:
- Nieuw genre: opsluit-tv
- Montessori-leraar moet jeugd bij RTL gaan aanpakken
- RTL gaat terug naar Aap-Noot-Mies

138 Reacties // Reageer

138 thoughts on “Dat Zal Ze Leren: jeugd wil niet terug naar jaren 50

  1. Marc (16)

    Ik wilde even reageren op de alinea waarin Mark (16) werd genoemd. Ik moet wel zeggen jullie gaan onzorgvuldig om met jullie info;

    Ten eerste staat mijn naam al verkeerd gespeld. Moet namelijk met een C zijn.

    Ten tweede was het nooit mijn intentie het “INTERNAAT” te slim af te zijn. Wat ik alleen had begrepen was dat het geestelijk nog wel eens heel zwaar kon worden. Pedagoog Peter Cuyvers was de eerste die hiervoor waarschuwde.

    Tot slot was het niet bij de rector, maar bij de huismeester waarbij ik het zwaar kreeg.

    In de hoop een vernieuwd artikel aan te treffen waaraan wat meer aandacht is besteed en met vriendelijke groet,

    Marc-Philippe Verschuren

      /   Reply  / 
  2. Marc (16)

    *Nog even ter aanvulling: bovenstaand kritiek is slechts bedoeld voor de schrijver van dit artikel: Herman Roggeveen.

      /   Reply  / 
  3. Herman

    Beste Marc,

    Ik heb mijn blogje hier gebaseerd op een artikel uit de Gooi- en Eemlander. Daarin schreven ze je naam met een K, dus vandaar.

    Die krant schrijft verder ook niet over een huismeester, maar ook dat zal ik aanpassen.

    bedankt voor je reactie, Herman

      /   Reply  / 
  4. Marc-Philippe Verschuren

    Dag Herman,

    Erg graag gedaan. Wat nog wel heel belangrijk is, denk ik, is wel dat dit stukje “een groep ‘onhandelbare’ jongeren een maandje worden heropgevoed” verre van waar is.

    Het ging namelijk om een groep van 24 jongeren, i.p.v. 23 waar velen het over hebben, die een maand lang HBS onderwijs gingen volgen. De deelnemers moesten leerlingen zijn die minimaal 4 havo afgerond hebben, een paar uitzonderingen daar gelaten. Voor de rest was men op zoek naar jongeren die “gewoon” waren in de zin van: jongeren die gewoon iedere avond gezellig met hun ouders zitten te eten. Zij moesten ook geestelijk stabiel zijn, en zijn daar dan ook stuk voor stuk, voorafgaand aan het programma, op getest.

    In de hoop je hiermee geholpen te hebben& met vriendelijke groet,

    Marc-Philippe Verschuren

      /   Reply  / 
  5. Noralie

    Ik zou ook even willen reageren op het stuk onhandelbaar. Er waren namelijk geen onhandelbare kinderen. Het zijn stuk voor stuk jongeren die normaal onderwijs volgen, normaal naar hun ouders luisteren en totaal niet onhandelbaar zijn. Ik vind dit echt zwaar slecht om zo genoemd te worden, want ik ben niet onhandelbaar, zoals de andere 23!

      /   Reply  / 
  6. Meneer Groeneveld

    Ik wil als één van de dat-za-ze-leren-docenten graag even reageren op de term ‘onhandelbaar’. Met nadruk wijs ik er op dat de leerlingen zeker niet op hun ‘onhandelbaarheid’ zijn geselecteerd. In tegendeel; het was een klas met 24 kanjers van leerlingen! Ik zou willen dat ik altijd van die klassen had. Maar het is niet gemakkelijk om vanuit deze tijd plotseling en genadeloos naar de jaren 50 te worden teruggebracht. Vast staat dat zowel de leerlingen als de docenten zichzelf heel goed hebben leren kennen. Allemaal kijken want de serie die de leerlingen als hoofdrolspelers uiteindelijk op de planken hebben gebracht, is indrukwekkend.

      /   Reply  / 
  7. Noralie

    Ik bedoelde natuurlijk net zoals de andere 23.. Dat we alle 24 wel handelbaar zijn hea,, Ik ook met mn goeie nederlandse taal…. Sorry (A)”

      /   Reply  / 
  8. Suzan Derksen

    Ik onhandelbaar? Ik was heel braaf en heb niet een keer straf gehad! Ben ik nu een robot?

      /   Reply  / 
  9. Masha

    Haha onhandelbaar??? Beetje jammer dat dat gezegd wordt. Haal het programma niet in de war met van ‘etter tot engel’ het is niet om ons manieren bij te brengen maar om te kijken of de jeugd van nu nog in staat is om te leven zoals de mensen in de jaren 50 moesten leven. Wij, -tieners in het algemeen- zijn gewoon verwend maar dat betekend niet dat we onhandelbaar zijn. integendeel..

      /   Reply  / 
  10. Sjamira

    WIJ HEBBEN IN DE JAREN 50 GELEEFD EN DAT KAN NIEMAND ONS/MIJ MEER AFNEMEN EN DAAR DEED JE HET VOOR.WE ZIJN ECHTE KANJERS!!!!

      /   Reply  / 
  11. Charmaine

    ” Dat Zal Ze Leren is een Nederlandse bewerking van That ‘ll Teach ‘em, waarin een groep ‘onhandelbare’ jongeren een maandje worden heropgevoed zoals dat in de jaren 50 ging”

    Ik deed ook mee aan het programma..
    En ik wil ff rechtzetten dat er GEEN onhandelbare jongeren aan meededen!

    Ik en de 23 andere zijn gewoon normale tieners die het aandurfde om voor een tijd in de jaren 50 te leven….

    Groetjes
    Charmaine Tjong-A-Tjoe

      /   Reply  / 
  12. Charmaine

    Haha,
    Nee suus je bent geen robot:P

      /   Reply  / 
  13. Kelsey Claasz Coockson

    Wij onhandelbaar?
    Absoluut niet!

    We zijn gewoon normale jongeren met een goed onderwijs niveau en ‘Dat zal ze leren’ moet, zoals Masha al zegt, zeker niet verward worden met van ‘etter tot engel’!
    Ik zou graag willen dat dit ‘probleempje’ nu al verholpen wordt zodat er geen misverstanden ontstaan als anderen dit stuk lezen. Bij voorbaat dank.

      /   Reply  / 
  14. Lukas

    herman je bent een pannekoek met je verkeerde info. Ga leren bronnen zoeken vriend. We zijn vet netjes. Beetje jammer dat je ons zo afschilderd.

      /   Reply  / 
  15. Jasper Bendermacher

    Herman toch…

    Ik ben not amused. Ik weet niet wat ik moet concluderen uit je artikel. Ik hoop dat je gewoon dom bent en niet weet wat “onhandelbaar” betekent, maar ik ga ervan uit dat je het hebt opgezocht. Een journalist heeft een mooie baan, en daarmee een grote verantwoordelijkheid. De journalistiek presenteert feiten en gebeurtenissen via een medium aan de ontvanger. Het is natuurlijk evident dat juistheid en nauwkeurigheid hier ten zeerste van belang zijn. Hieruit kan ik concluderen dat je dit niet gedaan hebt en dat je als journalist gefaald hebt. Omdat je artikel weinig spelfouten bevatte denk ik dat je niet dom bent. Ik denk dat je gewoon een slechte journalist bent. Omdat je de medewerkers van het programma piepelt, maar nog veel belangrijker; je piepelt ook je lezers, en dat is als journalist het foutste wat je kunt doen. Ik zal maar niet zeggen wat ik vind van het feit dat je informatie enkel en alleen is gebaseerd op een stukje uit een regionale krant. Omdat ik weet dat je zo goed kunt opzoeken, moet je maar eens voor je plezier naar het woord “pluriformiteit” kijken en voor jezelf bedenken wat daar nu zo mooi aan is.

    Groetjes

      /   Reply  / 
  16. Joost Scholten

    Jas, laat je nou niet zo gaan.

    die man doet ook maar z’n werk. bedenk dat we laaggeschoolden ook een eerlijke kans moeten geven in de samenleving, ook als ie zichzelf daarmee belachelijk maakt.

    joost

    ps:

    wanneer bel je me nou?

      /   Reply  / 
  17. Judith Bos

    Onhandelbaar?!?

    Okee die zal ik onthouden haha!
    Dat is echt de grooste onzin die ik heb gehoord! Masha je hebt gelijk dat ze ons verwarren met ‘Van Etter Tot Engel’!
    Voor de rest vind ik dat allemaal wel bijzonder geestig haha! Die mensen die denken overal van de weten terwijl ze er minder van weten dan de helft. Maar wij hebben met z’n allen een ongelooflijke ervaring meegekregen die niemand ons meer kan afpakken!!

    Jongens ik mis jullie wel als ik wakker word! haha!

    Kusjes Judith

      /   Reply  / 
  18. Yentl.O

    Onhandelbaar ?, Luister .. volgens mij heb ik nog nooit een test afgelegt of ik onhandelbaar was of niet! Ze wouden gewoon jongeren uit 2006, en als wij t moeilijk hebben.. maakt ons dat onhandelbaar?

    Maar tjaa’ Ga maar lekker door met denken over alles waar jullie toch niks van weten ..
    Wij hebben iig een super tijd gehad, met al de matties van daar .. hele dikke kus!
    Mis jullie vreselijk .. en bennekort zeker een party met z’n alle!

    Liefd, Yentl Oosterhof

      /   Reply  / 
  19. Yentl.O

    Herman ,

    ik begrijp dat je je werk probeert te doen hé! je doet t’prima, geen probleme mee .. Maar, ik heb toch n paar opmerkingen ..

    1) “Geen complimentjes ..” Die kregen we écht wel hoor ! (wij hebben ‘t programma gemaakt he)
    2) “waarin een groep ‘onhandelbare’ jongeren een maandje worden heropgevoed” Dat vind ik écht heel erg flauw dat u dat zegt, waarom denkt ú dat wý daar heen gaan? t’was voor iedreen een uitdaging, en niemand wist dat t’zo zwaar zou worden! En als wij ons ouders missen, als wij een keer willen feesten, als wij een keer een “Breezer” willen drinken inplaats van “Ranja met een Rietje” maakt dat ONS onhandelbaar?
    .. Kijk meneer, ik weet echt wel .. U verzint dit ook niet helemaal zelf! Want de helft heb ik al 10x gelezen ; maar t word allemaal wel en stukje erger gemaakt .. En dat vind ik oneerlijk!

    Zelfs onze Lieve meneer Groeneveld zegt dat ‘t anders is ..
    Ik denk dat u aan uw stukje even moet toevoegen .. dát iedereen trots moet zijn op de mensen die ‘t gehaald hebben! Omdat ‘t zwaar is geweest .. écht zwaar!

    Dus Respect, Dankjewel ..

    Liefs, Yentl Oosterhof

      /   Reply  / 
  20. madelon

    onhandelbaar???:S waar slaat dat nou weer op… we waren gewoon normale pubers…
    echt bull shit…

      /   Reply  / 
  21. Anoniem

    Ik heb in ieder geval nog leuke foto’s

      /   Reply  / 
  22. emil landman

    Herman,

    Luister, wij zijn geen van allen probleem jongeren in de normale maatschapij.

    Het is wel vrij logisch dat als je in een wereld leeft waarin je niets mag en bijna niets leuk is, dat je het dan leuk gaat maken voor je zelf.

    Dat heb ik iig gedaan, of ik wel of niet onhandelbaar daarin was, zal blijken tijdens de uitzendingen.

      /   Reply  / 
  23. KristieJane

    Ja jongens, dit kan natuurlijk niet!
    Alleen omdat we allemaal hartstikke leuk zijn betekent niet dat jullie journalisten jaloers op ons hoeven te zijn en daarom dingen over ons te gaan verzinnen.
    Onhandelbaar kan je ons echt niet noemen, anders waren er ook geen leerlingen geslaagd voor de jaren 50. Net als normale jongeren hebben we kattekwaad uitgehaald en gekeken hoe ver we konden gaan, maar we gingen niet over de grens!
    Verder wil ik zeggen tegen de rest van de groep dat we dit soort dingen met negatieve opmerkingen vaker gaan krijgen, maar je moet het gewoon zo zien; wij zijn allemaal hartstikke leuk en wij weten hoe het echt is gegaan!

    ps: wie is die anoniem die nog wel foto’s heeft?

      /   Reply  / 
  24. Jacqueline

    Jajaja, Jullie hebben allemaal gelijk. Maar ik denk dat Herman het nu allemaal wel weet toch?!
    Ik mis jullie allemaal, en ik vind dat we snel een reunie moeten organiseren haha! xxxxx

      /   Reply  / 
  25. bart megens

    zeg herman , trek de IP’s eens na . Volgens mij is het EEn iemand die je ontzettend in de zeik zit te nemen . Maar hoe dan ook geestig .

      /   Reply  / 
  26. Jasper Bendermacher

    beste bart,

    we weten allemaal dat herman van opzoeken houdt, dus dat van die IP-nummers wist hij ongetwijfeld.

    ik vind gewoon dat herman zijn journalistieke loopbaan moet laten varen en zich moet opgeven voor twee voor twaalf.

    groetjes

      /   Reply  / 
  27. Joost Scholten

    Jas,

    ik denk dat het een goed idee is om herman mee te laten doen aan twee voor twaalf. hij is niet dom en kan goed opzoeken.

    ps:

    kun je anders niet gewoon een sms’je sturen?

      /   Reply  / 
  28. Herman

    Beste allemaal,

    Het afgelopen weekend zat ik op Lowlands en had zodoende weinig tot geen tijd om mijn blog bij te werken. Ik dank jullie in elk geval voor alle reacties. Ik had begrepen dat het om jongeren zou gaan die heropvoeding / bijscholing / een cursusje manieren nodig hadden, maar dit blijkt dus niet zo te zijn gezien de vele reacties. Excuus voor deze verkeerde interpretatie, ik ga het aanpassen. En ik ga jullie straks ook bekijken, ben erg benieuwd naar het programma.

    met vriendelijke groet, Herman

      /   Reply  / 
  29. Noralie

    eeJ!

    Heel erg bedankt hea =D We worden iid liever vrijwillige jongeren genoemd dan onhandelbaar.
    Als je het gaat kijken, is ook wel te zien dat het om een stel lieverds gaat hea! Mis jullie!(K)”

    Liefs, Noralie.

      /   Reply  / 
  30. Lars

    Zou het heel lullig zijn om als de enige die vrijwillig het progamma is uitgestapt te zeggen dat we in ons verzet naar bijv. Meneer Docher wel over de grens zijn gegaan?(vooral ik hoor dus geen kritiek op jullie!)
    Ik wou nog even kwijt dat ik jullie onwijs knap vind dat jullie het hebben volgehouden!! En ik kijk met plezier terug naar mijn tijd met jullie!
    Groetjes,
    Lars
    P.S: Jasper ik kwam niet meer bij toen ik je stukje las!Nog veel succes met je sigaartjes en de moeilijke vrouwen!;)

      /   Reply  / 
  31. Kaatje

    Hey luitjes..!

    Ik zag een voor stukkie van jullie op tv..!
    De opnames waren hier in de buurt,
    ik heb fotos van n paar meiden die
    bij op ons het terrein zijn geweest van de beachparty, als het goed is heeft een van hun mij email adres, mail me ff, kan ik jullie de fotos door sturen of vraag Bart anders even naar me mail adres.

    Bij deze zeg ik even dat niemand ze nog gezien heeft en niemand ze verder te zien krijgt.

    mvg Karin (aka anoniem)

      /   Reply  / 
  32. Raymon Lagerburg

    Onhandelbaar? Ik lees dit stukje nu pas? haha volgens mij werd het programma gemaakt met een heel ander idee?? Maakt niet uit voor de rest, maar ze moeten ons niet slecht gaan afschilderen want de mensen die hebben meegedaan aan het programma waren stuk voor stuk TOPMENSEN!

    MVG,

    Raymon Lagerburg

      /   Reply  / 
  33. Raymon Lagerburg

    Ik wilde nog even kwijt dat ik jullie wel mis ja!! We moeten zeker iets afspreken met ze allen.. met de mensen van de groep!!
    Komt wel goed CIAO mensen..
    hou het rustig he Dames en Heren!!

    Groeten jaja alweer

    Raymon Lagerburg

      /   Reply  / 
  34. pieter

    MarC, ik zag gisteren een preview van het programma dat volgende week uitgezonden gaat worden. Je gaat toch niet met je giegel op teevee staan JANKEN man, alleen maar omdat je mobieltje je wordt afgenomen? Je mag best weten dat ik er smakelijk om heb gelachen.

      /   Reply  / 
  35. Brigitte

    Meneer Timmers, mijn oude gymleraar doet mee met het programma! haha ik lachde me dood toen ik hem zag in het voorstuk. Hij is zo fanatiek als wat in het echt!

      /   Reply  / 
  36. De Kameleon...altijd anders

    Leuk om alle reacties te zien en te lezen, wij waren verantwoordelijk voor de levering van de meubels en assecoires die gebruikt zijn voor de opnames……….van de bedden ,de inrichting van de leraren kamer en directie kamer…… tot en met de lampen in de slaapkamers
    Heb helaas al 2 keer een halve promo gezien en kijk uit naar het hele voor stukje….
    ben echt benieuw naar de opnames !!!!
    Bob en Ella

      /   Reply  / 
  37. Utop

    Nu alle zeer handelbare leerlingen hier toch meelezen en -schrijven: het was toch echt aanvankelijk de bedoeling om onhandelbare pubers en/of VMBO’ers (ik suggereer geen verband) in de kostschool toe te laten… zie alleen al de spot waarbij ouders opgeroepen werd hun ‘etter’ op te geven.

    Bij het proefdraaien ‘werkte’ het alleen niet, zo bleek; je moet blijkbaar over enige geestelijke rekbaarheid beschikken om aan zo’n experiment mee te kunnen doen.

    Maar ik ga kijken hoor, ondanks dat het programma-format gaandeweg wat is omgegooid…

      /   Reply  / 
  38. Milan

    Waar heb jij nou weer je informatie vandaan? Er is helemaal geen proefdraaien geweest. Er zijn gewoon normale pubers uitgekozen, omdat de vraag was, de aanvankelijke bedoeling, of de generatie van nu zich kan handhaven in het regime van de jaren ’50. Net zoals dat de bedoeling was in de engelse, franse en duitse series. En geloof me, wij kunnen het weten.

      /   Reply  / 
  39. Milan

    Oja, en de directeur zei dat we werden toegelaten om onderwijs te krijgen en niet om een heropvoeding te krijgen omdat we “etters” zijn.

      /   Reply  / 
  40. Masha

    Dit begint een doelloze, eindeloze discussie te worden. Kom op mensen. Wij hebben zelf in het programma gezeten. We weten zelf wat onze kwaliteiten en onze mindere punten zijn. We worden hier een beetje zwartgemaakt wat nergens voor nodig is als mensen gewoon goed opletten en niet voorbarige conclusies gaan trekken. Maar helaas de simpele ziel zit blijkbaar zo in elkaar. Altijd met de gebruikelijke, voor de handliggende vooroordelen. Jammer.

    Ik was samen met nog 2 anderen diegene die van het VMBO afkwamen. Als VMBO al geassociëerd wordt met onhandelbaar:S Maar goed het zij zo
    Ik zat daar echt met TOPPERS!
    Mis Jullie!!HVJullie -x³-

      /   Reply  / 
  41. jennifer

    een van mijn beste vriendinnetjes marieke doet mee :D kan niet w88 tot maandag

      /   Reply  / 
  42. Masha

    maar goed:) Alles is prima verlopen:P en daar gaat het om! en sorry had het stukje verkeerd gelezen:P over dat VMBO gedoe.

      /   Reply  / 
  43. Sigridzelf

    Dag kinderen, jullie waren fantastisch en zeker geen probleemgevallen doch af en toe wat etterig. Jullie hebben op Gaasdonck geleerd niet in discussie te gaan met mensen die hun bronnen niet checken dus bovenstaande weerwoorden schetsen mijn verbazing. Met alle wijze lessen in the pocket, ik refereer bijvoorbeeld naar het knotszwaaien en de etiquette, weten jullie heel goed dat er spoedig veel van dit soort verhaaltjes van lieden die nimmer live betrokken zijn bij het gebeuren, op het net veschijnen. Verman jullie, glad strak en netjes! Tot spoedig, Coladisco in de aula van meneer de directeur?

      /   Reply  / 
  44. milan

    U heeft helemaal gelijk…wij lieten ons even gaan=)

      /   Reply  / 
  45. Masha

    Sorry Sigrid.
    2006 Blijft nog steeds zo verleidelijk;)

      /   Reply  / 
  46. Gregory

    Waarom hebben jullie je hier nou weer voor opgegeven ..?? Om les uit de jaren 50 te volgen..?? zonder ENIG sociaal contact, waarbij er GEEN tegenspraak werd geduld en is dat niet de tijd waar je absoluut geen eigen mening mocht hebben, om dat meneer/mevrouw de volwassene het toch wel bij het rechte eind heeft..?? waarom denken jullie nou dat het hele onderwijs systeem is omgegooid..?? ik snap echt niet dat mensen aan zo’n programma bedenken .. laat staan dat je vrijwillig meedoet
    mvg Gregory van Adrichem

      /   Reply  / 
  47. Gregory

    met sociaal contact bedoel ik natuurlijk contact met mensen buiten de school.

      /   Reply  / 
  48. Masha

    Natuurlijk gaan wij hiermee niet in discussie hè kanjers!:P
    Want sommige dingen uit de jaren 50 hadden ze best nog kunnen houden. Toen was er tenminste RESPECT..

      /   Reply  / 
  49. jacques

    Vanavond de eerste aflevering gezien.
    Geweldig programma. (jammer dat er zoveel reclame tussen zit). Ben zelf leraar.
    Goed dat deze jongeren hieraan hebben meegewerkt. Petje af.
    Het deed me even denken aan de oude duitse schoolfilms uit de jaren 50.
    Zal de andere 8 zeker ook bekijken.

      /   Reply  / 
  50. connie

    hallo allemaal die mee heeft gedaan aan deze serie,ik heb heel veel respect voor jullie die mee gedaan hebben,als ik dat gisteren zag had ik echt zoiets van wat ben ik blij dat ik eind 60er en 70er jaren op school zat en niet in die tijd.ik denk dat als ik nu naar mijn kinderen kijk dat die dat zeker niet hadden gekund.maar ik vind jullie allemaal kanjers, groetjes

      /   Reply  / 
  51. Ghehe

    Hee brigitte! ik heb meneer timmers ook gehad :p maar zat je op het joris? ik zit daar nu nog :P

      /   Reply  / 
  52. Ik

    ja ik zag t ook!!! ik zit nu op t joris.. ik hoorde die stem en wa ie zei en dacht meteen DAS MENEER TIMMERS! hahah XD .. zo is ie normaal ook XD bwhaha

      /   Reply  / 
  53. Kim

    Ik heb het programma gezien en ontzettend veel respect gekregen voor de leraren en leerlingen die aan het programma mee hebben gedaan. Pfoeh die leerkrachten kunnen pas in hun rol blijven en waanzinnig hoe jongeren zich in mum van tijd kunnen aanpassen aan een totaal andere levensstijl! Heel leuk om naar te kijken en echt super dat jullie dit aandurven!

    Groetjes,

    Kim

      /   Reply  / 
  54. Gregory

    wat jammer dat de mensen die mee hebben gedaan geen discussie aan willen
    mvg

      /   Reply  / 
  55. Gregory

    en met respect kan ik slecht in mijn levensonderhoud voorzien.. respect is goed maar het ik dnek dat het respect niveau van tegenwoordig hooggenoeg is

      /   Reply  / 
  56. Milan

    als je me je email geeft gregory wil ik best met je in discussie gaan…

      /   Reply  / 
  57. Gregory

    kan dat persoonlyk dus zonder dat ik die hier hoef te posten ..??

      /   Reply  / 
  58. Ghehe

    eej IK :P in welke klas zit je?

      /   Reply  / 
  59. M4AxFOKEDxOPxRLX.

    HEEEE. ik zat ook bij MR timmers in de klasss. LOL. ROFL. ” EN WAT IK NIET WIL HOREN. IS DAT JE AL VAN TE VOREN IETS NIET KAN. HEEEE DIE ZIN KEN IK. ROFL. xD

      /   Reply  / 
  60. Milan

    volgens mij niet gregory, maar je kan je een email sturen naar [email protected] dan voeg ik je op mn eigen adres toe…

      /   Reply  / 
  61. Gregory

    oohw ok .. daarby wil even wat zeggen over myn vorige uitspraken .. ik dacht dat het programma ging om een zogenaamd disciplinair kamp .. het blykt dus dat het erom gaat of de jeugd van nu de schoolnormen van 50 jaar geleden aan kunnen dus als het mogelyk is milan zou ik ook graag een interview houden voor myn eigen schoolkrant..??

      /   Reply  / 
  62. Milan

    het gegeven adres doet het niet meer dus dan moet je maar een mail sturen naar [email protected]

      /   Reply  / 
  63. Gregory

    ok bedankt :) ..

      /   Reply  / 
  64. Gerold Berens

    Min of meer bij toeval zag ik dit programma vanavond lang gekomen. Even ter introductie: ik ben een van de ‘real ones’, geen 4 weken maar (na aftrek van vakanties) meer dan 400 weken Gaesdonck achter de rug, de kostschool annex gymnasium in Duitsland (nou ja, 100 m achter de grens) waar dit gebeuren gedraaid is. Mobieltjes bestonden toen nog niet, evenmin computers. Jawel, we draaiden Beatles en Stones (60-70er jaren), maar in vele opzichten was het ook vele malen drukkender, dan het in de zgn. vijftiger jaren in de serie tot uiting komt. Zeker niet gemengd! Dat hebben ze daar trouwens ook pas een jaar of vier geleden geintroduceerd. Evenals douches….die waren er wel, maar dan met koud water. Ook dat is pas enkele jaren geleden veranderd. En waar nu gras ligt hadden we nog gravel. Gaesdonck is blijkbaar het nieuwe millenium met een inhaalslag van 50 jaar begonnen. Of dat in alle opzichten zo is….ik weet het niet. Niet katholieke denkwijzen werden niet op prijs gesteld. Het werd niet verboden, maar het lezen van kranten met b.v. een links tintje…..niet goed voor je schoolcijfers. Dus jongens en meisjes….vier weken: piece of cake!

      /   Reply  / 
  65. Milan

    datzalzeleren0@hot… sorrie=)

      /   Reply  / 
  66. lotte

    haha die timmers heb ik in de 2e gehad:P..
    Hij is precies geschikt voor dit programma als je het mij vraagt ;) .. Ik had echt vaak ruzie met hem samen met mijn vriendin
    :P Het lullige is allleen dat ik nu zelf ook in een internaat zit wat gelukkig niet zo ouderwets is :)

      /   Reply  / 
  67. Evelien

    Een gaaf programma als je het mij vraagt. goed geacteerd ook. Ga morge weer kijke

      /   Reply  / 
  68. Evelien

    Is er iemand die weet hoelang ze in het internaat moetne blijven

      /   Reply  / 
  69. liesje

    leuk programma en Lars…je bent echt geweldig…!!!

      /   Reply  / 
  70. Milan

    evelien het is niet geacteerd

      /   Reply  / 
  71. Lars

    oww nou uh bedankt liesje:) We hebben in ieder geval lol gehad he jongens.
    eey Milan krijg jij ook veel opmerking over of het wel echt zou zijn?
    Groeten
    Lars

      /   Reply  / 
  72. Juul

    Hee!
    Wauuww, ik vind jullie echt knap!!
    Hoe jullie het volhouden…?;)
    zeker omdat jullie zo’n gezellige groep zijn!
    Echt leuk om daar naar te kijken!
    Zouden jullie het over doen?
    Xx Juul.

      /   Reply  / 
  73. D. de Jong

    De cliffhanger van de derde aflevering was er goed. Een huilend meisje dat slechts een brief schrijven mag. Zeer benieuwd ben ik om te mogen zien of ze toch meerdere brieven mag schrijven. Want dat lijkt me wel terecht. Groet,Dirk

      /   Reply  / 
  74. Tanja

    Hallo

    Wij hebben nu een paar keer naar jullie gekeken. En het is knap hoor. Dat jullie dat 4 weken volgehouden hebben.
    Meteen bij de eerste aflevering zei ik voor de grap tegen mijn kinderen ik zal jullie daar ook is aanmelden.
    Alleen kwamen we er na de derde aflevering achter dat het programma 5 minuten van thuis was opgenomen.
    Dus dat schiet dan ook niet echt op.
    Ik hoop dat ze verder gaan met het programma en er nog meer kinderen zijn die de kans hebben en grijpen om te ervaren hoe het was in de jaren 50.
    Je word er niet dommer van. Ik denk dat jullie na al die weken toch zoiets hebben van ik had het niet willen missen, of niet?
    O ja en een ding nog. Ik begrijp dat met die Beachparty nog niet zo goed.
    Mochten jullie een avondje uit dan?

    Groetjes

      /   Reply  / 
  75. Masha

    het enige wat ik zeg Tanja:P Stay tuned;)

      /   Reply  / 
  76. Milan

    jaa lars! ze vinden vooral de leraren geacteeerd overkomen…wat een onzin…

      /   Reply  / 
  77. Karin

    Hoi Allemaa!

    Ik heb me rot gezocht om te zoeken naar waar het internaat Gaesdonck is? Ik heb vroeger namelijk vaak opgetreden met onze fanfare in internaat Gaesdonck in Goch (over de grens bij Siebengewald, limburg) Weet iemand of dat daar is opgenomen??

    Groetjes Karin!

      /   Reply  / 
  78. Laiwa

    heee mensen! ehm als eerst wilde ik zeggen, dat zal ze leren is echt een tof programma! al die mensen die hieraan mee hebben gedaan, sjeetje echt dat jullie dat konden volhouden! ikzou wel eens met jullie persoonlijk willen praten op msn ofzo. als jullie willen kom maar op met die msns? ten tweede wilde ik zeggen .. BRIAN ALS JE DIT LEEST! tering je bent echt fokkin lekker =/ ahhaa! dusnjaah we msnen ofzo! kus Laiwa.

      /   Reply  / 
  79. max

    heb je email??:$

      /   Reply  / 
  80. astrid

    HOOiii..

    ik wou even zeggen dat brian een suppppprrrrrrrrrrr lekkr ding is jongen! echt nii normaal ..
    [geef eens door aan hem??..]
    groetjes astrid

      /   Reply  / 
  81. brian lambert

    helloe,,
    dit forum gaat dus uiteindelijk nergens over, behalve dan dat Laiwa me email wil :P
    maar goed, herman, wij waren echt wel moeilijke kinderen hoor ;) vooral ik :)
    beetje jammer dat ik er de derde aflevering al uit werd geknikkerd, ma goed.
    [email protected] voeg me toe DAMES :P

      /   Reply  / 
  82. Jacqueline

    jeetje brian ben je op zoek:P

      /   Reply  / 
  83. michelle

    mag ik ook meedoen aan die school?

      /   Reply  / 
  84. Laiwa

    ahahaa(A) okeee jah Laiwa wilt je msn zeker =p bedankt heee xD KUS

      /   Reply  / 
  85. brian

    Sjakkie,
    je mag niet zeuren,
    ik bel je zo ;)

    xxx

      /   Reply  / 
  86. Jacqueline

    Woehoeee ik ga lekker naar Briannnn

      /   Reply  / 
  87. Annelies

    hee wat leuk dit:)
    Jullie zijn echt allemaal van Dat zal ze leren!!! RESPECT:D
    marc ik had je mailtje gestuurd op je site haha maar me mail doet raar:S
    kuss voor je allemaal!!:)

      /   Reply  / 
  88. Romana

    heeyy mensjuss
    superr leuwkk programmaaa
    maar niet leuk dat bryan weg iss :(
    hijss kapotttt lekkerr.. :$ whhaha heb die mail toeggevoegd.. maja of HIJ het is en of hij acc? is nog maar de vraag he =D
    muhjaa iiggg gruwlijkkk allemaal en blijff het zeker kijken :D

    XXX + l0vee MiieYY

      /   Reply  / 
  89. Marc

    Heej Annelies,

    Sorry, maar ik heb je mail niet ontvangen =(
    kWeet niet of je `m nog in je verzonden berichten hebt, maargoed.

    Liefs,
    Marc

      /   Reply  / 
  90. Nonus

    Wat een onzinprogramma :/
    Zullen we alle volwassenen eens lekker ouderwets terug de mijnen insturen? Kijken of ze dat wel aankunnen, zonder alle gemakken van nu dan he? (kan zo in China)

    Dit gaat gewoon nergens over, het is een slappe soap.

      /   Reply  / 
  91. Martijn

    Nu ben ik misschien 2x zo oud als iedereen die aan het programma mee heeft gedaan, maar ik heb het idee dat het bij ons op de normale middelbare school al zwaarder was, dan dat ik tot nu toe heb gezien. Ik had er veel van voorgesteld, maar het valt me echt heel erg tegen.
    Kreten als:”Knap dat jullie dat 4 weken volhouden” lijken mij dan ook sterk overdreven. Ik denk dat het eerder een beeld geeft hoe triest het met de huidige opgroeiende generatie gesteld is en daar moet ons land het straks van hebben.
    Ze doen net of het experiment jaren geduurd heeft, maar 4 weken is in mijn beleving slechts een maand; een periode die in een zucht en een scheet voorbij is.
    Als ik het verhaal van Gerold Berens lees, dan is het ook inderdaad een appeltje/eitje in vergelijking tot de werkelijke 50er jaren situatie.
    Later als jullie groot zijn zullen jullie er ook zo over denken; tenminste dat mag ik hopen.
    Ik geloof best dat het een hele ervaring is geweest voor iedereen die mee heeft gedaan en dat er mooie vriendschappen zijn ontstaan tijdens het programma, maar de echte ziel in het programma heb ik nog niet gevonden, al is dat met de huidige televisieprogramma’s ook niet zo verrassend.

      /   Reply  / 
  92. Nonus

    Nu doe je wel erg zielig zeg :/
    Was je leven echt zo’n hel?
    Is het de bedoeling die jongeren zo zwaar mogelijk af te tuigen om ze te laten zien “hoe erg wij het vroeg wel niet hebben gehad”? Zoals ik al zei, dat is toch gewoon onzinnig. Ga iets leuks doen met je leven >.>

      /   Reply  / 
  93. Johan

    Elke week kijk ik naar dit programma en ik zal jullie zeggen, ik wil er Geen één missen. Ik vind alle medewerkers kanjers.
    Kostscholen waren behoorlijk streng, dat heb ik van mijn moeder die er zelf op heeft gezeten (nog voor de 2de wereld oorlog) gehoord. Ik zelf (toen 8 jr. oud) moest na de 2de wereld oorlog 6 weken aansterken in een Koloniehuis Egmond A/Zee. Je zou zeggen wel dat is wel andere koek soepel en lief zouden die mensen voor de kindertjes zijn? Wel niets was waar. Het leek wel erger en nog strenger, was mijn idee.
    ëén keer per week mocht ik een briefje schrijven, die werd gelezen niet goed over doen, vragen om naar huis te mogen werd er uitgehaald..> de bedden moesten strak opgemaakt worden een kreukje werd niet geaccepteerd. (ik heb ook niet voor niets bijna 6 weken gehuild) En wat me helemaal is bijgebleven, was dat ik stiekem een glaasje water had gedronken en voor straf de hele dag geen drinken meer kreeg… JA JULLIE LEZEN HET GOED.. En dat was dan een koloniehuis voor na-oorlogse kindertjes die moesten aan sterken… Inderdaad die jaren waren streng en ik herken het maar al tegoed.. De rest van de afleveringen ga ik zeker ook zien.

      /   Reply  / 
  94. Nonus

    Nog zo’n zielig persoon die het zelf zo zwaar heeft gehad en daarom het leuk om anderen het zwaar te zien hebben? Misschien gerelativeerd, maar toch.

    Johan, ik zou zeggen, denk eens na over mensen die het nog steeds nog veel erger hebben dan jij….

      /   Reply  / 
  95. Masha

    Het gaat toch niet om wie het zieligste is?
    Bedoel misschien weten wij maar de helft van wat jullie mee hebben gemaakt. Maar wij kunnen wel oprecht zeggen dat we een ‘reis in de tijd’ hebben ondergaan. Kijk voor jullie was dat die tijd gewoon. Voor ons verwende tieners is dit gewoon abnormaal. Maar of ik het nou zielig vind? Nee. Het hoorde bij de tijd je wist niet beter.
    Wij -jeugd van nu- is gewoon te verwend. Maar dat is mede dankzij jullie en jullie hebben het nu toch ook niet slecht.
    Maargoed :)
    Als deelneemster aan het programma is het wel leuk om ook de positieve dingen te lezen en dus ook de diehard fans zoals Johan. Waardeer ik echt:) haha
    Groetjes Masha uit Dat Zal Ze Leren

      /   Reply  / 
  96. Nonus

    Natuurlijk is niet alles nu zoals het hoort te zijn, maar toch beter dan vroeger lijkt.
    Ik bedoel, de oudere mensen van deze dagen willen denk ik ook niet graag een stuk terug in de tijd “_”. Ze vinden het echter wel leuk om bij anderen te zien. Leedvermaak?
    Mwoah
    Soap

      /   Reply  / 
  97. Herman

    laten we het wel een beetje gezellig houden hier. elkaar voor rotte vis uitmaken heeft weinig zin.

      /   Reply  / 
  98. anoniem

    jaa herman inderdaad!
    Wat vonden jullie bijvoorbeeld van de jongeren die erin zaten

      /   Reply  / 
  99. Johan

    Jammer dat Nonus denkt, dat ik het zielig voor me zelf vond, die strengheid van toen. Ik was er helemaal niet op tegen, (want het was normaal in die tijd) maar het extreme, een kind te weigeren; een slokje water te drinken in zo’n tehuis is botweg ridicuul te noemen.
    De strengheid van toen was juist heel goed, want je leerde daardoor wat harder voor je zelf te worden…om het leven juist aan te kunnen.
    Hoeveel jongeren ik niet moet begeleiden omdat ze het niet meer zien zitten met zware depressie’s rondlopen en hoe ze tegen het leven opzien, het is aan de orde van de dag. De cijfers liegen er niet om!

    Toen ik 15 was MOEST ik voor 21.oo uur binnen zijn, zo was mijn jeugd! Nu lopen (sommige) kinderen te klagen dat hun ouders zo streng zijn, omdat ze al om 01.oo uur ‘s-nachts binnen moeten zijn. Inderdaad wat Masha zegt de jeugd is verwend! En ik geef haar tevens gelijk, dat de schuldvraag bij de ouderen ligt.
    Ondanks al dat negativisme; zal onze nieuwe generatie echt wel in staat zijn; de spiraal die momenteel krom is; weer recht te buigen omdat we hebben geleerd, dat het zo niet kan en mag doorgaan!

    De tieners die aan deze serie hebben meegewerkt, welke veranderingen volgens jullie zouden er moeten komen in onze huidige maatschappij!

      /   Reply  / 
  100. Annelies

    Hoii Marc..:) nee ik weet niet meer wat ik wou sturen!!maar heb je een emailadress? Geeoon een eigen emailadres..
    haha maar e stond vast iets in dat ik je wel heel cool en leuk vond hah:)
    Hoor hte wel
    KuS annelies

      /   Reply  / 
  101. Raymon Lagerburg DZZL MEMBER

    Ik sluit het wel ff af
    Ciao

      /   Reply  / 
  102. michael

    ik wil me graag opgeven maar weet niet hoe ik het moet doen of waar ik moet kijken

      /   Reply  / 
  103. Masha

    @ Michael of er een 2e deel komt is nog niet eens bekend dus opgeven zal moeilijk gaan :P

    @ Johan
    Sommige dingen kon ik echt van zeggen ja zo zou het ook nu moeten zijn.

    Je merkt als je allemaal in hetzelfde schuitje zit dat niemand zich beter of zielig voelt. Natuurlijk verlangde wij net zo hard weer naar 2006!:P Maar wat heeft het voor zin om je daar steeds aan vast te klampen als je het toch niet voor elkaar krijgt. Je leeft in de jaren 50. Daar hebben we toendertijd zelf voor gekozen. Ook al wisten we toen niet precies wat ons te wachten stond. Zelf had ik het te licht opgevat. Maar ik denk dat het meer zo was omdat ik me schaamde, om de kleding, geen make up geen spul voor je haar. Ik ben sowieso iemand die niet zonder sierade en de mode van nu kan:P En zonder make up de straat op? No Way! en dat doe ik nu nog steeds niet trouwens. Ik ga niet zeggen dat ik mijn levenstijl nu drastisch ga veranderen omdat ik 4 weekjes de jaren 50 heb meegemaakt. Maar sowieso de jeugd van nu is merendeel egoïstisch en arrogant. Opstaan voor de oude garde zit er in een volle bus tegenwoordig niet meer in. Als jezelf maar lekker zit. Ik denk dat je in de jaren 50 sowieso ook meer respect voor elkaar had. tuurlijk werd er toen ook onderscheid gemaakt maar niet zo heftig als nu. Soms heb ik het idee dat de mens teveel wordt beïnvloed door de media en ze zelfs doordraaien. Er komen steeds meer mensen dus is het ook logisch natuurlijk dat de criminaliteit groeit. Maar dan hoor je weer op het nieuws dat er zomaar iemand is neergestoken of doodgeschoten omdat ze hun zin niet kregen. Dan vraag je je toch wel af waarom?
    Straffen te laag?
    geen benul wat ze gedaan hebben?

    Maar ik denk als ze dus het strengere regiem terugbrengen dat je er niet veel mee opschiet. de jeugd is gewent te onderhandelen. als ineens heel hun stem weggehaald zou worden komen er alleen maar meer problemen.
    Er moet natuurlijk wel iets veranderen maar dan in minder strenge mate;)

    Sorry voor mijn klachtenberichtje:P
    Had ik gewoon ff zin in:P

    Hou van mijn schatjes van DZZL tot 11 nov allemaal kusje!!!

      /   Reply  / 
  104. Dick

    Masha, je bent een kanjer!

    Dick Beijer96

      /   Reply  / 
  105. Masha

    :$:D Dank u wel!

      /   Reply  / 
  106. annette

    Hallo allemaal,

    Ik wil niet zeggen dat het “vroeger” allemaal “beter” was, maar we leerden wel normen en waarden, respect voor ouderen etc.. Dat mis ik nu weleens bij jongeren.
    We hadden wel lol altijd. En we waren toch met veel minder tevreden. Geen t.v., p.c., mobieltje… We kijken nu met onze dochter, en zij vindt het toch allemaal wat karig, en niet helemaal goed te verteren. Ik vind het een hele leuke serie. Lof, voor wie het heeft volgehouden hoor!!

      /   Reply  / 
  107. Masha

    Ja maar ‘vroeger’ was je de hedendaagse luxe niet gewent. Want in die tijd hadden ze geen P.C een simpele rekenmachine deed er alleen al een uur over om wat uit te rekenen en nam een hele kamer in beslag:P dus dan is het al gauw van wij miste dat niet. Je kan niet iets missen als je het nooit hebt gehad.
    de mensen van de jaren 30 vonden de mensen van de jaren 50 weer verwend en zo kunnen we wel door blijven gaan denk ik:)
    Qua respect ga ik volledig met u mee.
    Als ik bij ons in het restaurant sta krijg ik vaak te horen dat ik zo vrolijk ben en erg gastvrij. Dat het zelfs gewoon zeldzaam is om vrolijk personeel ergens te zien.

    We leren op school ook over normen en waarden. Maar dat is voor iedereen persoonlijk. Ik kan bv het heel normaal vinden om minder valieden voor te laten. met verkeer of met zitten of wat dan ook. Maar ander kan zoiets hebben van ja sorry eerst is eerst maalt.
    Maar geloof me.. daar komt verandering in. Er moet een juiste balans gevonden worden. Het ene is te streng. Het andere te vrij. over een paar jaar hebben ze de teugels weer aangenomen en weer daarna laten ze ze vieren. Alsmaar opzoek naar die balans, tussen het technologie en mediageraas door.

      /   Reply  / 
  108. marije

    Hallo.. Ik vind het echt een super leuk programma ga morgen zeker weer kijken.. Iedereen die het heeft volgehouden echt knap! doei groetjes marije

      /   Reply  / 
  109. evelyn

    Hoe kan je je opgeven voor dat zal ze leren =

      /   Reply  / 
  110. Basje

    Jaqueline, is echt een geweldig mooie meid(A), wie kan mij aan haar emailadres helpen??

    Groetjess Basje

      /   Reply  / 
  111. jacqueline

    aaah dank je basje

      /   Reply  / 
  112. Johan

    De resultaten waren best (redelijk) goed te noemen… liefst 45% heeft de eindstreep gehaald en hebben de jaren 1956 goed doorstaan. Prima resultaat.

      /   Reply  / 
  113. Gabriëlle

    Haaij Allemaal! =D
    K vind/vond dat programma echt wel leuk =D
    jammer dat het is afgelopen!! Ik kijk wel nog naar de herhaling! =D
    Raymon &nd Emill zijn mOoie jongens! =D
    DoejjDOejj_
    xx Gabriëlle,_#

      /   Reply  / 
  114. Andy

    Jammer dat het weer voorbij, maar goed. RTL kennende komt er nog een seizoen ofzo.

      /   Reply  / 
  115. Masha

    Hahaha:P hoop het niet(A)

      /   Reply  / 
  116. Masha

    En zo wel:P dan hoop ik over de jaren 60! met dezelfde personen(A)

      /   Reply  / 
  117. Abeltje

    Ik was echt van plan het te gaan volgen, maar ik wist niet wanneer het zou worden uitgezonden. Dus uiteindelijk heb ik alleen de laatste twee afleveringen gezien. Het zag er echt supergaaf uit! Wel streng enzo, maar ik zou het echt leuk vinden eraan mee te doen:D
    In de laatste aflevering kwamen er een soort flashbacks, ook over de reactie van iedereen nadat hun haar was geknipt en ze de kleding hadden gezien, dat was grappig LOL..maar er waren wel supergrote veranderingen. Van Duco bijvoorbeeld, eerst dat lange haar en toen was dat er ineens af..:O
    Maarja, respect voor iedereen die heeft meegedaan hoor:)

      /   Reply  / 
  118. Mandy

    Maar waar hebben jullie je allemaal opgegeven dan (de mensen die er aan mee hebben gedaan ;) ) want mij lijkt het ook helemaal geweldig :D !
    liefs, Mandy

      /   Reply  / 
  119. Pietje Puk

    Dit is echt een gestoord idee, denk er eens aan dat de jeugdigen die meegesleurd worden in deze facade hiermee gemakkelijk trauma’s op kunnen lopen, wat een belachelijke bedoeling, de engelse serie van etter naar engel vind ik nog kunnen maar dit is niet minder dan kindermishandeling, heel erg beschamend om zo mensen naar beneden te halen. Bullshitters! En als deze reactie niet word geplaatst worden er andere maatregelingen getroffen. de bedenkers van dit zieke spel maken van de samenleving een stel opgefokte streskippen met losse handjes en een gestoord denkpatroon over het leven. niet normaal is dit om jongeren zo te behandelen.

      /   Reply  / 
  120. Masha

    Pietje puk..
    je bent wel goed met kopiëren en plakken…
    Maar beter dat jij het zegt dan iemand met z’n volle verstand…
    Zo slecht was het daar niet. Sommigen mensen leven nog zo. Daar kiezen ze voor.
    We wisten niet wat ons te wachten stond. Maar mishandeling is wel wat overdreven hoor. Maargoed, je bedoeld het waarschijnlijk goed(neem ik aan tenminste).
    Bovendien hebben we hier VRIJWILLIG aan meegedaan… Niks zielig. Het laat zien dat sommige mensen nog wel stevig in hun schoenen staan. Maar ben bang dat dit uit zal gaan lopen op een eindeloze discussie. Aangezien je toch vrij waardeloze argumenten geeft, accepteer ik je standpunt. Maar kom de volgende keer met betere argumenten aan om je standpunt dus daadwerkelijk te ondersteunen.

      /   Reply  / 
  121. Masha

    aangezien moet overigens zijn*

      /   Reply  / 
  122. Marc

    Heej Annelies,

    Dankje :)
    Ja, die heb ik huwr: [email protected]

    Dan spreek ik je daar vast wel!

    Liefs,
    Marc

      /   Reply  / 
  123. Johan.....

    MASHA SCHREEF: (nr 106)
    Hou van mijn schatjes van DZZL tot 11 nov allemaal kusje!!!
    ==============================================
    Laat eens weten hoe deze dag voor jullie verlopen is, bij het weerzien van alle deelnemers!

      /   Reply  / 
  124. Annelies

    hoii allemaal..
    beetje laat nu dus ga zo maar ff slapen, maar wou ff weten hoe jullie het vandaag hadden gehad? was iedereen er? en was het gezeelig?
    xxx annelies
    bedankt marc spreek je wel:)

      /   Reply  / 
  125. Masha

    helaas is niet iedereen geweest! maar dat mocht de pret niet drukken;)
    We hebben het echt gezellig gehad en ik heb echt gewoon een geweldige verjaardag gehad.
    Naja tot da volgende Party;)

      /   Reply  / 
  126. Annelies

    Was je jarig Masha???gefeliciteerd dan:)
    jaah je houdt dat tog altijd dat niet iedereen kan komen..
    mooi dat jullie het na je zin hebben gehad!!
    xx

      /   Reply  / 
  127. Masha

    jaja ik was jarig(A)

      /   Reply  / 
  128. Annelies

    Pardoes wat leuk:D leuke verjaardag gehad:)
    spreek je nu marc;)
    haha..xx

      /   Reply  / 
  129. shannon van de water

    Hai Hallo.

    Shannon hier.
    Ik wil me graag opgeven voor het volgend seizoen van Dat Zal Ze Leren.
    Het lijkt me echt te gek.
    Maar ik weet niet hoe ik dat moet doen.
    Weten jullie dat ?
    Ik wil het graag doen.
    Ik ben 14.
    ik hoop iets van jullie te horen.

    Groetjes Shannon

      /   Reply  / 
  130. martijn

    heej,
    wij moeten voor ckv een film over een programma maken. wij doen Dat zal ze leren. nog iemand leuke ideeen? mail het naar mij ;)

    groeten Martijn

      /   Reply  / 
  131. Gerold Berens

    Nog ‘ns even naar de reacties op het programma gekregen. Of het nu moeilijk was of niet, en of ‘wij’ het vroeger moeilijker hebben gehad….non-discussie. Het is niet vergelijkbaar. De tv-soap blijft toch ‘technisch’. Het ‘zware’ leven zit ‘m in de regeltjes. In de werkelijkheid zit ‘m dat meer in de onderhuidse cultuur van zo’n instituut, de ongeschreven regels, de psychologische druk. Nooit in 4 weken na te bootsen. Het kwam ook vaak geacteerd over…janken over een mobieltje. Ik ben tegenwoordig heel erg anti-internaat. Niet vanwege een al dan niet strak regime, maar de onnatuurlijkheid…weg uit je gezin, niemand die je de warmte en aandacht geeft van je ouders, gewoon al heel vroeg op jezelf aangewezen. Dat lijkt me ook nu nog moeilijk, in welke setting dan ook. Wij (in Duitsland) gingen er met ons 10e levensjaar heen! Dan begin je daar aan het gymnasium. En op je 19e kom je er dan weer af! Eens per drie weken naar huis. Wie wil weten hoe het op de ‘echte’Gaesdonck was: lees ‘Warum du mich verlassen hast’ van Paul Ingendaay, ook een scholier van Gaesdonck. Het boek is beslist geen tranendal, maar beslist ook met de nodige humor…zo moeten we er ook maar op terugkijken. Je moet er wel aardig Duits voor kennen.

    Veel plezier

      /   Reply  / 
  132. Evelien

    Ik heb met heel veel plezier naar het programma gekeken. Iedereen uit dat zal ze leren heeft het top gedaan.

    ps Weet iemand of Dat zal ze leren ook op dvd word uitgebracht en zo ja wanneer.

      /   Reply  / 
  133. rob

    het wordt herhaalt vanaf 02-07-2007 op RTL 5

      /   Reply  / 
  134. hennik

    hoi mensen ,
    ik vond die marc heel leuk
    kusjes eelco

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>