FD: Fikse bezuinigingen op komst bij RTL Nederland

RTL Nederland moet de broekriem gaan aanhalen, meldt het FD. Bronnen melden aan de krant dat bij alle onderdelen van het bedrijf gaat worden gesneden. De winst van moederconcern Bertelsmann staat ernstig onder druk door de kredietcrisis; in het eerste kwartaal van dit jaar werd al een verlies geleden van 78 miljoen euro. Volgens het FD moet de Nederlandse tak nu 20 procent gaan bezuinigen. Terwijl topman Bert Habets al flink heeft huisgehouden bij RTL Nederland.

Vrijwel alle afdelingen zijn al eens onder de loep genomen. Bij zijn aantreden vorig jaar maakte Habets al bekend slagvaardiger te willen werken; minder managers en meer doen. Veel onderdelen bij RTL zijn zodoende al aangepakt. Toen zijn er 50 mensen wegbezuinigd. Het lijkt er op, dat daar nu dus nog meer mensen weg moeten.

Habets let verder op de kleintjes. Door creatiever te werken moeten de kosten per productie worden gedrukt. En op vrijwel alle programma’s worden één of meerdere sponsors gezocht. Bovendien groeit het eigen productiehuis (RTL Productions) als kool. Het maken van die eigen programma’s (RTL Vandaag, Wie is de Chef) is goedkoper dan het afnemen ervan bij een ander productiehuis. Daarnaast kan RTL zelf geld verdienen door de formats internationaal te vermarkten.

In het FD geeft RTL aan scherper te willen onderhandelen met externe productiehuizen. Ook overweegt Habets het aantal Nederlandse tv-producties te verminderen. Meer buitenlandse producties dus, waarvan de aankoop goedkoper is dan de productie van een eigen programma.

Ondanks de nu al teruggedrongen kosten heeft RTL zijn marktaandeel wel te weten vergroten, met name door de versterkte donderdag- en vrijdagavond.

De komende tijd moet duidelijk worden waar RTL nu nog meer gaat snijden.

Zie ook:
- Crisis slaat ook toe bij Holland’s Next Topmodel
- Kredietcrisis leidt tot steeds meer Nederlands-Vlaamse co-producties
- ‘Uitstel van Executie stopt’
- RTL wil minder bureaucratisch te werk gaan

1 Reacties // Reageer

One thought on “FD: Fikse bezuinigingen op komst bij RTL Nederland

  1. Grimlock

    Bij SBS moet ook flink bezuinigd worden. Met het moederbedrijf gaat het zeer slecht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>