Personeel RTL en KRO vecht voor betere werkomstandigheden

Nu de crisis ook in Hilversum huishoudt, begint het personeel van de zendgemachtigden zich zorgen te maken. Het KRO-personeel heeft een petitie aangeboden aan de directie, waarin het pleit voor een betere exit-regeling. De omroep wil met 5 procent in het personeelsbestand snijden om voorbereid te zijn op uitbreiding van het publieke bestel en het daarmee gepaard gaande mindere budget en zendtijd. Bij RTL slepen de onderhandelingen voor een nieuwe CAO zich al tijden voort en daar wordt inmiddels gedreigd met stakingen.

RTL vindt het huidige pakket arbeidsvoorwaarden niet meer van deze tijd en wil daarom snijden. Eerder werd al bekend dat RTL zo’n 20 procent aan kosten moet terugdringen. De commerciële zendpartij wil dat doen met onder andere geen loonsverhogingen, geen exit-regeling bij medewerkers met een tijdelijk contract en ook een extra vergoeding op sommige overuren afschaffen.

Verder wordt de flexwet ruimer geïnterpreteerd en kun je nu vier jaar met tijdelijke contracten werken. In ruil voor die versobering biedt RTL meer gerichte cursussen en een week ouderschapsverlof voor de vader. Ook worden freelancers als normale werknemers behandeld, al heb je daar in loondienst geen drol aan.

De onderhandelingen zijn stukgelopen, maandagmiddag vergaderen vakbondsleden over acties.

Medewerkers van de KRO willen een beter sociaal plan, nu daar iedereen vreest voor ontslag. Zo wil men dat de zoektermijn voor het vinden van een andere baan wordt verlengd, er een apart budget komt voor opleidingen en de ontslagvergoeding wordt verhoogd, meldt CNV Bedrijvenbond.

Welke omroepen volgen?

Zie ook:

- RTL viert 20-jarig jubileum in eigen kantine
- Topman Habets verrast over snel herstel RTL 4

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>