Hiep hiep hoera! RTL Boulevard bestaat 10 jaar

RTL Boulevard viert vandaag zijn tiende verjaardag. Bij de start van het vooravondprogramma voorspelden velen een kortstondig bestaan, maar daar is niets van waar gebleken. Sterker nog; het programma won snel aan populariteit en legde de basis voor entertainmentjournalistiek in Nederland, wat inmiddels een flink aandeel heeft in de dagelijkse algehele nieuwsstroom. Tien jaar RTL Boulevard, dat verdient een grote felicitatie. Want wat is het toch een steengoed programma.

Het lijkt misschien een makkelijk te maken show, maar die schijn bedriegt. Elke dag moet er 45 minuten televisie worden gemaakt, waarbij in elk geval showbiz een pijler vormt, afgewisseld met crime, royalty of fashion & lifestyle. Maar de agenda brengt zeker niet voor elke dag 45 minuten. De redactie kiest er niet lui voor om items dan maar wat op te rekken, maar put uit creativiteit en verzint allerlei invalshoeken, verrassende sprekers of speurt natuurlijk naar eigen nieuws.

Dan de items zelf. Is het je wel eens opgevallen hoe ontspannen of jolig de sfeer voor camera vaak is? Een vereiste voor de inhoud van de onderwerpen en vooral het tijdstip van RTL Boulevard, waarmee je niet gortdroog voor de dag moet komen. Maar probeer die uitgelaten sfeer als verslaggever maar eens te creëren, helemaal bij iemand die je voor het eerst voor je camera hebt. Het lukt ze keer op keer. Natuurlijk door de gezaghebbende status van RTL Boulevard, maar ook door de vraagstelling en het voorwerk van de redactie.

De sfeer in de studio is eigenlijk ook altijd goed, terwijl het onmogelijk kan dat iedereen goed met elkaar door een deur kan. Dat hebben we wel gemerkt bij Patricia Paay, de spaarzame keren dat ze daar zat sinds haar overstap naar RTL, kwam dat niet uit de verf. En ondanks uitspraken dat ze het veel vaker mocht doen, is het bij een handjevol optredens gebleven. Thuis heb je natuurlijk je favorieten, voor mij zijn dat Humberto Tan (kan prima onderwerpen relativeren, heeft altijd zijn huiswerk gedaan en beschikt over veel parate kennis), Fiona Hering (omdat ze zo gezellig orakelt), Marc van der Linden & Peter van der Vorst (terwijl ik niets met royalty heb) en Albert Verlinde.

Albert Verlinde. Er zijn heel veel dingen die me storen, met name de sluikreclame die hij maakt voor eigen producties en paradepaardjes. En de soms onder-de-gordel-uitspraken naar concurrenten. Maar Albert maakt gewoon de betere show. Hij brengt de scoops mee, heeft ook altijd zijn kennis paraat (al schiet hij tekort bij (pop)muziek), weet zijn gigantische netwerk optimaal te benutten en weet luchtige of zware onderwerpen altijd goed te verwoorden.

Welhaast onopvallend weet RTL Boulevard zich elk jaar te vernieuwen, waardoor het een leading programma blijft. SBS Shownieuws lepelt bijvoorbeeld nog teveel het nieuws van die dag op, berichten die vaak iedereen al tot zich heeft genomen via internet. Daar is Boulevard al lang geleden vanafgestapt. Het programma blijft de toon zetten en dat verdient bewondering en respect. Op naar de volgende tien jaar.

Check ook het fragment bij evers Staat Op, waar Albert vertelt over het ontstaan van RTL Boulevard. Spits heeft een mooi interview met Albert over zijn kijk op de grenzen van ethiek.

RTL Boulevard, 18.35 uur, RTL 4

Zie ook:
Een zomer RTL Boulevard… ik mis Albert
- RTL Boulevard is non-stop terug

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Hiep hiep hoera! RTL Boulevard bestaat 10 jaar

  1. Martini

    Inderdaad, gefeliciteerd! Erg knap!

    Wat ik wel zelf ontzettend teleurstellend vind, als schrijvend journalist, is dat ik vaak mijn eigen verhalen op de woensdag (wanneer de bladen uitkomen) langs zie komen: zonder bronvermelding! Niet dat ze mijn naam moeten noemen oid, asjeblieft zeg, maar een beetje netjes omgaan met andere media is wel zo gepast. Dus heeft iets in de bijvoorbeeld Privé gestaan, meld dat dan even ipv het een eigen scoop maken! En dan is soms de compleet geschreven intro’s overnemen al helemaal uit den boze.
    Maar alsnog, zeker voor een klein land als Nederland, een mooi programma.

      /   Reply  / 
  2. nick

    Moet zeggen dat ik bridget leuker vind dat Albert

      /   Reply  / 
  3. vinn

    Als ik thuis ben kyk ik ook altijd maar heb vaak al het nieuws ergens gelezen maar dan zijn wel weer de extra filmpjes/telefoongesprekken of commentaar een leuke toevoeging. Mijn favoriete bezetting is: Humberto, Bridget en Fiona, Humberto doet het heel goed met zijn idd relativerende commentaar en Bridget vind ik geweldig met haar droge en harde humor. Fiona is gewoon grappig haha verder vind ik Bram, Albert en Peter ook wel leuk

      /   Reply  / 
  4. Remko

    Bridget mist de kennis die Albert vaak wel heeft. Bridget heeft geen eigen toevoeging aan een item maar lepeld de tekst van papier. Albert weet vaak nog wel extra buiten het geen op papier staat.

      /   Reply  / 
  5. stef

    ik vind zelf winston, albert en bram het leukst!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>