RTL zet kwaad bloed met ontsluiten online video

Wat op internet verschijnt, lijkt vogelvrij. Kopiëren is kinderspel en leuke content krijgt zodoende al snel meerdere eigenaren. RTL heeft dat jarenlang gedoogd, maar vindt het welletjes geweest. Alle RTL-video die op YouTube (en soortgenoten) verschijnt, wordt geblokkeerd. Wie de filmpjes toch wil kijken, moet naar de RTL XL-player toe. Sigaarsnor, fansite van Voetbal International, maakt melding van de nieuwe gang van zaken. Sigaarsnor overweegt nu te stoppen zonder de videocontent.

Tja, vanuit het commerciële oogpunt begrijp ik RTL heel goed. Maar dit is toch niet hoe het vrije medium internet werkt.

Sigaarsnor zegt er het volgende over: “Wij (de uploaders) beseffen dat RTL als officiële eigenaar van de beelden het recht heeft tot blokkade over te gaan, maar betreuren dit ten zeerste. Naar onze mening zijn de video’s op YouTube goede (en gratis) promotie voor Voetbal International en dragen ze daarmee bij aan de populariteit van het programma op de televisie. Eerder liet men vanuit RTL en Voetbal International ook doorschemeren juist blij te zijn met de online aandacht (op onder meer Sigaarsnor.blogspot.com).” GeenStijl hakt er inmiddels ook flink in, net als vele andere sites.

Extra zuur is het, dat de XL-player van RTL niet half zo fijn werkt als YouTube. Als de videodienst van RTL al werkt. Ikzelf krijg sinds ik een nieuwe computer heb stelselmatig de foutmelding 4001 en kan geen video bekijken. Terwijl alle benodigde software en plugins zijn geïnstalleerd. Mailtjes met verzoek tot hulp blijven onbeantwoord, googelen op de foutmelding levert stadions vol lotgenoten op – die ook geen sluitende fix kunnen bieden.

Tegelijkertijd besef ik dat RTL zijn online verdienmodel op orde wil hebben. Maar of deze onsympathieke actie nu ook bijdraagt aan het imago en de goede naam van RTL…

Update 15.00 uur: RTL laat in een reactie aan deze blog weten dat het staken van video via YouTube mogelijk van tijdelijke duur is. De zendergroep wil graag tot commerciële afspraken komen met YouTube.

RTL meldt: “YouTube is inmiddels een groot distributeur van content en distribueert via zijn netwerk ook vele RTL-programma’s. YouTube heeft een commercieel belang bij het verspreiden van deze beelden. RTL wil dan ook afspraken maken met YouTube over de voorwaarden waaronder het bedrijf RTL-content mag exploiteren, net zoals RTL afspraken heeft met alle andere grote distributeurs in Nederland (zoals kabel- en telecombedrijven). YouTube en RTL hebben lang onderhandeld om tot overeenstemming te komen. Helaas is dat niet gelukt. Omdat het belang van de consument voorop staat, zijn de diensten de afgelopen periode wel doorgeleverd. RTL ziet zich nu genoodzaakt de doorgifte van haar beelden via YouTube te staken zolang er geen afspraken zijn over de doorgifte. RTL is graag bereid om dit zo snel mogelijk met YouTube op te lossen en zijn diensten weer te kunnen leveren.”

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “RTL zet kwaad bloed met ontsluiten online video

 1. jink

  Waar het om gaat is dat Youtube geld verdient aan de beelden van RTL en daarvoor niet wil betalen. RTL wil graag haar beelden op andere platforms zetten, maar daar ook een verdiende share voor terugkrijgen als de andere partij er aan verdient.
  Thats it.

    /   Reply  / 
 2. M

  Mijn GTST video’s zijn ook geblokkeerd. Erg jammer. Er zat uren werk in.

    /   Reply  / 
 3. Frank

  Ik neem aan dat het alleen gaat om content die – danwel gratis, danwel tegen betaling – op RTL XL wordt aangeboden? Dat RTL niet zit te wachten op gekopieer van RTL XL is natuurlijk wel te begrijpen, maar ik mag toch hopen dat het niet om ander materiaal gaat.

    /   Reply  / 
 4. rb

  RTL faalt echt hard met deze beslissing. Het zal niet lang duren voordat ze dat daar ook doorhebben.

    /   Reply  / 
 5. Insider

  Het domste dat je kunt doen met een zender of een programma-maker is de winnaar van een zangwedstrijd, in it geval Iris Kroes van The Voice blokeren op Yutube. A er zijn andere videosites die ze niet kunnen stoppen. B ITV de Engelse zender die o.a Britein’s Got Talent produceerde en uitzond is sinds 2007 tot in de verste uithoeken van China en de rest van de wereld bekend geworden door een filmpje van een finaliste dat internetrecords brak. Door het Yutube te blokeren wordt niet alleen de winnares van The Voice gedupeerd, maar duperen ze vooral John de Mol producties. Niemad in China of Amerika gaat naar de site van RTL om naar in te loggen, te betalen voor een filmpje waarvan ze niets afweten. Gemiste gratis wereldwijde reclame voor het (nieuwe) programma en voor John de Mol producties dus.
  Note: Toen de 6-jarige Connie Talbot auditie deed bij Britain´s Got Talent in 2007, ging werd het ‘Yutube? filmpje tot en met in China en vele Amerikaanse zenders als nieuws/item vertoond. Zrlfs bij Oprah en Ellen de Geners werd het vertoond.
  Blokeren op Ytube is dus het stomste dat je kunt doen als producent.

    /   Reply  / 
 6. Insider

  Sterker nog Vele zenders en producenten hebben hun eigen Youtube Kanaal waar je de filmpjes gewoon op kunt bekijken, en zonder in te loggen enzo. Zelfs de Telegraaf heeft dat (o.a. Nederland Vaart)

    /   Reply  / 
 7. Jordy

  Oftewel, het milliondollarhomepage-idee wat men op RTLXL hanteert (Een gratis video omkadert in commercials, als hij al gratis wordt aangeboden for once), wil men ook toepassen op YouTube. Nog meer commercials op YouTube, yay! =D

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>