RTL-baas: Lagere scores The Voice of Holland dit seizoen

Bij het begin van een talentenjacht wordt vaak geopperd dat het niveau van de kandidaten nog hoger is dan in het voorgaande seizoen. Bij de perspresentatie van The Voice of Holland 3 zijn ook de nodige superlatieven van John de Mol gequoot. En van de drie audities die dinsdagmiddag zijn getoond, zorgt er één voor rillingen over het lijf, aanhoudend kippenvel en misschien zelfs een traantje dat weggepinkt moet worden. Hoe verrassend is dan de voorspelling van RTL-zenderbaas Erland Galjaard dat het derde seizoen minder goed gaat scoren dan The Voice of Holland 2?

“Het gaat niet hoger scoren dan vorig jaar”, zegt de programmadirecteur tegen deze blog, de kanttekening makend dat kijkcijfers voorspellen lastig blijft. “The Voice begon vorig jaar half september, bij minder goed weer. En iedereen was toen terug van vakantie. De seizoensopener scoorde meer dan 3,2 miljoen kijkers. Ik verwacht ietsje minder nu, zo net onder de 3 miljoen. De scores van vorig seizoen waren dan ook belachelijk hoog, marktaandelen in de doelgroep 20-49 tot 60 procent. Dit derde seizoen gaat hoger scoren dan reeks 1, maar iets lager dan de tweede, schat ik zo in.”

Miljoenen mensen gaan dus weer genieten van (vind ik) de mooist gemaakte talentenjacht die Nederland rijk is. Toch zullen velen zich de belofte van producent John de Mol herinneren: The Voice of Holland zou nu eindelijk eens een winnaar opleveren die een langdurige carrière tegemoet gaat met gouden platen, volle stadions en misschien zelfs een buitenlandse carrière. Maar bij aanvang van seizoen 3 heeft Iris Kroes nog geen hit gescoord (haar debuutalbum is deze week uitgekomen) terwijl Ben Saunders op zijn retour lijkt. Zijn meest recente singles All Over, Heart Strings en It’s Your Birthday bereikten niet de top 40 en presteerden niet tot nauwelijks in de Single Top 100.

Galjaard pareert dat ongeduld. “Ben Saunders aan het floppen? Ik heb het idee dat hij een behoorlijk carrière heeft, met festivals enzo. In mijn ogen is hij wel een ster, iedereen weet wie hij is. Ben is een character en een heel goede zanger. Sowieso heeft het eerste seizoen carrières opgeleverd voor meerdere kandidaten, denk aan Pearl Jozefzoon en Joan Franka.”

De zenderbaas vervolgt: “Het vak van muzikant is misschien wel vergelijkbaar aan dat van presentator. Voordat jonge mensen aan de top staan, is er tijd nodig. Vergeet niet dat er een buitengewoon succesvolle generatie voor de aanstormende talenten zit. Dat zijn vakmensen. In de tv-wereld gaat het dan bijvoorbeeld om Linda de Mol, Martijn Krabbé of Carlo Boszhard. Ze verzinnen nieuwe dingen en blijven actief en succesvol. De Borsato’s en Trijntjes in muziekland zijn ook al jaren bezig. Af en toe komt er eentje bij. Van The Voice verwacht ik dat we nog wel iets gaan horen van Chris Hordijk en Charly Luske, maar je moet het iets langer de tijd geven. Vergeet niet dat Ben nog maar 1,5 jaar terug won.”

De grootste verandering in het derde seizoen die meteen zichtbaar is voor de kijker, is Trijntje Oosterhuis. Volgens haar collega-coaches vermijdt ze de beginnersfouten. Ik vind het vooral plezierig om te zien dat Trijntje een eigen koers vaart en met sterke argumenten of een verrassend charme-offensief komt om een talent in haar ‘wagonnetje’ te krijgen. En dat ze niet zichzelf op de borst slaat als eerste gedrukt te hebben, want dat (non-)argument hebben we inmiddels iets te vaak gehoord.

Talpa en RTL hebben er verder voor gekozen om de verhaaltjes bij de kandidaat uitgebreid te etaleren en ook de coaches ruim woord te geven. Had van mij korter gemogen om iets meer vaart in de show te brengen. Neemt niet weg dat The Voice of Holland 3 er weer prachtig uitziet – al val ik niet meer zo achterover als in 2010 en 2011.

Zie ook:
- Coaches The Voice mogen niets weten van vernieuwingen
- Weer meer blind auditions bij The Voice of Holland 3
- Innovatie bij The Voice: Kandidaten stelen bij Battles
- Eerste beelden nieuw decor The Voice of Holland

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “RTL-baas: Lagere scores The Voice of Holland dit seizoen

  1. Daan

    Voice gaat inderdaad minder scoren, ik schat zo’n 2 mln kijkers. Zal de komende weken iets stijgen om bij de volgende ronde weer te dalen. het nieuwe is er vanaf en ik vind Trijntje geen verrijking voor de show. Ze is niet sympathiek maar probeert dat slechts te acteren. Daarnaast zijn er toch nog veel mensen op vakantie.

      /   Reply  / 
  2. RJ

    ” Ik vindt het vooral plezierig om te zien dat Trijntje een eigen koers vaart en met sterke argumenten of een verrassend charme-offensief komt om een talent in haar ‘wagonnetje’ te krijgen.”

    Ik vindT… schaam je Herman!

    Verder zin in TVOH! Laat maar komen :)

      /   Reply  / 
  3. Arie

    Trijntje gaat er voor zorgen dat de kijkcijfers helemaal instorten.
    Baggerslechte keuze.

      /   Reply  / 
  4. Marlou

    Er is nog geen aflevering te zien geweest en de vooroordelen worden alweer geschreven.
    Ik hoef me niet te ergeren aan de jury want ik kijk niet, heb het nog nooit gezien net als die andere muziekprogramma’s. En dat houd ik zo.

      /   Reply  / 
  5. Zayn

    Ik was na vorig jaar wel klaar met The Voice. Nieuwigheid is er af en dan is het eigenlijk gewoon, net als elke talentenjacht dit ook een talentenjacht. Zeker in de bar slechte liveshows.

      /   Reply  / 
  6. Pingback: ‘Tarzan’ na Idols nu ook in The Voice of Holland | Zappen

  7. Pingback: | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>