Kandidaten Obese halen niet allemaal de eindstreep


Eén van de meest spraakmakende programma’s uit 2012 was Obese, waarin Wendy van Dijk een jaar lang optrok met morbide obese mensen in de strijd tegen de kilo’s. Het programma is terug, 1144 kilo zwaar in totaal. En gaandeweg is het format ook een stukje aangescherpt.

Want overgewicht is niet alleen een kwestie van gebrek aan discipline. Te weinig discipline om te sporten of geen maat kunnen houden met eten. Obesitas is ook een probleem tussen de oren. Dat werd vorig jaar niet heel sterk belicht, pas als de uitzending een uur onderweg was, hadden alle kandidaten opmerkelijk genoeg een terugval. Ik begrijp dat gesprekjes bij de pscyholoog niet het meest spannend zijn om uit te zenden, maar het hoort er toch echt bij. Daar is deze tweede reeks rekening mee gehouden.

Ook opmerkelijk: niet iedereen heeft het volgehouden. “Het is ook wel gebeurd dat ze het niet hebben gered en dat was vorig seizoen niet het geval”, zegt Wendy van Dijk in RTL Boulevard. “Soms zaten we met de handen in het haar; moet je iemand laten vallen omdat hij of zij niet 100 procent de schouders eronder zet? Overgewicht is iets heel heftigs, het is een verslaving.”

Ruben (222 kg), Michel (222 kg), Stanley (227 kg), Amanda (138 kg), Lilian (171 kg) en Tamara (163,5 kg) zijn de zes nieuwe deelnemers die de kans krijgen om hun levensstijl drastisch te veranderen.

In de eerste aflevering overvalt Wendy Ruben van Zijl om hem het goede nieuws te vertellen. Ruben is 45 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen: een dochter van 15 jaar en een zoon van 12 jaar. Zijn kinderen en vrouw maken zich grote zorgen en zijn dochter schaamt zich zelfs voor haar vader. In 2010 overleed de vader van Ruber plotseling. Zijn vader had een mooie leren jas en Ruben zei toen: “Over een jaar pas ik in die jas.”

Helaas is dat niet gelukt. Zijn grote wens is om over een jaar in die jas te passen. Daarnaast wil hij zijn kinderen zien opgroeien en wil hij graag weer naast zijn vrouw liggen. Ze slapen namelijk al twaalf jaar apart. Ruben grijpt deze kans met beide handen aan, want hij wil graag dat zijn gezin weer trots op hem is.

Obese, 20.00 uur, RTL 4

Zie ook:
- RTL 4 opent aanval met nieuwe zondagavond
- Obese – Hoe is het nu met Danny?
- Wendy blikt terug op Obese; Danny veel dikker geworden
- Spraakmakend Obese geen klassiek afvalprogramma
- Eyeworks verkoopt Obese aan 125 landen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kandidaten Obese halen niet allemaal de eindstreep

  1. m

    Najaar 2011 was het zelfs :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>