De Mol: Geen mislukking maar opportunity

Vrijwel alle media berichtten vandaag over de overname van Talpa door RTL. Op veel plekken werd de tv-zender van John de Mol als mislukking afgeschilderd en mag de tv-ondernemer in zijn handjes knijpen met deze deal. De Mol zelf vindt die teneur onzin. "Ik heb altijd gezegd dat het drie tot vijf jaar zou duren voor we zouden zijn waar we wilden zijn. En ik heb altijd gezegd dat 90% van de nieuwe programma's zou mislukken", aldus de mediamagnaat aan tafel bij Nova. "De verliezen die we hebben geleden zijn allemaal ingecalculeerd, alles verliep volgens het businessplan."

Evengoed erkent hij dat er wat calculatiefouten zijn gemaakt, zoals het te vroeg brengen van NSE. "Dat had beter pas in het tweede of derde jaar kunnen komen." Verder zegt hij onderschat te hebben hoe trouw het kijkerspubliek is. "Veel mensen stemden op zaterdag om acht uur af op de Vara voor een comedy-achtig programma. Na het vertrek van Jack Spijkerman heeft de Vara daar heel slim Paul de Leeuw geprogrammeerd. Het duurt blijkbaar langer om mensen uit hun gewoonte te halen."

En dan is er nog dat imagoprobleem waar Talpa zo vaak mee in verband wordt gebracht. "Ik kan dat niet precies aanwijzen. Er is ons een euforie opgedrongen, ik moest op een gegeven moment een verwacht marktaandeel uitspreken", aldus De Mol. De mediamagnaat denkt verder dat hij zelf het imagoprobleem is. "Dat zeggen mensen wel vaker tegen mij. Ik praat daar al jaren over, ook bij Endemol, met Joop van den Ende toentertijd. Ik weiger alleen om mijn imago te verbeteren. Ik ben iemand die achter de schermen werkt en ik wil geen BN'er zijn. Ik vind dat niet dom, misschien koppig."

Hoe dan ook: Talpa of Tien mag je niet een mislukking noemen, vindt John de Mol. "Die tweede zender zou er komen. En dat marktaandeel zouden we ook wel hebben gehaald. Maar op een gegeven moment kwam deze opportunity met RTL voorbij." De Mol ontkent dat hij de samenwerking heeft opgezocht, deze werd hem aangereikt door RTL. "Dat is een scenario waar we rekening mee hebben gehouden bij de start. Alleen dient het zich eerder aan dan we dachten."

Zappen zegt: gefeliciteerd John de Mol met deze stap voorwaarts. En RTL gefeliciteerd met deze nieuwe producten. We blijven jullie volgen.

Zie ook:
- Gouden Kooi mogelijk gekuist bij RTL
- Talpa-RTL toch weer vast aan Endemol?
- Talpa-RTL: Wat doet Remko van Westerloo?

- RTL-Talpa is een feit. Sterfhuisconstructie..

- En het is rond: RTL neemt Tien over!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>