Je Echte Leeftijd controversiëler dan ooit

Sonja BakkerDood gaan we allemaal, maar wie ongezond leeft heeft een verhoogde kans eerder te sterven. Het programma Je Echte Leeftijd wil iedereen zich bewust maken van zijn eigen levensstijl, maar SBS legt dit wel erg drastisch en confronterend uit. ‘Verander de dag waarop je doodgaat!’ Want, zo beredeneert SBS, wie een gezondere levensstijl aanmeet, verhoogt zijn levensverwachting. Al biedt dat natuurlijk geen garanties. SBS kocht de formule van RTL, waar het een zieltogend bestaan leed. Maar SBS was zo slim om dieetgoeroe Sonja Bakker aan de show te verbinden.
Een beetje krom is het natuurlijk wel. Mensen die nooit rookten krijgen longkanker en sommige kettingrokers sterven een natuurlijk dood op 90-jarige leeftijd. En wie altijd al te zwaar was maar op zijn 40ste afvalt, heeft nog altijd een te groot hart en dichtgeslibde aderen. De levensstijl die je dus tot op heden hebt gehanteerd, heeft nu al zijn sporen achtergelaten in je lichaam.

Natuurlijk is het te prijzen wanneer iemand besluit zijn ongezonde gewoonten aan te pakken. Maar om nu te stellen dat je dankzij dit programma ouder wordt, is te kort door de bocht. Simpelweg omdat het niet te bewijzen valt. Niemand weet wanneer hij sterft en wat de gevolgen zijn van het aanpassen van een levensstijl.

Los daarvan gaan er stemmen op dat het dieet van Sonja Bakker helemaal niet gezond is. Het helpt je in korte tijd weliswaar gewicht te verliezen, maar wie langere tijd haar eetpatroon volgt, zal essentiële voedingsstoffen tekort komen, zijn de beweringen. In de uitzending van Tros Radar afgelopen maandag werd hier nog eens fijntjes op gewezen.

Desalniettemin is Sonja al geruime tijd een bestseller in de boekwinkels. Ze is mega-populair en daarom was het ook een briljante zet van SBS om haar bij dit programma te betrekken. Samen met cardioloog René Sprangers adviseert ze kandidaten in het programma.

SBS bouwt er ook nog eens een gezondheidsavondje omheen, want vooraf is De Afvallers te zien. Hierin nemen zwaarlijvige gezinnen het tegen elkaar op: wie het meest afvalt, wint. Inmiddels al het zoveelste seizoen, uiteraard wegens eerder behaald succes.

Alles over gezonde voeding en verantwoorde eetpatronen op dieet en gezondheid, lichaamsbeweging komt aan bod op fitness.

De Afvallers, 20.30 uur, SBS 6
Je Echte Leeftijd, 21.30 uur, SBS 6

Zie ook:
- Tros Radar pakt dieetgoeroe Sonja Bakker aan
- Dieetgoeroe moet Je Echte Leeftijd redden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>