SBS 6 volgt tienermoeders Mariska, Christel, Saritha en Charmaine

In het Verenigd Koninkrijk is het al jarenlang een bekend verschijnsel: tienermoeders. Ook in Nederland neemt het aantal tieners met kinderen toe. SBS 6 volgde vier tieners gedurende een groot deel van hun zwangerschap in de docuserie Tienermoeders. Centraal staan Mariska (16), Christel (13), Saritha (18) en Charmaine (15).

De 16-jarige Mariska uit Dordrecht woont
bij haar moeder, haar vader is overleden. Ze is een probleemkind, van
school gestuurd en verslaafd aan softdrugs en alcohol. Dan blijkt ze
zwanger te zijn van haar 17-jarige vriend Michel. Hoewel haar moeder en
vriend het er niet mee eens zijn, besluit Mariska het kind te houden.

Christel
van 13 kent haar vriendje Jeffrey (16) van school. Christel woont samen
met haar ouders, zusje en twee broertjes in een flat in Vlaardingen.
Het gezin heeft grote problemen; ze hebben huurschulden en staan onder
toezicht van de rechter. Dan blijkt Christel zwanger te zijn…

De
18-jarige Saritha uit Den Helder is zwanger geraakt na een avond wild
stappen. Ze weet niet wie de vader van haar kind is, maar besluit het
toch te houden. Saritha heeft geen idee hoe ze het allemaal aan moet
pakken, aangezien ze door haar moeder het huis uit is gezet en
tijdelijk in het huis van haar zus woont. Bovendien heeft ze geen
opleiding en geen werk.

Charmaine van 15 uit Den Helder is voor
de tweede keer zwanger. Haar dochtertje van 7 maanden is haar kort na
de geboorte afgenomen en in een pleeggezin geplaatst. Met de vader van
beide kinderen heeft Charmaine een slechte relatie, beide
zwangerschappen waren ook niet gepland. Om het tweede kindje te kunnen
houden, zal ze een oplossing moeten vinden wat betreft onderdak en
financiën. Ze wil namelijk weg uit het huis van haar moeder die
verslaafd is geweest aan drugs en haar vader is overleden.

Klinkt als een aangrijpende docuserie. Jammer dat het aan de randen van de nacht is geprogrammeerd. Maar er is hoop voor Tienermoeders; eerder gebeurde hetzelfde met de serie Nooddorp/Indianendorp, die docu groeide via internet uit tot een soort culthit.

Tienermoeders, 23.20 uur, SBS 6

Zie ook:
- Ook nog: Linda de Mol, Tiny & Lau en De Gouden Kooi
- Lieve SBS 6, mogen Tiny en Lau uit Indianendorp op herhaling?

111 Reacties // Reageer

111 thoughts on “SBS 6 volgt tienermoeders Mariska, Christel, Saritha en Charmaine

  1. melissa

    nou ik ben er trots op dat die meiden het houden ben zelf net 19 was net een maand 18 toen ik beviel heb een engel van een dochter ze word volgende week 1 jaar zou er niet aan willen denken omdat toen de tijd wegtehhebben laten halen het is een geschenk uit de hemel

      /   Reply  / 
  2. mistax

    SBS heeft dit niet uitgezonden, zonder tegenbericht. We kregen een of andere herhaling van Wegmisbruikers. Dit stond ook niet eens op Teletekst. Heb ik iets gemist ofzo?

      /   Reply  / 
    1. giny

      ik vindt het erg jammmer dat dit soort progamas er zo laat op zijn de jongeren die er wat van kunnen leren zijn dan al vaak naar beb

        /   Reply  / 
  3. lady

    Ja inderdaad wou het gister ook zien en dan krijg je ineens een herhaling.

      /   Reply  / 
  4. Ron

    tienfan.nl meldt het volgende:

    De SBS 6 serie Tienermoeders gaat vanavond niet door. Wegens technische problemen kan SBS 6 deze serie vanavond niet uitzenden. Vanavond zou de eerst aflevering zijn van deze serie.

    http://www.tienfan.nl/Blog/?p=2390

      /   Reply  / 
  5. thea

    gvd ik haat dit weer he! ik ben zelf tienermoeder geweest ben nu 22 met een kindje van bijna 5 maaruh dit si weer zo een typisch hoe geef ik mensen vooroordelen over tienermoeders! waarom ook niet en goed verhaal ertussen ofzo… altijd die omlaag halende verhalen! maak gvd een ker iets over tienermoeders die et WEL goed voor elkaar hebben en die WEL goed voor hun kindje zorgen en DIE HET WEL hebben opgelost

      /   Reply  / 
  6. moeder van 2 kids

    nou thea,

    al dat gescheld in je berichtje lijkt me ook niet echt een ideaal-voorbeeldmoeder
    let volgende keer even op je taal aub!
    je hebt het programma nog niet eens gezien!

      /   Reply  / 
  7. Sharonnnn

    Ik ga met Christel om zit bij my in de klas ;) (L)

    xxSharonnnn

    Haar baby is zo lief (A)

      /   Reply  / 
  8. Tienermama

    Het is jammer dat er weer zo negatief over word gedaan, en al helemaal als ik hoor dat een van de meiden haar voogdij kwijt kan raken?!! Kom op mensen, iedereen krijgt een eerste kind, of je nou 40 bent of 16, ik vind dat tienermoeder’s veel leukere moeder’s zijn, dan die lapzwansen die ouder zijn en een kind hebben, die willen vaak niet eens meespelen in een speeltuin, lekker gek doen want ze hebben zogenaamd overal last van!

    Ik ben zelf tienermoeder, en heb ook vooroordelen te horen gekregen:”Je bent nog zo jong” “Daar gaat je hele leven” “Nu kun je nooit meer uit” Of beter nog, de mensen die je nawijzen op straat twrijl ze fluisteren: “Kijk daar heb je er weer zo een, belachelijk”

    Meiden van dit programma: MAAK ER WAT VAN, VECHT VOOR JE KIND, EN LAAT JE NOOIT GEK MAKEN!!!

      /   Reply  / 
    1. marleen schouten

      het zal allemaal wel maar onderzoek heeft uitgewezen dat tieners, moeders, niet adquaat reageren op de nonverbale signalen van hun kind.. dus met andere woorden…het leuke speeltje krijgt niet voldoende respons op gedrag en zal moeite hebben later in de maatschappij… een kind met een kind…is slecht… moeders onder de 20 hebben nog niet de tools om een baby goed te behandelen.. vroeger zat er een heel netwerk omheen aan oudere dames. en kwam het wel goed.. Ik heb echt medelijden met die kleintjes..realiseer je nu een dat het gewoon onmogelijk is om als tiener een kind goed op te voeden….. de tijd van oppas spelen is voorbij…

        /   Reply  / 
  9. Momy to be :)

    Ik vind het ook belachelijk allemaal!

    Zelf ben ik net 19 en ruim 4 maand van mijn eerste wondertje in verwachting..

    En ik kan je vertellen, Ik heb het goed voor elkaar. Ondanks dat mijn ex er niks mee te maken wil hebben heb ik lieve ouders die mij steunen, werk en een diploma!
    Ongeveer een jaar na de bevalling ben ik van plan om aan een vervolg opleiding te beginnen HBO :)

    Hier heb je dus een prima geval toch!

    Voor alle tienermoeder of mama’s to be;
    Zet hem op!!

      /   Reply  / 
  10. Tienermama

    Wat ik nog vergeten was te zeggen: Aan alle instantie’s die de kinderen bij een minderjarige weg wil trekken: Begeleid die meiden in plaats van emotionele schade toe te brengen aan moeder EN kind! Want die instantie’s lopen wel te zeiken op minderjarige mama’s, maar ik geloof nooit dat iedereen met een tweede kind begint, maar altijd met een eerste, dus ik neem ook aan dat als je 28 bent en een kind krijgt, je ook niet altijd alles weet..

      /   Reply  / 
  11. mary

    Ja Thea ik zie het, je zet in 1 stukje tekst het woord GVD nogal vaak, en vloekt maar raak. Zegt genoeg over jezelf. Dus jij past ook tussen het rijtje.

      /   Reply  / 
  12. Kaleigh

    Ik ben zelf 18 jaar en moeder van een zoontje van bijna 1. Ik heb dit programma wel gezien en ik vind ook dat de vooroordelen wel weer extra benadrukt worden. Ik weet dat deze meiden ook een goede toekomst proberen te creeeren voor hun kind, maar het zijn wel weer de typische gevallen zeg maar… Dat komt nog al raar over. Ik heb het zelf met mijn man het ook goed voor elkaar en wij kunnen beiden doen wat we nog willen. We wonen bij elkaar en hebben het financieel niet breed maar wel genoeg voor ons drieen. En ik doe nog mijn Havo. Dus dat is een positief verhaal. Ik vind dat dit programma vooral de nadruk legt op de negatieve dingen van tienermoeder, maar er zijn ook veel positieve dingen.

      /   Reply  / 
  13. suus

    “ik vind dat tienermoeder’s veel leukere moeder’s zijn, dan die lapzwansen die ouder zijn en een kind hebben”

    EN BEDANKT!!!
    Ik ben een dikke 10 jaar ouder dan jij, en zwanger van mijn eerste kindje….
    en ik weet zeker dat ik straks lekker gek ga doen met mn kind in de speeltuin….
    jij vraagt om respect voor tienermoeders….. toon jij dan ook maar eens respect!

    En over tienermoeders in het algemeen zeg ik….. Hoe jong je ook bent, als je beslist je kindje te houden lijkt het mij dat je dr het beste mee voor hebt (net als ieder ander die ouder is) maar ik denk wel dat tienermoeders het een stuk moeilijker hebben als zij nog naar school moeten en\of nog geen werk hebben…..
    Maar dat zij slechtere ouders zouden zijn?? Neuh, dat zegt helemaal niets! Is niet leeftijd verbonden vind ik….

      /   Reply  / 
  14. kaleigh

    “ik vind dat tienermoeder’s veel leukere moeder’s zijn, dan die lapzwansen die ouder zijn en een kind hebben” –>> waar staat dit?:s

    Ik snap hier even niks van:s

      /   Reply  / 
  15. Tienermama

    Als ik om me heen kijk, dan is het 8 van de 10 keer zo dat “oudere” moeder’s (en vader’s) vaak niet echt meedoen met hun kind in spelletjes.
    Zo was ik jaren geleden samen met een oude vriendin van me in een overdekte speelhal met haar kids (zij was 16) en wij deden gewoon lekker gek mee, tikkertje doen, van blokken een huis bouwen met z’n allen, terwijl de rest van de ouder’s niks anders deed dan hun te waarschuwen dat ze niet vies mochten worden, dat ze niet mee gingen spelen omdat ze “moe” waren, last hiervan, last daarvan, wij waren de enige die mee deden! En zo heb ik dat nog vaker gezien, pa en ma zitten aan de kant de hele dag, doen niks, ook niet als het kind daarom vraagt, in mijn ogen ben je dan gemakkelijk van je verantwoording af, want je zit gewoon te zitten, en doet niks.

    Is erg he? Vooroordelen? Ik hoop dat mensen nu ook eens inzien dat niet alleen met “tienermoeder’s” vooroordelen zijn, maar ook met oudere moeder’s.
    Zelfde als mensen die op hun 40e hun eerste krijgen, dat kind is 10 en pa en ma zijn 50 jaar! Hoezo je kind word dan gepest?!

    Maar goed, boos worden of niet op mij, ik vind dit programma erg neerhalen van een groep moeder’s die het net zo goed kunnen als andere moeder’s, enige verschil is hun leeftijd.

      /   Reply  / 
  16. laila

    euhm ik vind dat het boelshit is.
    als je wilt neuken doe het naar je huwelijk
    ik word gek van mensen ,als ze onder 19 jaar zwanger zyn ,want dan krijg je problemen , is beter dat je later doet ..
    en je hoef ook nie stoer te doen dat je zwanger bent of wordt

      /   Reply  / 
  17. Tienermama

    Ook huwlijken kunnen kapot gaan, dus dat is geen excuus, ook vaste relatie’s van 8 jaar kunnen uitgaan.
    Het is gewoon een feit dat op ALLE tienermoeder’s, ook al doen ze het perfect, een stempel word gedrukt dat ze geen goede moeder kunnen zijn.

      /   Reply  / 
  18. Ingrid

    Ik ben een moeder van een tienermoeder van 15 en een kleinkind van 1. Alle respect voor tienermoeders die het wel goed doen. Heb ook op tv gezien dat het echt ook goed kan gaan. Het zegt ook niks negatiefs over tienermoeders, maar het laat mensen wel nadenken hoe moeilijk tienermoeders het hebben. Ze zijn tenslotte nog pubers EN moeder. Petje af voor die meiden.
    Mijn dochter valt helaas in de andere categorie. Hoewel ze soms wel probeert om een moeder te zijn is ze het niet. Ze kijkt weinig naar de kleine om en de hele opvoeding en zorg komt meerendeels op de rest van het gezin terecht, want madam vindt dat ze ook nog steeds puber moet zijn. Van de baby-uitkering die ze krijgt gaat 30 tot 40 euro naar de kleine (luiers, verzorgingsprodukten en kleding) en de rest gaat naar sigaretten, stappen en eten. Als ze haar zin niet krijgt staat het hele huis op de kop en wordt de kleine bang van haar.

    Daarom nogmaals petje af voor al die meiden die knokken voor hun kindje en er wel goed mee omgaan. Ik hoop dat het hier ook ooit eens zo goed zal gaan en dat mijn kleinkind mijn dochter als een echte moeder gaat zien. Maar nu is mijn dochter meer een zus dan een moeder. En dat is niet goed, dat doet pijn.

      /   Reply  / 
  19. kaleigh

    ik heb veel respect voor u, u doet het toch maar even. De zorg van uw kleinkind op zich nemen. Ik vind dat echt knap, ik hoop dat het goed gaat komen.

      /   Reply  / 
  20. Tienermama

    @Ingrid

    U denkt tenminste nog positief over andere tienermoeder’s! Dat is erg fijn.

    En inderdaad, respect dat u het zo oplost!!

      /   Reply  / 
  21. MamaHerma

    Ik ben zelf ook tienermoeder en woon met mn kleine meid van 6 maanden en mnn vriend in een sloopwoning.
    Jeugdzorg heeft ons gezin ipv geholpen alleen maar verder in de problemen gekregen.
    Mijn vriend heeft ook nog eens borderline en kan de druk amper aan.
    Wij zijn nu op zoek naar andere woonruimte omdat we hier in oktober uit moeten zijn.
    Maar alles zit tegen.

    Gelukkig geeft mn kleine meid mij zoveel liefde dat ik alles met haar aankan!

      /   Reply  / 
  22. diana

    hoi ik ben nu 22 en heb 2 prachtige zoontjes van 4 en 2 woon nog steeds samen met mijn lieve vriend en we gaan binnenkort trouwen wij zijn nu bijna 7 jaar samen het ka ndus wel … als je jezelf opsteld als een “tienermoeder” word je het ook (heb zon hekel aan die uitdrukking) wij werken keihard en hebben een inkomen van 2000 euro per maand gaan 3x per jaar op vakantie en rijden in 2 autos dus wat ik wil zeggen is… IEDEREEN KAN HET GOED HEBBEN WELKE LEEFTIJD JE OOK HEB het is net waar je voor kiest dus hou op met zielig doen en jonge moeders een veer in hun reet steken iemand van 30 moet net zo hard werken voor dr geld en relatie

      /   Reply  / 
  23. leeuw

    Ik heb me werkelijk waar zwaar zitten iriteren aan die trut van 16, Mariska heet het schaap geloof ik.
    Gewoon lekker roken tijdens de zwangerschap en dan van de kraamhulp horen dat dat kind het benauwd heeft, omdat er maarliefst 4(!) mensen gewoon zitten te roken waar die baby bij is. Ik heb er geen woorden voor!!!
    Jullie zijn echt té dom voor woorden.
    Een dan zeggen dat je zorgzaam bent.

    Rook lekker verder joh, gewoon negeren wat er gezegd wordt. Domme doos!

    Echt te belachelijk voor woorden en ik denk dat heel veel mensen het met me eens zijn.

      /   Reply  / 
    1. marianne

      ik ben het helemaal met u eens.
      Ik ben zelf tienermoeder geweest.
      Ik kreeg mijn dochter toen ik 19 was, en mijn zoon kwam twee jaar later. Ze zijn inmiddels alweer 10 en 8 jaar.
      beide kinderen heb ik een jaar zelf gevoed, ze hebben nog nooit een potje eten gehad, ik prakte iedere middag fruit voor ze, en kookte iedere avond verse aardappel en groente. Ik heb tijdens mijn hele zwanger en tijdens de borstvoeding niet gerookt.
      Toch heb ik twee kinderen met asmatische bronchites. Tis zo jammer.., nee tis een schande, dat mensen met “gezonde kinderen” niet stilstaan bij het feit dat ze kinderen onherstelbaar veel schade aanbrengen.
      kijk maar eens goed naar een kind met astma, dat s’nachts zodra het weer een beetje omslaat met blauwe lipjes in zn bedje ligt te snakken naar lucht, en bedenk je dan nog eens hoe belangrijk jou sigaret voor je is.
      wees zuinig op je kinderen, koester ze, hou van ze, en bescherm ze.

        /   Reply  / 
  24. mama sammie

    ik ben zelf ook een tienermoeder ik ben 18 en heb een zoontje van 2 en een halve maand tiener moeders zijn echt niet anders als andere oudere moeders hoor vind ik …

      /   Reply  / 
  25. jan Gerritsen geb. Bathoorn

    G.L.
    Naar aanleiding van Uw uitzending van 12 fbr. 2008 het volgende.
    Dit staat nu in de Hyves van mijn kleindochter waar ik heel trots op ben;

    Tienermoeders..
    vandaag, 07:55, 220 x bekeken
    Jup die zijn er en er zijn er meer dan iedereen denkt
    en nee.. het zijn niet allemaal sletjes! of verknipte meisjes… of weet ik veel in welk hokje de meeste mensen tienermoeders drukken.
    Tienermoeders zijn geen slechte moeders!
    tuurlijk er zullen altijd moeders bij zitten waar je van denkt.. tja. die hou ik in de gaten..
    maar iedereen doet alsof de moeders van 25 tot ouder allemaal perfect zijn..
    nou.. volgens mij klopt dit niet helemaal
    kijk maar s een weekje naar het nieuws.
    een moeder met een goeie baan en mooie auto en leuk huis goeie man krijgt een kind erbij..
    een tienermoeder.. raakt 9 van de 10 x alles kwijt omdat ze een kindje krijgt.. en wat doen dan de meeste moeders??
    voledig voor hun kindje gaan! met liefde die groter is dan wat dan ook!
    net als de oudere generatie moeders..
    en of je nu 15 bent of 35 je word voor de eerste keer moeder en voor elke moeder is dat dus iets nieuws. daar kan geen levenservaring wat voor doen.
    niemand weet wat ze te wachten staan als ze een kind krijgen.
    de verschillen tussen een tienermoeder en een “oudere” moeder zijn niet zo groot.
    alleen meestal is er nog een opleiding wat afgemaakt moet worden een huisje wat gezocht moet worden en dat s het!
    tja en je hoort natuurlijk wel dat jonge vaders de benen nemen.. en zelfs dat gebeurt ook wel eens bij wat oudere mensen!!

    mensen hebben zon verknipt beeld van jonge moeders.. en dat is zo onterecht..
    er zijn moeders met een vaste relatie en een leuk huisje en een baan of wat dan ook.
    mensen pas op voor je oordeel..
    niet elke tienermoeder is een slet die haar kind ergens dumpt om uit te gaan en om dronken te worden..
    de laatste tijd lijkt het wel of de meningen steeds harder worden over de tienermoeders..
    mensen kijk om je heen wat er gebeurt..
    en heb niet meteen een oordeel waar je geen verstand van hebt.
    zie;

    http://gentell.hyves.nl/index.php?l3=bl&l4=it&blogitem_id=10515349&blogitem_secret=gAWm

    Deze brief is in minder dan 12 uur door meer dan 220 keer bekeken

    Ik hoop dat U ook deze kant van de medaile een keer uitzend.

    De trotse overgrootopa Jan

      /   Reply  / 
  26. mama1986

    hoi

    ik ben zelf ook jong moeder
    ik heb een relatie sinds januari 2002
    en samen hebben wij 2 kids onze allesjes en onze wondertjes!
    onze 2 kids zijn gepland
    en wij zouden het zo weer over doen!
    ik ben huismama en mijn man werkt in ploegen en we redden het prima met ons gezinnetje!

      /   Reply  / 
  27. Tienermama

    Niet iedereen stelt zich op als tienermoeder, maar je krijgt wel de stempel van de maatschappij van tienermoeder.
    Hoe vaak ik wel niet ben nagewezen, en dat er achter mijn rug om werd gezegd:”Kijk, gaat weer zo’n tienermoeder”

      /   Reply  / 
  28. dochter van tienermama

    Ik ben de dochter van een tienermoeder. Mijn moeder was 17 toen ze mij kreeg. Inmiddels ben ik zelf 24. Mijn moeder heeft ook veel oordelen en vooroordelen naar haar hoofd gekregen. Zoals wat moet een kind met een kind. En ook de opmerking had maar eerder laten weten dat je zwanger was dan had je het kunnen laten weghalen. Gelukkig heeft mijn moeder hier geen moment over nagedacht.
    Ook het krijgen van een eigen huis was erg moeilijk en dit omdat ze alleenstaand was. Terwijl ze gewoon werkte. Inmiddels ben ik zelf moeder en hoop ik net zo goed te zijn voor mijn kind als mijn tienermoeder! Zij is en blijft de beste die je je wensen kan.

      /   Reply  / 
  29. Wil

    Het ergste vind ik dat ze nu al weer een andere vriend heeft die dan de papa moet spelen ,ook net 17,waar ligt de verantwoording?

      /   Reply  / 
  30. jojo

    na het lezen van alle reactie vindt ik het heel leuk om te lezen, van zowel tienermoeder, moeders van tiendermoeders, en de kinderen van tienermoeders! top! zo kun je zien wat het voor alle partije (heeft) betekent!

    zelf ben ik 20 jaar, en ongepland zwanger geraakt van inmiddels mijn ex vriend. ik heb grote respect voor tiendermoeders die zich echt volledig inzetten voor hun kindje! ik ga mijn kindje houden, ondanks dat ik geen steun van mijn ouders, en van mijn vriendje krijg. ik ga ervoor, en vind het zo’n wonder dat er iets in mijn buik groeit! ik ga er, ondanks dat het niet makkelijk gaat worden!

    ben het er trouwens mee eens dat je niet per definitie een slechte moeder bent als je op jonge leeftijd een kindje krijgt! als je eind twintig bent en een eerste kindje krijgt weet je ook niet wat het allemaal gaat inhouden, wat erbij komt kijken bij het krijgen (en opvoeden) van een kind!

    zwanger worden is een zegen! je moet het als iets moois, en waardevols zien!

    iedereen die in mijn schoenen staat: het komt allemaal goed!

      /   Reply  / 
  31. katy

    Tienermoeders of oudere moeders kunnen kiezen om een goede moeder of een slechte moeder te zijn! Ook oudere moeders kunnen gek doen in de speeltuin, ook jongere moeders kunnen verantwoordelijkheden dragen. Het is maar net hoe een ieder hier mee omgaat!!!! Je maakt zelf die keuze!!!
    Ik had zelf graag een jonge moeder willen zijn maar aangezien ik mijn vriend pas later ontmoette is het anders gelopen. Ik ben 34 en in verwachting van de tweede, ik vind dat ik een grappige en lieve moeder ben….;-)
    Elkaar afkraken is makkelijk maar verder kijken is beter. SBS laat inderdaad wel extremere meiden zien. Heb de laatste aflevering helaas gemist en zie ook geen herhaling….Er was toch ook 1 meisje bij die het supergoed deed?

      /   Reply  / 
  32. Celeste

    Is het ergens online te bekijken? Ik heb het gemist, maar lijkt me interessant om te zien..

      /   Reply  / 
  33. Camaron

    Tienermoeder,ik ben zo’n lapzwans,zoals je ouders noemt doe ouder zijn als jij…
    Maar kan me niet helemaal vinden in jouw mening over mij.Werd vader van mijn eerste kindje 3 jaar geleden.Ik ben nu 50.Ren met haar elke dag het huis rond,fietsen en in de speeltuin,paardje-rijden en tikkertje.
    Zoveel aandacht,dat ze,nu net 3 jaar,in 3 talen kan tellen,de eerste woordjes schrijft en kan spellen,bij mij op een podium,ik ben oa flamencodanser,de show steelt.Fietst en puzzelt,en op de PC haar eigen spelletjes speelt.
    Als de tienermoeders niet willen dat zij worden gegeneraliseerd,gebruik je verstand dan en noem ouders die op latere leeftijd “ouder” worden geen lapzwans OK?
    Dat gedrag toont nl. iets van je volwassenheid,respect naar een ander en inzicht.Belangrijke dingen die je moet bezitten om een kind in deze maatschappij verantwoord te kunnen/mogen opvoeden.
    De fles geven of een luier liefdevol verschonen is slechts een onderdeeltje van een opvoeding.

      /   Reply  / 
  34. Salamander

    Hallo allemaal,

    Ik ben zelf 21 jaar oud, mijn oudste dochter is nu 2 jaar. Mijn jongste dochter is 8 maanden en tot grote verbazing kwamen wij erachter dat ik 14 weken zwanger ben van de derde. Dit is er uit gekomen nadat ik een volledige medische check up had gekregen vanwege verminderde schildklierwerking.
    Alle drie waren ze niet gepland maar van het begin af aan zijn ik en mijn man er voluit voor gegaan. Hier in onze woonplaats zijn ze erg makkelijk met oordelen, met name de vooroordelen. Ik zie mijzelf niet als een tienermoeder, consultatiebureau ziet het wel zo en krijgt notabene ook nog extra subsidie omdat ze de zorg hebben over de kinderen van een “tienermoeder”. Ik heb respect voor meiden die voor hun kind gaan maar denk wel na wat je wilt. Ben je bereid om letterlijk alles op te geven? Dit is ook voor de “oudere” moeders die moeten ook een hoop opgeven. Je loopt niet meer even de deur uit om weet ik veel wat te gaan doen, je moet voor je kind(eren) zorg dragen. En dan boeit het niet of je 16 of 46 bent. Je kind(eren) zijn er nou eenmaal omdat jij de keuze hebt genomen om het kindje te houden toen je erachter kwam dat je zwanger was.
    Niemand wilt veroordeeld worden op zijn keuzes of je nou jong of oud bent maar houd er wel rekening mee dat je een kind hebt die van jou afhankelijk is en niet van iemand anders.
    Stop elkander niet zo in een hokje, geen 1 vrouw is een legkip die in een hokje geduwt kan worden!
    Groet, Salamander

      /   Reply  / 
  35. Tienermama

    @Camaron, ik weet niet of je mij bedoeld, maar zo ja:
    Geen zorgen hoor, ik word door het consultatiebureau de hemel in geprezen dat het zo goed gaat met mijn kindje, ik heb een stabiele leefomgeving, enz enz.

    Wat betreft mijn eigen vooroordelen, ja dat klopt, is ook niet leuk, maar zo word er ook omgegaan met “tienermoeder’s” zelfs door instellingen, je bent jong, en iedereen ziet je gelijk als klein dom gansje die niks kan, dus heb ik de rollen omgedraaid, vooroordelen geplaatst over de niet-jonge ouder’s.
    En dat u er zo fel op reageerd toont maar weer dat u zich blijkbaar aangesproken voelt.
    Ik heb altijd respect voor mijn medemensen, maar af en toe moeten mensen op hun plaats gezet worden, en als u daar geen begrip voor heeft is dat erg jammer voor u.

      /   Reply  / 
  36. liese

    In sommige landen is het heel normaal dat je op ‘jonge leeftijd’ een kindje krijgt, dus waarom zouden wij er dan zo moeilijk over doen?
    Als iedereen het gewoon zou accepteren dan kunnen jonge ouders tenminste ook gewoon lekker van hun kindje genieten op straat! (niet dat dat nu niet kan, maar dan heb je al gauw mensen die vreemd naar je gaan kijken etc.)

      /   Reply  / 
  37. Camaron

    Het toont weinig van respect naar je medemens,om vooroordelen te hebben over mensen die je niet kent.En nee,kan geen begrip hebben dat jij mensen op hun plaats zet door hen lapzwansen te noemen.
    Ik heb geen vooroordelen,er zijn goede en slechte ouders in alle leeftijden.
    In ieder geval wenst deze “lapzwans” je een hele fijn tijd en veel geluk toe met je kindje.Geniet er maar van.

      /   Reply  / 
  38. lilian

    jeetje wat een verhalen voor dit programma, ze hadden ook wel wat positievere verhalen kunnen laten zien!
    Ik ben zelf 18 jaar, raakte op mn 17e zwanger door de pil heen. ik was toen 1,5 jaar samen met mijn kerel en we woonden al samen. Ik ben nergens verslaafd aan en ook niet geweest. nu hebben mijn man en ik (ja we zijn getrouwd) een huisje, hij werkt fulltime, en ik ben huismoeder en maak via een avond studie mijn atheneum af. Mijn zoontje is nu 7,5 maand en alles gaat hardstikke goed dus zo kan het ook!

      /   Reply  / 
  39. gewoon iemand

    dag cameron
    ik vind het een beetje krom dat jij niet begrijp als iemand het vooroordeel van tienermoeder een omdraait naar de wat oudere ouders. en dat daarin lapzwans gezegd word, nou sorry hoor.Heb jij ook maar enig idee wat er over tienermoeder gezegd word???
    nou volgens mij niet. en als je ergens geen verstand van hebt hou dan alstublieft je lippen op elkaar en in dit geval stopt met type. dank u!!!

      /   Reply  / 
  40. Camaron

    Nee,ik snap inderdaad niet dat de dames klagen over vooroordelen maar dat zelf ook hebben naar anderen,en ze ook nog eens rare benamingen daarvoor geven.
    Oudere ouders worden lapzwansen genoemd en ze vind dat ze zo de mensen op hun plek zet?
    En ook bovenstaand alweer het volgende vooroordeel,”ergens geen verstand van hebben”..
    Niet oordelen over anderen die je niet kent.
    Ik heb het hier in ieder geval alweer gezien.

      /   Reply  / 
  41. Angie

    Het is natuurlijk stom om onder je 18e een kind te nemen. Ik noem de leeftijd 18 omdat ook de meisjes in het programma van 13,15,16 nog op school zitten, daarnaast hebben ze noch het geld, noch voldoende kennis. In andere landen, zoals iemand eerder zei, nemen ze wel vroeg kinderen en deze snapt niet waar ze hier dan zo moeilijk over doen. NOU… daar poepen ze in de goot en hebben ze helemaal geen nagel om aan hun reet te krabben, dus weinig toekomstperspectief. Ik vind zo een vergelijking ontzettend dom. Die meisjes daar zouden een moord doen om te kunnen krijgen wat mensen hier hebben. Het zijn van een tienermoeder moet daarom zeker niet worden verhemeld tot iets geweldigs. De meisjes in het programma hebben er ook niet om gevraagd: Kom laat ik een kind nemen ik ben 13 perfecte leeftijd!. Het is sociaal gezien ook een catastrofe omdat je weinig vriendschappelijke contacten overhoud. Leuzen als: “Ik zit liever thuis met me kind”, (het zijn zelf nog kinderen) en : “ik mis uitgaan en dat soort dingen niet”, (YEAH RIGHT! .. see ya @ escape partynight out with the girls) komen er bij mij niet in …Dat je verantwoordelijkheid neemt voor je fouten; PERFECT ..Maar dat je niet eerlijk bent dat je fouten hebt gemaakt .. walgelijk vind ik dat erkenningsloze ..

      /   Reply  / 
  42. sharona

    Ik vind het echt heel tof van de vader van het kindje er gewoon bij was de meeste laten hun vriendin gewoon stikken !

    ik hoop dat het goed gaat met hen alle 3

      /   Reply  / 
  43. greta

    ik kreeg mijn eerste dochter toen ik 19 was. ik heb er heel bewust voor gekosen mijn moeder was 17 toen ze mij kreeg mijn vader 21. ik heb door hun jonge leftijd een leukke jeugt gehad. ze begrepen me beter dan mijn leeftijds genootjes. mijn moeder was dol blij toen ik vertelde dat ik zwanger was. nu zie ik het zelfde weer gebeuren heb veel lol met mijn kinderen mijn oudste is 4 en mijn jongste twee 1,5 een tweeling. als ik op school sta om mijn dochter te halen zie ik moeders zo oud als mijn eigen moeder. ik denk dat het niet verkeert is om jong moeder te worden al vind ik 13 wel heel jong als je het maar goed voor elkaar hebt. geld om voor je kindje te zorgen en een huis om in te wonen geen druks en drank. want waar het mee op groeit…. denk dat ik geen tienermoeder was geweest als mijn moeder het niet was.

      /   Reply  / 
  44. dominique

    tienermoeders krijgen idd een stempel opgedrukt.. ik ben 25 en zie er een stuk jonger uit..als ik met mijn kleine meisje aan het lopen ben word ik ook regelmatig aangesproken en nagewezen ik stoor me daar enorm aan..
    een tienermoeder is niet per definitie een slechte moeder er zitten heus wel rotte appels tussen maar dat heb je bij alle moeders.
    het belangrijkste is dat je het beste voor hebt met je kindje en je die alle liefde van de wereld krijgt..

      /   Reply  / 
  45. annoniempje

    ik wil ook fftjes reageren wat ook een positieve kant heeft op jonge moederschap

    ik was ook heel erg jong moeder nu ondertussen weer een stukje ouder
    jullie als tienermoeders moeten daar nu nog niet over denken natuurlijk maar weet je wat zo leuk is???
    als je zo jonge moeder bent,ben je ook weer heel jong oma!!!!!!
    pas nu dagelijks dag en nacht op mijn kleinkinderen.en of ik een gekke oma bent doet echt werkelijk alles met ze.speeltuinen, atractie parken in de achtbanen.ech echt alles.
    dat is het voordeel dat je jonge moeder bent geworden!!!! een hele leuke gezellige en gekke oma!!!

      /   Reply  / 
  46. Tienermama

    Het is gewoon feit dat de meeste mensen jonge moeder’s over 1 kam scheren, en alle tienermoeder’s in hun ogen per definitie slecht zijn.
    En ik vind dat ze maar eens een programma moeten maken over tienermoeder’s die WEL alles in orde hebben.
    Want Dominique heeft gelijk, overal zitten rotte appels tussen, maar daar word niet naar gekeken, en ook niet over gesproken.
    Overal zijn scheidingen, maar ook daar word niet over gesproken, maar zodra het gebeurd bij iemand jongen dan 23 met een kind, dan word er gelijk moeilijk over gedaan.

      /   Reply  / 
  47. jan Gerritsen geb. Bathoorn

    Hallo,
    Ik ben 61 jaar en een tienerovergrootvader.
    Was 19 toen mijn zoon geboren werd.
    kregen daarna nog 2 dochters, 7 kleinkinderen en 1 achterkleinkind
    Ben met mijn vrouw al 42 jaar gelukkig getrouwd, en ons leven ging echt niet over rozen (zie mijn site)hoor.
    Als je je hart maar op de juiste plaats hebt zitten dan kun je echt wel gelukkig worden hoor en een goede vader of moeder zijn
    Ik heb al eerder gereageerd op 20-3 met een reaktie van wat mijn kleindochter van 18 schreef in haar hyves

      /   Reply  / 
  48. stefanie

    Ik wil een herhaling zien van tienermoeders want het schijnt dat ik er op stond.:P. Maar ik weet dus echt niet hoe je die kan vinden hier hoe moet dat.? Grooetjes 12-jarige stefanie

      /   Reply  / 
  49. stefanie

    Ik wil een aflevering zien van tienermoeders die heb ik gemist.! Maar hoe moet dat op deze site heel moeilijk.want ik sta op een uitzending van christel.maaar hoe moet je hem dan op nieuw zien grtoetjes stefanie.

      /   Reply  / 
  50. CC

    Hallo,

    Tienermoeders sbs6 heb ik gevolgd. Zelf heb ik (31 jaar) 5 jaar gedokterd en ben nu 14 weken zwanger. Natuurlijk heb ik wel mijn bedenkingen gehad na een uitzending, vooral omdat die meiden door de pil of condoom heen zwanger worden. Ondanks deze bedenkingen moet ik zeggen dat ze het goed doen! Ik vind het heel goed dat ze uiteindelijk voor het kindje gekozen hebben en geen abortus (sorry maar bij mijn laatste echo zag je alles alerop en d’r aan en abortus is toegestaan tot 20 weken hier in NL).

    Veel financiele middelen of weinig, liefde is ontbetaalbaar! Deze kindjes komen er ook wel.

      /   Reply  / 
  51. lilian

    Angie, dit slaat natuurlijk nergens op, hoezo geen perspectief?? ik werd op mijn 17e zwanger, ben nu 18 en mijn zoontje is 7,5 maand. Mijn man werkt fulltime, verdient 2100 netto per maand en savonds als hij thuis is (in ons eigen huisje) ga ik twee keer in de week naar school om mijn atheneum af te maken. heb ondertussen ook mijn rijbewijs gehaald enzo, dus hoezo geen toekomst??
    en trouwens hoezo fouten? ik kan er toch niks aan doen dat ik 1 van die 100 meisjes ben die zwanger wordt door de pil heen??
    en onvoldoende kennis slaat natuurlijk ook nergens op, voor iedereen die een eerste kindje krijgt is alles nieuw, of je nou 15 of 45 bent!!

      /   Reply  / 
  52. Marloes

    ik heb het programma 2 keer gezien en ik vond het niet kunnen, als tienner moeder loop je tegen zo veel dingen aan en met name wat de maatschappij er van vindt en alle vooroordelen die mensen hebben worden extra benadrukt!
    ik was zelf ook tienner moeder ik was 18 met de eerst 20 met de 2 de en 24 met de 3 de. en ik heb me echt moeten bewijzen en nog steeds tegenover de maatschappij. Maar ik kan het en ik ga een volle 100% voor mijn kinderen! Daarnaast ben ik ook nog een tijd alleenstaand geweest, en ik zorg echt wel goed voor mijn kids.
    Door dit programma voel je je als tiennermoeder echt aan gevallen en aan gesproken!!!

      /   Reply  / 
  53. tienermama

    ik ben ook tienermoeder en ik ben 15 met een kind van zij is egt een sgat ze heet selina!!

    ik heb er geen spijt van en dat zal ik ook nooit krijgen!

      /   Reply  / 
  54. judith

    ik vind dit een ernstig onderwerp maar ik heb ontzettend veel respct voor die meiden. maar het is wel heel vroeg. de moeder van een vriendin van mij was 22 toen ze haar zus kreeg.

      /   Reply  / 
  55. Joyce

    Jammer genoeg heb ik de afgelopen 2 afleveringen gemist. Maar ik wil toch even een reactie geven.

    Ik ben zelf ook een jonge moeder, ik ben 21 en heb een zoontje van bijna 6 maanden. Zelf nu de 2 in mijn leeftijd zit en ik dus geen ‘tienermoeder’ ben, wordt ik wel als ‘risicomoeder’ gezien. Ik vind dit erg kwetsend. Want waren de meeste van onze moeders niet begin 20 toen ze kinderen kregen?? Toen kon het allemaal wel en nu wordt je met een scheef gezicht aangekeken.

    Nee, mijn zoontje was niet ‘gepland’. Maar iemand die 40 is en al 10 jaar bezig is met IVF-behandelingen ‘plant’ dat ook niet op die manier. Die had ook liever 10 jaar eerder mama willen zijn.
    Vergeet niet dat niet alle oudere mama’s ook niet altijd kiezen voor die situatie. Misschien hebben ze wel jaren geprobeerd om zwanger te worden en nu worden ze omgeschreven als lui en lapschwanz?? Dat is ook niet eerlijk!!

    Ja ik ben een jonge mama, maar ik heb wel respect voor de oudere mama’s onder ons. Helaas is dat andersom niet altijd hetzelfde geval.

    Ik heb regelmatig kwetsende opmerkingen naar mijn hoofd gekregen als; waarom heb je het niet weg laten halen??
    Waarom zou ik?? Omdat jij het in mijn situatie anders zou hebben gedaan?
    Laat iedereen in z’n waarde. Iedereen doet het op zijn eigen manier.

    Ik ben dolgelukkig met mijn zoontje en mijn vriend (die overigens niet de verwekker is van mijn zoontje, maar wat maakt dat uit?). We gaan ook snel voor een 2e kindje!! En toch weet ik nu al dat ik dan weer de vraag zal krijgen; was het een ongelukje??

    Ik heb me er ontelbare keren heel erg boos om gemaakt. Maar nu denk ik; laat die mensen maar denken. Ik hoef me tegenover hun niet te bewijzen!!

      /   Reply  / 
  56. men

    Lees in jullie verhalen dat jullie veel last hebben van de vooroordelen .
    Was zelf 14 toen ik zwanger werd, ben nu 24 en moeder van 2 kindjes van 9 en 7 jaar,en 8 jaar getrouwd met de vader.
    Heb nooit problemen gehad iedereen reageert altijd heel leuk ook de juffen op school en andere moeders.
    Wij zijn wel meteen op ons zelf gaan wonen jammer dat je dat niet ziet bij die meiden want dan moet je het echt zelf doen,
    maar snap wel dat het niet altijd mogelijk is .
    Ben blij te lezen dat er hier meer zijn die het goed voor elkaar hebben.

      /   Reply  / 
  57. anita

    jammer dat altijd de slechte kanten van het tienermoederschap word vertoond,

    Er zijn ook veel situaties waar het wel goed gaat, of je nu een tienermoeder bent of een moeder van 35, je zal altijd problemen tegen komen…

      /   Reply  / 
  58. kelly

    Ik ben zelf tienermoeder ben 2 weken geleden bevallen van een kerngezonde mooie dochter ze doet het helemaal super ben 17 jaar en heb nog steeds een relatie met de vader van ons kindje het gaat super. Zelf kijken mensen me ook raar aan maar waar ik dan aan denk is ik doe me best en ga voor de volle 100% voor mn kleine prinsesje zoals al meerdere hebben gezegt een baby wordt niet geboren met een gebruiksaanwijzing en je moet je kindje helemaal zelf leren kennen en iedere moeder loopt soms tegen dingen aan of je nu 14 of 45 ben!!

    RESPECT voor alle tienermoeders!!

      /   Reply  / 
  59. Aanstaande tienermama

    Ik ben nu 2 maanden zwanger en Ik word bijna 17 ik vind mezelf eerlijk gezegt jong, maar ik vind mezelf qua gedrag geen Puber meer . Ik krijg steun van me moeder en van de van de vader van Mijn kind Ik had eerder nooit gedacht dat ik op jonge leeftijd een Kind zou Krijgen maja als het komt komt het en als je het onveilig doet is de kans op zwangerschap er ook wel.
    Gelukkig voel Ik me niet echt alleen want haast al me vriendinnen hebben een kind en ik zie hoe goed zij het doen en daar heb Ik echt veel respect voor.

    respect voor Jullie allemaal !

      /   Reply  / 
  60. natasjaa

    ik zag dat er vanavond weer een aflevering was van tienermoeders is het herhaling of een foutje of een nieuwe aflevering?

      /   Reply  / 
  61. Tienervader

    Er word wel elke keer gezeurt over tienermoeders en of vaders dat ze niet goed voor hun kind zorgen. maar hoeveel ouders zijn er wel niet die ouder zijn dan de 20 en nog slechter voor hun kinderen zorgen en waar het kind van af word gepakt. dus hoe oud je ook bent goed of fout. je hebt er voor gekozen en niet nee zeggen had dan een rubbertje om gedaan. maar wat ik wil zeggen is dat iedereen is moet op houden met het gezeur over tienerouders kijk eerst naar de “volwassen” ouders en kom dan weer terug.

      /   Reply  / 
  62. celine

    heej mensen ik snap het niet helemaal want jullie hebben het over nederlandse mensen maar tienermoeders die ik heb gezien was in engelandals je naar sit plaatje kijkt weet je wel over welke ik heb heb http://www.sbs6.nl/web/show/id=78305/langid=43/dbid=134/typeofpage=73941
    kan je hem ff kopieren en dan plakken in adres balk
    dat meisje van 13 die 14 werd ze werd boos omdat ze met haar verjaardag kadootjes kreeg voor haar kindje
    ik vind dat een hele slechte mama maar ze is ok nog maar net 14
    maar hoe ze dat kindje vast had alsof ze er niet om gaf weet je
    dat hoofdje hing over haar arm heen echt afschuwelijk
    ik zou dat kindje zo over willen nemen
    kussjes

      /   Reply  / 
  63. Olivia Di Luca

    Hallo,

    Ik heb de berichtjes hieronder allemaal eens doorgelezen, en alles wat ik zie zijn meningen. Goed, iedereen mag zijn of haar mening uiten, maar laten we even kijken naar de wetenschappelijke cijfers!

    Kinderen van tienermoeders komen vaker en eerder in de problemen, doen het minder goed op school en krijgen minder vaak de begeleiding die ze nodig hebben.
    Dit wijst een onlangs gepubliceert onderzoek uit. Bovenstaande heeft te maken met het feit dat deze kids vaak bij opa en oma en moeder wonen en de moeder onder veel druk staat. Het is een feit dat 99% van de tienerzwangerschappen allemaal ongelukjes zijn, en dat is niet zomaar, in deze maatschappij kies je er niet voor om op je 16e voor een kind te zorgen. Je hebt hem of haar zo weinig te bieden, en nee, het gaat niet alleen om liefde! Ook om een goede opleiding en opgroeien in een goede buurt!

    Al met al, voor de dames die jong moeder zijn geworden en het goed doen: Top dames! Absoluut, want het is niet makkelijk. Maar laten we aub niet met zn allen doen alsof het allemaal maar kan, want geloof me, voor zowel moeder als kind is het een stukje beter als de moeder ietsjes ouder is!

      /   Reply  / 
  64. Olivia Di Luca

    Hallo,

    Ik heb de berichtjes hieronder allemaal eens doorgelezen, en alles wat ik zie zijn meningen. Goed, iedereen mag zijn of haar mening uiten, maar laten we even kijken naar de wetenschappelijke cijfers!

    Kinderen van tienermoeders komen vaker en eerder in de problemen, doen het minder goed op school en krijgen minder vaak de begeleiding die ze nodig hebben.
    Dit wijst een onlangs gepubliceert onderzoek uit. Bovenstaande heeft te maken met het feit dat deze kids vaak bij opa en oma en moeder wonen en de moeder onder veel druk staat. Het is een feit dat 99% van de tienerzwangerschappen allemaal ongelukjes zijn, en dat is niet zomaar, in deze maatschappij kies je er niet voor om op je 16e voor een kind te zorgen. Je hebt hem of haar zo weinig te bieden, en nee, het gaat niet alleen om liefde! Ook om een goede opleiding en opgroeien in een goede buurt!

    Al met al, voor de dames die jong moeder zijn geworden en het goed doen: Top dames! Absoluut, want het is niet makkelijk. Maar laten we aub niet met zn allen doen alsof het allemaal maar kan, want geloof me, voor zowel moeder als kind is het een stukje beter als de moeder ietsjes ouder is!

      /   Reply  / 
  65. Harry

    Hallo Iedereen

    Ik heb enkele uitzendingen gezien en had best wel te doen met sommige van de dames.
    mijn kids hebben het erg royaal en heb ik heb nogal wat over (goede spullen) om de gratis weg te geven. eventueel kan ik eenmalig een kleine (financiele) gift doen.
    Wie o wie kan mij vertellen hoe o hoe ik in contact kan komen met deze meiden.

      /   Reply  / 
  66. kaleigh

    Hallo Harry,

    Ik denk gewoon naar sbs6 bellen, dan kan de redactie u verder helpen… Geweldig dat er nog mensen zoals u zijn!

      /   Reply  / 
  67. Veenstra WK

    Hallo allemaal,

    Ik ben het helemaal met jullie eens, vindt het belachelijk hoe tienermoeders worden afgeschilderd in dit programma, ik was zelf ook 19 toen ik mijn dochtertje Marlissa kreeg, en werd ook benaderd als tienermoeder, de stempel die meteen op je gedrukt wordt!
    Ik had 2,5 jaar verkering met mijn vriend toen ik zwanger raakte, ben bij hem ingetrokken en we zijn inmiddels bijna een jaar getrouwd en ontzettend gelukkig!! en onze dochter was een prachtig bruidsmeisje!
    Mn man werkt fulltime en ik werk parttime, heb in mn zwangerschap zelfs nog mn rijbewijs gehaald en na mn zwangerschapsverlof mn studie afgemaakt met een dikke 8!
    Dus wat lopen ze allemaal te zeuren over tienermoeders!
    En ik vindt het idd aso dat ze lopen te roken en blowen waar zo’n kind bij is, die mensen moeten ze een waarschuwing geven en anders dat kind weghalen, die kan wel doodziek wordt door de slechte gewoontes van de ouders! Geef de kinderen een schop onder hun kont! eigen verantwoording toch!?!?

    Dat wilde ik even kwijt! want vindt het echt belachelijk!! wat een aandachttrekkers! film dan een keer bij gewone tienermoeders!

    mvg

      /   Reply  / 
  68. student

    Ehm.. is er dan echt helemaal niemand die weet dat de hersenen van een 16 jarige nog lang niet volgroeid zijn ( zelfs niet bij iemand van 23)?! Dat iemand onder de 18 dus echt de hersenen van een KIND heeft en bepaalde capaciteiten nog niet bezit, bv mbt tot het doorzien van bepaalde gevolgen en consequenties?! Met 16 jaar ben je een kind en een kind hoort geen kind te hebben. Verder is er ook blijkbaar niemand die de cijfers kent? die weet dat tienermoeders een significant hoger risico hebben op problemen met hun kind?! En voordat ik nu aangevallen ga worden: ik studeer medicijnen, ik ken de onderzoeken en ik weet absouut waar ik het over heb.
    Natuurlijk, er zijn tienermoeders die het hartstikke goed doen laten we dat niet vergeten, maar vergeet ook niet dat een kind geen kind hoort te krijgen. wacht maar gewoon tot je hersens meer volgroeid zijn.

      /   Reply  / 
  69. Tienermama

    Er kunnen dan wel allemaal “studie’s” voor zijn die dingen aantonen, maar de realiteit is anders dan theorie.
    Hoe kan het dan dat hier allemaal geweldige (tiener)moeder’s reageren die WEL goed voor hun kind zorgen.
    Hetzelfde als dat als je nog geen 18 bent je moet oppassen, want jeugdzorg kan je kind wegnemen omdat ze gelijk aannemen dat je geen goede moeder bent!! Dat is toch belachelijk??!!
    JE KRIJGT ALLEMAAL JE EERSTE KIND, EN NIEMAND BEGINT MET EEN TWEEDE, DUS IEDEREEN VAN WELKE LEEFTIJD OOK, HEEFT SOMS MOEILIJKHEDEN OF STRUIKELBLOKKEN!!! Niemand kan mij vertellen dat toen hij/zij de eerste kreeg, gelijk wist wat hem/haar te doen stond….

      /   Reply  / 
  70. Kaleigh

    Die familiedrama’s gebeuren volgens mij bij ouders die boven de 30 jaar zijn en die zijn notabene bekend bij de kinderbescherming. Ik heb nog geen tienerouders tussen de familiedrama’s gezien en ook niet dat de ouders die op het moment van het drama 30 waren niet toevallig tienerouders waren. En dan wel tienerouders risicovol noemen tegenover hun kind? En als oudere moeder maak je op meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap, dus tja wat is dan beter? Ik denk dat het allebei tegen elkaar weggestreept kan worden. Want het gaat om je levenservaring en niet om je levensjaren.

      /   Reply  / 
  71. Dianne

    Ik was net 18 toen ik zwanger raakte. Ik vond mezelf wel heel jong. Mijn moeder en de moeder van mijn vriend hebben me wel gevraagd naar een abortus. Maar dat was voor mij en mijn vriend geen optie. We regelden een huisje, mijn vriend werkte fulltime. Ik ben dan wel gestopt met mijn school dus meer als een mavo diploma zat er voor mij niet in. Nou ben ik 22 jaar heb ik 2 dochtertjes van 3,5 en 1,5 en zwanger van nummer 3. Alles gaat goed hier. Ik heb wel altijd het gevoel gehad dat ik dubbel zo hard mijn best moet doen om aan de buitenwereld te laten zien dat tienermoeders ook hele goede moeders kunnen zijn. De kinderen komen echt helemaal niets te kort. We gaan elk jaar lekker weg. Maken vaak gezinsuitjes. En nooit in contact gekomen met jeugdzorg of andere instanties. Mijn vriend en ik zijn nu al 5 jaar en 9 maanden gelukkig samen.

      /   Reply  / 
  72. geheim

    haloo,
    ik ben een moslims meisje van 14 jaar.
    ik heb vorige week sex gehad zonder condoom.
    maar het was maar heel even want ik zei dak het niet wou omdat hij klaarkon komen
    dus we stopte na een tijdje, wel voordat hij kllaarkwam.
    3 dagen geleden hadden we sex met een condoom
    een uur erna hadden we weer sex zonder condoom maar ik zei weer dat ik het niet wou zonder condoom maar het was alsnog heel even.
    ik heb pijn onder in mijn buik en ik ben misselijk.
    mijn buik is hard en als ik in mijn buik druk lijkt het heel flexibel.
    ik kan mijn ouders niet vertellen dat ik zwanger ben, als ik het ben
    wat moet ik doen

      /   Reply  / 
  73. Lena

    Ik ben bezig met de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening.Voor mijn eindwerkstuk, en ik heb gekozen voor het onderwerp.TIENERMOEDERS!!!!
    Zelf was ik 21 toen mijn dochter werd geboren en mijn dochter was ook 21 toen haar dochter werd geboren.
    Een nichtje is 16 en een paar weken zwanger.

    Ik ben met een onderzoek bezig wat de oorzaak is waarom meisjes op een jonge leeftijd zwanger raken.

    Wat ik belangrijk vind is dat mensen eens stoppen met al die vooroordelen!!

    Net als bij tienermoeders geldt dat ook voor veel volwassenen mijn kind is niet gepland maar wel gewenst!!!

    Niemand weet precies hoe het gaat in je zwangerschap en we hebben allemaal een steuntje nodig bij de opvoeding.

    Heel veel succes,liefde en geluk voor alle tienermama’s,tienerpapa,tieneroma’s en tieneropa’s

    Liefs van Lena

      /   Reply  / 
  74. tessa

    ben ik het helemaal mee eens ik ben nu 24 heb nu 3 meiden ik beviel toen ik 16 was en heb het allemaal super voor elkaar tienermoeders kunnen wel voor hun kinderen zorgen met de goede hulp!!!!!!mijn meiden komen niks tekort ze is nu 8 en een pracht meid!!!!

      /   Reply  / 
  75. tessa

    hoi las je brichtje en heb best met haar te doen was ook een tienermoeder en vind het super dat ze haar kindje gehouden heeft zou graag wat meer over haar willen weten zodat ik misschien kan helpen hoop van je te horen ps heb nu zelf 3 kids mijn oudste is nu 8 en gaat super.

      /   Reply  / 
  76. Janine

    ben je tienermoeder als je 18 jaar ben…ok!! Maar 13 jaar???? Kom op ze is zelf nog een kind!! Een kind neemt een kind. BElachelijk!! Waar haalt ze al het geld van daan? GAat ze een fulltime baantje zoeken, haalt ze de 500 in de maand nog niet eens. Geen diploma, geen normale vader…geen gezin voor het kind. En dat ook voor de 15 en 16 jarige. Ik ben zelf 21 jaar, ben ongelooflijk dol op kinderen, kan niet wachten tot ik er oook eindelijk eentje heb, want mijn relatie met mijn vriend gaat ook hartstikke goed, maar ondanks mijn leeftijd ben ik er nog niet eens klaar voor. Hoe graag ik het ook zou willen. En dat ik er nog niet klaar voor ben bedoel ik ermee: kheb nog geen diploma, een bijbaantje erbij, woon nog niet eens op mij zelf, of niet met me vriend samen… Als ik mijn kindje op t wereld zet, wil ik er klaar voor zijn, met de vader van ons kindje,dat we met zn 3en een eigen plekje hebben, GEEN financiele problemen..enz enz..

    Succes

      /   Reply  / 
  77. vanessa

    ik heb ook veel te horen gekregen je vergooit u leven weg ik was dat beu gehoort en zij dat ik mijn kinderen wilde en dat vroegen ze kun je dat aan 3KINDEREN EN MAAR 19JAAR IK ZEG KAN ALLES AAN IEMAND DIE VAN HAAR KIDS HOUD DIE DOET ER ALLES VOOR IK HEB EEN ZOON VAN 3.5.JAAR DOCHTER VAN 16MAANDEN PLUS NOG GEHANDICAPT IS EN EEN ZOONTJE 3MAANDEN MIJN DOCHTER HEEFT NE ZWARE ACHTERSTAND EN IK KAN HET WEL AAN MET MIJN DRIE KINDEREN DUS TIENERMOEDERS NOG VEEL STERKTE EN GELUK GROETJES

      /   Reply  / 
  78. lieve_mama88

    even een reactie op het volgende :

    Geplaatst door Angie: tienermoeders zijn is geen + Antwoord
    02/04/2008, 00:36

    Het is natuurlijk stom om onder je 18e een kind te nemen. Ik noem de leeftijd 18 omdat ook de meisjes in het programma van 13,15,16 nog op school zitten, daarnaast hebben ze noch het geld, noch voldoende kennis. In andere landen, zoals iemand eerder zei, nemen ze wel vroeg kinderen en deze snapt niet waar ze hier dan zo moeilijk over doen. NOU… daar poepen ze in de goot en hebben ze helemaal geen nagel om aan hun reet te krabben, dus weinig toekomstperspectief. Ik vind zo een vergelijking ontzettend dom. Die meisjes daar zouden een moord doen om te kunnen krijgen wat mensen hier hebben. Het zijn van een tienermoeder moet daarom zeker niet worden verhemeld tot iets geweldigs. De meisjes in het programma hebben er ook niet om gevraagd: Kom laat ik een kind nemen ik ben 13 perfecte leeftijd!. Het is sociaal gezien ook een catastrofe omdat je weinig vriendschappelijke contacten overhoud. Leuzen als: “Ik zit liever thuis met me kind”, (het zijn zelf nog kinderen) en : “ik mis uitgaan en dat soort dingen niet”, (YEAH RIGHT! .. see ya @ escape partynight out with the girls) komen er bij mij niet in …Dat je verantwoordelijkheid neemt voor je fouten; PERFECT ..Maar dat je niet eerlijk bent dat je fouten hebt gemaakt .. walgelijk vind ik dat erkenningsloze ..

    ik ben zelf een tienermoeder ben inmiddels 20 en heb een kindje van net 2! ik was 17 toen ik door de pil heen zwanger raakte! ik heb alles goed op orde, heb een huis al bijna 2 jaar heb een baan 4 dagen in de week zodat ik ook zelf 3 dagen per week bij mijn dochtertje kan zijn. En heb een lieve vriend! Kan me kind onderhouden en overspoelen met liefde!

    maar wie denk jij dat je bent om te oordelen over ons tienermoeders/tienervaders!!
    Ik ben zelf ook een vrouw zoals jij die beschrijft die volgens jou liegt.
    Ik zit nou eenmaal liever met me dochter in de speeltuin dan in een kroeg met die irritante zuiplappe… en jij gaat mensen als mij voor leugenaar uit lopen maken… Volgens mij snap je het leven dan niet helemaal… dat jij misschien het stappen en dergelijke belangrijker zou vinden dan je kind en je het zou missen is misschien wel iets wat je aan jezelf zou moeten verwijten en niet mensen zoals mij die ECHT voor 1000% voor hun kind gaan en het stappen en dergelijke niet missen voor leugenaar uit te maken. Voor mij zijn er belangrijkere dingen in het leven dan me vol zuipen en gek doen… En een sociale catastrofe?? je weet echt niet hoe het werkt… tuurlijk zal het gebeuren dat je een aantal vrienden kwijt raakt ten eerste zijn dat dan geen echte vrienden want die steunen je door dik en dun…en ten 2e als je een kind heb maak je ook sociale contacten, zowel met mensen die het zelfde mee maken als mensen die het niet mee hebben gemaakt. Maar goed ik merk dat ik een beetje geirriteerd raak door je kortzichtigheid dus ik stop weer eventjes.

    voor alle tienermoeders en vaders heel veel sterkte en laat je niet op je kop zitten! waar een wil is, is een weg!

      /   Reply  / 
  79. lieve_mama88

    weer even een reactie op iemand het gaat om het volgende:

    Geplaatst door student: Antwoord
    16/05/2008, 15:58

    Ehm.. is er dan echt helemaal niemand die weet dat de hersenen van een 16 jarige nog lang niet volgroeid zijn ( zelfs niet bij iemand van 23)?! Dat iemand onder de 18 dus echt de hersenen van een KIND heeft en bepaalde capaciteiten nog niet bezit, bv mbt tot het doorzien van bepaalde gevolgen en consequenties?! Met 16 jaar ben je een kind en een kind hoort geen kind te hebben. Verder is er ook blijkbaar niemand die de cijfers kent? die weet dat tienermoeders een significant hoger risico hebben op problemen met hun kind?! En voordat ik nu aangevallen ga worden: ik studeer medicijnen, ik ken de onderzoeken en ik weet absouut waar ik het over heb.
    Natuurlijk, er zijn tienermoeders die het hartstikke goed doen laten we dat niet vergeten, maar vergeet ook niet dat een kind geen kind hoort te krijgen. wacht maar gewoon tot je hersens meer volgroeid zijn.

    O gossie hebben we er weer eentje die de wijsheid uit boeken heeft…
    een moeder/vader word je niet uit een boek maar dat moet in je zitten of je nou 16 of 50 ben als je geen ouder in je hebt zul je het nooit worden…

    ik heb een beetje me buik vol van de mensen die denken dat ze alles weten door boeken te lezen…
    als ik naar het consultatiebureau had geluisterd (deskundige uit een boek die ja) dan had me kind om gekomen van de honger, had ze medicijnen geslikt zoveel dat een apotheek het niet op voorraad heeft en heeft ze zo’n beetje alle ernstige aandoeningen wel gehad die er bestaan volgens hun.

    Toen ze net geboren was mocht ze maar 60cc maar ze bleef maar huilen en huilen heb niet geluisterd en als ze bleef huilen nog 30cc extra gegeven en wel verdraaid ze was stil en sliep heerlijk… ze heeft geen enkele ernstige ziekte wat hun wel vertelde dat ze dat waarschijnlijk had, ze heeft alleen een beetje last van obstipatie nou god zij dank dat dat het enige is en niet alles wat hun opnoemde.

    En ze heeft toen ze 3 maanden was een week in het ziekenhuis gelegen met RS-virus. En precies een jaar later weer voor RS-virus.
    Ik ben die laatste keer s’avonds naar de huisartsenpost gegaan, ze dronk niet meer,at niet meer,was heel duf en ademde moeilijk en ze had weer last van neusvleugelen zoals ze dat zo mooi noemen, vervolgens stuurt die me weg met het verhaal dat ze alleen een lichte infectie op de luchtwegen heeft en dat het vanzelf overgaat.
    Mijn gevoel zij dat het niet goed zat en de dag erna op zondag zat ik op de bank met haar op me arm en viel ze ineens weg alsof ze een black-out kreeg en ben die avond weer gegaan, er zat een andere arts en die stuurde me met spoed naar de SEH. Daar heeft de kinderarts naar haar gekeken en nog geen half uur later lag ze aan de monitoren, zuurstof en zonde. En dan denk je van ik vertrouw op iemand die de wijsheid uit een boek heeft maar die snapt er geen drol van. Je kent je kind beter dan wie dan ook!

    Dus mensen wat artsen of andere boekenwormen ook zeggen vertrouw op je gevoel dat zegt meer dan 100 artsen bij elkaar!
    ik merk al dagen voor me dochter ziek word dat ze ziek gaat worden.

    En dat je hersenen pas na 23e jaar volgroeid zijn??
    dan had ik op mijn 17e zeker een SUPER brein???

    ik ben nu 20, heb geen schulden,een huis,een overvloed aan liefde, een baan en we gaan elk jaar lekker op vakantie..

    Je kan mensen niet beoordelen op een onderzoek want ieder mens is anders en uniek dat zou je als student medicijnen toch moeten weten !

    maargoed mensen ik laat het hier weer bij!
    succes met de kindjes! voor iedereen zowel de tienerouders als de oudere ouders onder ons! als je goed voor je kind ben laat de rest dan maar praten!

      /   Reply  / 
  80. mamsvanes

    Jeetje ik ben vast een van de laatste ..
    Ik heb dit zo eens zitten lezen, ik ben zelf jong moeder geworden,(soms zwemmen ze door de pil heen) :) en gelukkig maar, want mijn kleine meisje inmiddels al 7 jaar oud had ik voor geen goud willen missen.Ik had echter wel een goede baan, goede financieen en een huis, wel een rotzak van een ex, maar dat ter zijde.

    Wat ik een beetje mis hier, is de allerbelangrijkste reden waarom ook een tienermoeder een goede moeder kan zijn of is…
    ze kiest namelijk vanaf het allereerste begin ‘VOOR HAAR KIND” is dat niet zoals het een goede moeder betaamd?
    Mijn kind is alles voor mij, en ik zal altijd alles doen om haar dat te geven wat ze nodig heeft.Er zijn vele vaders, die het aflaten weten..er zijn ook vaders die wel de verantwoording en zorg op zich nemen.En zo zullen er vast ook moeders zijn.Maar deze zijn er dan ook op alle leeftijden.

    Het is begrijpelijk dat sbs de vervelende kant er van liet zien, dat brengt immers meer kijkcijfers, en wellicht behoed het de jeugd van nu om in deze situatie te komen, want eerlijk waar gemakkelijk is het niet.

    Maar net dat ene ding word uit het oog gehouden “bij iedereen staat het belang van het kind voorop!”
    En daar draait het toch om?

    Liefs Mamsvanes

      /   Reply  / 
  81. nina

    Ik weet dat ik 1 van de laatste ben die hier reageer, maar toch wil ik nog ff wat kwijt..
    Ik ben 19 jaar oud, en heb geen kind.

    @ camaron ( Heeeele tijd terug )

    Jij zit te zeuren over die lapzwans.. en je vind dat meisje onvolwassen, maar skat.. wie is hier nou degene die op jonge meisjes reageert op een website? Is dat niet onvolwassen dan?
    En ik reageer hier nu zelf ook, maar ik ben 19, jij 50.. dus alsjeblieft zeg niet dat zij onvolwassen is, want je doet gewoon lekker mee,
    Lapzwans :)

      /   Reply  / 
  82. azsdw shiclenay

    tbxa lgzysn hiousj yhrboet dcltpau nurpeimg estxryz

      /   Reply  / 
  83. Young-Mommy

    Heeeel erg irritant om te lezen, al die vooroordelen. Elk mens is anders, ik ben nu al bijna 3 jaar samen met mijn vriend! We hebben een heeeeeeeeeel lief zoontje van nu bijna 6 weekjes, & ik ben 17 jaar. We wonen in een 4kamerappartement, ik zit op school, ochtendjes. Mijn vriend verdient 3200 netto per maand. En we hebben een auto, en ons kindje krijgt alle liefde die hij nodig heeft.

    Dus mensen die vooroordelen hebben, stel dat jullie zwanger raken, ga je an serieus JOU kindje weg laten halen. Zonder er spijt van te krijgen.

      /   Reply  / 
  84. mama van 2 schatten

    jeej wat een reacties allemaal. zelf ben ik nu 21 en heb een dochtertje van bijna 3 en een zoontje van 5 maanden. ik ben ook een tienermoeder maar heb nu inmiddels al 7 jaar een relatie en ga in september trouwen. we hebben een eigen huisje en mijn vriend werkt full-time. zelf ben ik thuis met mijn kids. ik heb veeel respect voor alle tienermoeders. ik heb ook heeel veel vriendinnen net zo oud als ik met kinderen en allemaal met vriend en met iedereen gaat het ontzettend goed.

    het was dan misschien niet gepland maar ow zooo welkom!!! ik zou ze voor geen goud kunnen missen. en heb nooit spijt gehad van mijn keuze. ik krijg ook veel vooroordelen maar reageren doe ik er niet op. die mensen weten mijn leven niet en mogen denken wat ze willen denken als ze zich daar beter door voelen, maar ik heb mijn familie en vrienden en mijn verloofde en mijn kinderen. ik voel me de gelukkigste tienermoeder van de wereld!!

    voor alle tienermoeders/vaders, moeders/vaders of mama’s en papa’s in spe…… heeeel veeel geluk en liefde toegewenst!

      /   Reply  / 
  85. claudia

    hoi !

    ik denk iedereen doet zijn verhaal laat ik het ook maar eens doen ik ben 20 ben bijna 3 jaar getrouwd en 5 jaar bij elkaar maart 2007 kregen we een dochter was toen 18 toen ze 11 maanden was bleek ik zwanger te zijn onze tweede dochter werd in oktober geboren toen was ik 19 nu ben ik 13 weken zwanger en vind dat iedereen zelf moet weten hoe of wat okey 13-14-15-16 erg jong maar 45-46-47-48 erg oud kijk dat is mijn mening en zo heeft iedereen wel een mening en ik vind de mening van iedereen juist want iedereen heeft een andere kijk op het leven ik bendan getrouwd met een man van 25 dus jah we hebben een koophuis goeie baan dus jah maar als je nog op school zit jah zal ik even wachten en even sparen

    groetjes claudia

      /   Reply  / 
  86. chameli

    Ik ben zelf 16
    toen ik 14 was raakte ik zwanger.
    ik had het met mijn vriend gedaan ,
    in het park
    later werdt ik dus niet meer ongesteld en haalde de test wat bleek dat ik zwanger was.
    ik vertelde het me moeder ik was dood bang.
    maar ze reageerde best wel noormaal want ze is zelf ook tienermoeder geweest van me broer
    dus me vriend en me moeder gingen mee naar de echo toen en wat bleek 2 hartjes 2 hoofdjes 4 armpjes 4 beentjes . ik was super blij.
    daarna krijg ik weer een echo en het waren 2 meisjes. ik was zo blij .
    20 Janauri 2008 (15) ben ik bevallen van 2 meisjes
    cheveney & deveney Omdat mijn vriend surinaams is
    zijn mijn lieverds half surinaams.
    ze zijn nu al weer een jaartje en het gaat super
    met ze. !!!
    met mijn vriend ben ik nog steets samen.
    xxx

      /   Reply  / 
    1. kim

      Hallo Chameli!

      Ik had een vraagje aan jou! Wij (een groepje van vier meiden) hebben op school een project over tienermoeders.. zouden wij jou misschien mogen interviewen?

      Groetjes, Kim
      email: [email protected]

        /   Reply  / 
  87. ProudMommy20

    wat een gezeur man ik d8 dat nederland een vrij land was , dat iedereen zn mening mocht geven .

    de een vind het niet goed de andr wel , laat zo boeiend !.
    er zijn wel ergere dingen waar we ons druk om moeten maken .
    en tienermoeders kunnen inderdaad wel voor hun kinderen zorgen met OF zonder hulp ! met of zonder vader !!

    dat is mijn mening !;)

      /   Reply  / 
  88. oude tienermoeder 35

    Beste mensen,

    Na veel reactie’s gelezen te hebben valt het op dat veel mensen elkaar op hun leeftijd aankijken. Ik ben zelf vaak nagekeken om mijn leeftijd. Ik was 15 jaar toen ik beviel van mijn zoon. Een later op 17 jarige leeftijd van een dochter. Het is heel moeilijk geweest en nu in mijn tweede huwelijk zit ik denk ik eindelijk op mijn/ons plekkie. De kinderen doen het enorm goed en ik ben trots. Ze hebben inmiddels een zusje en twee adoptiebroers.

    Na de ernstige ziekte van mij oudste dochter(een hersentumor) is me veel duidelijk geworden. Hoe moeilijk mensen het blijkbaar vinden als je jong moeder wordt! Het valt niet eens weg op zo’n moment in het ziekenhuis. Zelfs daar na die bange dagen toen ze erdoorheen was kwamen de vragen. Ik ben wel boos geworden(heb gezegd zal ik het even uitprinten en op haar kamerdeur hangen? Ik ben dan misschien een jonge moeder maar wel van twee pubers en ik moet dit toch ook maar even doen).
    Het was en is zwaar. Er zijn vooroordelen maar inderdaad is het denk ik nu, wat je er zelf van maakt. Ik zei altijd , ach iedereen doet dat toch zeker! Maar in de praktijk blijkt het helaas niet zo te zijn. Helaas zijn er ook een aantal tienermoeders die uitgaan,feesten en vrienden belangrijker vinden dan hun kinderen.Dat is triest maar het zou zo fijn zijn als men een jonge moeder er niet meteen op aan kijkt voor dat weet hoe het gaat.

    Ik zelf ben wel aangesproken op straat door metname oudere dames die hun mening even moesten geven en dat dat toich niet kon zo jong en dan al moeder.
    Helaas heb ik het me aangetrokken. Ik ben schuw geworden en heb mijn kinderen heel streng opgevoed. Dat heeft een goed resultaat gehad hoor, maar het had anders gekund. Het had rustiger kunnen zijn. Met iets meer hulp van buiten en familie. Maar helaas. We zijn er goed uitgekomen en daar ben ik dankbaar voor. Mijn dochter die nog steeds ziek is , is sterk en dat heeft ze van mij, durf ik nu wel te zeggen. Mijn zoon is zakenman en hulpvaardig en goed in wat hij doet. ik ben erg trots op hen en ook op onze andere kidds.

    Ik zou graag het programma eens zien want ik heb het helemaal gemist.

    groeten, S

      /   Reply  / 
  89. mamavanes

    Goh,

    Ik zie een aantal lieve mama’s reageren met we hebben een auto , en zoveel inkomen etc etc.
    Maar lieverds, wat maakt het materiele uit??En waarom verantwoord je je voor de verantwoording die je neemt?
    Het gaat niet om het materiele het gaat erom dat een kind krijgt wat hij/zij nodig heeft.Warmte liefde aandacht….en ik geloof dat na hier te lezen er geen enkel kind is , dat dat tekort komt.
    Want allemaal hebben gekozen voor het kindje!!!
    Knap hoor! Ik vind dat deze jonge meisjes een applaus verdienen, dat zij niet alleen de lusten maar ook de “lasten” (zo heb ik het niet gezien) dragen.
    Ik weet zeker dat deze kids, uit zullen groeien tot verstandige goed voorgelichte in alle opzichten , warme lieve mensen, met gevoel voor verantwoording, en de met gevoel voor de medemens.

    En die zijn ernog maar weinig, want tegenwoordig lijkt alleen belangrijk welke auto je rijdt en hoe groot je tv is!

    En in reactie op S. Ik wens je sterkte liefie met je dochter!

    Liefs mamavanes

      /   Reply  / 
  90. mirabelle

    Kutdichtnaaien! X_X

      /   Reply  / 
    1. mamavanes

      Mirabelle….je hebt zelf geen kinderen mag ik hopen?
      Ik leer de mijne dat deze taal niet geaccepteerd word, wie het ook is.
      En onthoud he, dat wie met 1 vinger naar een ander wijst er altijd nog 4 op zichzelf gericht heeft!

      Ik wens je veel wijsheid!

        /   Reply  / 
      1. claudia

        hoii, ik vind dat ook echt niet normaal en leer mijn kinderen ook dat deze taal niet getolereerd wordt ik ben zelf 21 en heb 3 kinderen en weet als geen ander hoe het is om raar aangekeken te worden en dat somige altijd maar dom en rare dingen zeggen terwijl ze zelf niks beter zijn ik ben trots dat ik kan zeggen dat ik een tienermoeder ben

          /   Reply  / 
  91. michelle s.

    abnormaal dat dit programma zomaar van de buis wordt afgehaald ik was er helemaal verslaafd aan en nu is het er niet meer op!! :@:@

      /   Reply  / 
  92. s

    ik ben zelf 23 en zoontje van 2en half ik word soms stom aan gekeken of vragen is dit je kind en je zegt ja zeggen ow wat jong. ma boeid me niet ik ben trotse moeder en heb alles goed voor elkaar heb eigen huis en me zoontje heeft niks te kort. en tienermoeders ze zijn niet allremaal slecht ze moeten niet over 1 kam worden geschoren. ik lees af en toe op tienermoeders verhalen van meisjes van 14 /15 jaar en kiezen beuwst voor een kind dan denk ik wel hallo ben je gek ze denken dat je kind krijgt klaar is ma komt vel bij te kijken en dat willen ze wel eens vergeten. ma dit betekend niet dat andere jonge mammas slecht zijn echt niet.

      /   Reply  / 
  93. Shania

    ik ben nu 14 en heb een kind van 2 maandjes oud,
    ik wordt er gek van dat mensen steeds negatieve dingen zeggen.. ik zorg zelf goed voor mn kind & mn ouders voeden het op als ik op school ben.. dus hou asjeblieft die domme reacties voor jullie
    xx

      /   Reply  / 
  94. tienermama

    ook ik ben tienermoeder , 18 jaar en een zoontje van 6,5 maand. Vooroordelen horen er nu eenmaal bij omdat er teveel tienermoeders zijn die zich niet volwassen kunnen gedragen. Toen ik eenmaal wist dat ik zwanger was ben ik er voor gegaan. Geen uitgaan mee, geen onverantwoordelijke dingen. Inmiddels ben ik al 4 jaar samen met mijn vriend, hebben een huis gekocht, net mijn rijbewijs gehaald, 2 auto’s voor de deur en een eigen bedrijf. Ik zie mijzelf niet als een tienermoeder maar gewoon als een jonge moeder ik heb het beter voor elkaar dan de rest van mijn hele familie. Dus uiteindelijk loop ik met mijn hoofd omhoog.

    Krijg ik rare reactie’s lach ik ze recht in hun gezicht uit, wat willen ze ermee bereiken??

      /   Reply  / 
  95. tienermama

    Ohja, en mijn zoontje is mijn nummer 1, staat voor alles & komt voor alles! Ongeloofelijk dat j zoveel van een klein mensje kunt houden. En ik maar op 16jarige leeftijd tegen mijn vriend zeggen dat ik van hem hield, puh ik wist nog niet eens wat dat was!!

      /   Reply  / 
  96. female truckdriver in spé

    nou mensen val schijnbaar als ik andere moet geloven ook onder de cattegorie “tienermoeder” vind mezelf daar dus helemaal niet thuis horen. maar goed. ik was ruim 20 jaar en toen bleek ik zwanger te zijn en kreeg ook iedere keer weer was het niet recht in me gezicht dan wel via familie of goede vrienden, bah die deb die vergooit der jeugd ook fijn met die zwangerschap zo zonde allemaal.
    keer op keer verdedigde ik mezelf. nou ik heb wel een jeugd gehad heb altijd hard gewerkt voor me eigen geld om te sparen, om opstap te kunnen gaan me rijbewijs te halen en me eigen auto te kopen van me eigen zuur verdiende centen. een opleiding spw gevolgt en diploma gehaalt. en de dag van mijn diploma uitreiking heb ik veel cadeau’s gekregen maar het mooiste cadeau wat ik die dag kreeg was een zwangerschapstest die positief was.
    en ik was er ook zo een die door der vent in de steek gelaten werd in eerste instantie. dat gaf me juis meer kracht om te zorgen dat jason van nu inmiddels 3 jaar niks te kort zou komen. de woningvereniging die werder gek van omdat ik iedere dag op de stoep stond voor een flatje. de babyuitzett heb ik voor 95% zelf betaald. en jason is ook vaker bij opa en oma omdat ik een opleiding volg tot vrachtwagenchauffeur een droom van me die ik voor jason steeds an de kant geschoven heb. die droom was tot ik zwanger was het belangrijkste wat er voor mij bestond, die ik ook op 1 minuut tijd heb laten vallen voor jason. omdat ik wist en weet dat hij het belangrijkste is in mijn leven en geen man komt daar tussen.
    wat ik hiermee wil zeggen is dat er idd “tienermoeders” die er met de pet na gooien om het zacht uit te drukken maar er zijn ook moeders die vechten voor hun kind en zorgen dat hun kind niks te kort komt.

    een vriendin van me beviel op 16 jarige leeftijd en als je het kind had zien opgroeien bij vader en moeder daar het menig ouder op öudere” leeftijd een voorbeeld aan kunnen nemen. ze hadden welliswaar geen bmw voor de deur staan maar een normale goedkope ruime auto. en papa werkte en mama was er thuis voor de kleine meid.
    en als ik nu soms mensen zie dan denk ik 2 dure auto’s voor de deur mega groot huis waar doen ze het van ja beidde ouders full-time werken en het kind naar het kinderdagverblijf brengen en die mensen zijn ouder wijzer en hebben gekozen om een kind op de wereld te zetten.
    nou sorry hoor dan laat mij er maar niet voor kiezen om zwanger te raken maar er wel zijn voor mijn kind. en lekker gaan werken als me kind naar de bassischool gaat. en geen dure auto’s voor de deur hebben staan en geen huishoudster hebben.

    beter 1 ouder hebben dan helemaal geen ouder thuis hebben die voor je zorgt.

      /   Reply  / 
  97. MeRy

    Het aantal tienermoeders in NL neemt NIET toe beste redactie, maar is al jaren een van de laagste v/d wereld (geteld per hoofd v/d bevolking).
    Daarnaast verdienen jonge vrouwen die voor hun kind kiezen te allen tijde ons RESPECT. In Nederland kan en mag alles, maar op jonge leeftijd voor je kind kiezen het het enige echte laatste taboe van Nederland.
    Met mijn fotoserie PUUR. heb ik dan ook geprobeerd deze vooroordelen zelf te veroordelen, door zwangere moeders en moeders met hun kindje(s) naakt te portretteren en uit te geven in een fotoboek. Hierin staan ook 9 interviews en als je die leest…respect! Wat je als jonge moeder mee moet maken (door tegenwerking v/d maatschappij) is niet niks.

    Enne…een slimme meid, krijgt haar kind op tijd! Door alle trucs zoals IVF etc. is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in NL hun eerste kind krijgen DE HOOGSTE TER WERELD. Waardoor er statistisch gezien in Nederland méér kinderen met het syndroom van Down worden geboren en meer neonatale sterfte is, dan waar elders in de Westerse wereld! Nee, het ligt niet aan het thuisbevallen, het bewijs is nog niet zo lang geleden geleverd dat dit komt door de steeds oudere moeders.

    De natuur zorgt ervoor dat je tussen je 20e en 25e het vruchtbaarst bent, dit is niet voor niks!
    Groetjes, MeRy
    zelf moeder van 2 kinderen die achteraf wel jonger moeder had willen worden. Ik dacht altijd “een kind krijgen komt nooit uit” nou, zo zei een jonge moeder ten tijde van mijn expositie PUUR:
    “een kind krijgen komt altijd uit”.
    Amen.

      /   Reply  / 
  98. Petra

    Tsja, ik vind het onzin om te zeggen dat tienermoeders het slechter zouden doen dan oudere moeders.
    Wat mij echter wel opvalt is dat sommige “vooroordelen” wel de waarheid zijn, helaas.
    9 van de 10 keer gaat bijv de vader van het kindje op de loop, tuurlijk kan dat ook gebeuren bij oudere moeders, maar wel beduidend minder.
    En dan is er al een vervelende start voor zo n kindje: zonder vader opgroeien.
    Ook zie je vaak (meestal altijd) dat tienermoeders heel erg afhankelijk zijn van mensen in hun omgeving (ouders etc) voor de opvoeding van hun kinderen.
    Ook dit zie je uiteraard veel minder bij de oudere moeders.
    Dit wil nogmaals niet zeggen dat tienermoeders slecht zijn, maar sommige “vooroordelen” zijn helaas wel de waarheid.
    Ook stuit het mij tegen de borst hoe er door sommige tienermoeders gepraat word over oudere moeders.
    ik ben nu 31 en zwanger van mijn 3 de kindje (ik heb al 2 dochters van 8 en 4 jaar, ik was ook redelijk jong bij de 1 ste) ik ben getrouwd, heb een goede relatie, financieel goed, en ja, ik speel ook veel met mijn kinderen, ik heb gisteren meegespeelt en geholpen bij de straatspeeldag, en dat met mn 31 jaar en 5 maanden zwanger!!
    Tuurlijk heb je luie oudere moeders die niks doen met hun kinderen, maar geloof me, ook zeer veel tienermoeders zijn liever lui dan moe.
    Toch denk ik hardop weleens: hoe is het mogelijk om, in deze tijd van zoveel mogelijkheden tot anti conceptie, onverwachts zwanger te raken??
    Ja, ik weet dat er 1 procent kans is bij anti conceptie dat het niet werkt, maar hoort elke tienermoeder daar dan bij? dat geloof ik niet, ik denk dat vele tieners nog veels te onvoorzichtig zijn op gebied van sex, denken dat het hun niet gebeurt, dus hup, zonder condoom etc etc.
    Ach, ieder moet het voor zich weten, jong of oud moeder, maar ik had er als tiener niet aan moeten denken, ik was er juist heel bang voor om zwanger te raken, dus gebruikte ik altijd de pil en ook nog eens een condoom hahahahahah dubbele veiligheid ;-)

      /   Reply  / 
  99. sello

    ik ben 15 en ben al moeder van een kind van half jaar en het is echt een schat

      /   Reply  / 
  100. Kim

    Hallo iedereen,

    Ik ben 22 en heb een zoontje van 6 jaar. Ik was dus op mijn 15de zwanger (bewust). Reden is niet echt van belang. Wat ik eigenlijk even wou meedelen is dat ik het erg jammer tot vervelend aan toe vind om tienermoeders op tv te zien. Wat de reden hiervan is mag duidelijk zijn. Voor mij in iederegveal wel. Is het makkelijk om je eerste kindje te krijgen en te verzorgen en op te voeden. Nee integendeel het is worstelen, draaien en de goede manier uit zien te vogelen, maar hallo dat heeft een moeder van 30 ook. Wat ik graag een keer zou willen zien een tienermoeder die het echt goed doet. Ik was 15 maar studeer nu alweer 6 jaar en heb al 6 jaar mijn eigen huis en dat zonder ouders.. meiden weet je wat ik eigenlijk mee wil geven met dit verhaal als je wil en vecht kom je er wel ik heb ook moeten knokken maar ik ben er, studeer nu psychologie en ben voorzitter op mijn zoontjes school.. dus even aandacht voor de meiden die het wel goed doen.. Ik denk in iedergeval wel aan die meiden.. en de rest kies voor je kind en maak verstandige keuzes. Groetjes

      /   Reply  / 
  101. vivian

    hallo, het is jammer dat veel mensen zo over tienerzwangerschapen denken, niet iedereen heeft het slecht, ik ben zelf 18 jaar en zwanger van de 2de die in dec word geboren, ik heb nu een dochtertje van 1,5 en ze maakt het prima, net zo goed als een kindje van een moeder die 40 is.

    dus hoe op met die voor oordelen want ze slaan nergens op!!!

      /   Reply  / 
  102. e.c.

    waar kan ik deze afleveringen nog bekijken? ben erg benieuwd

      /   Reply  / 
  103. vraag

    welke dag komt tienermoeders?

      /   Reply  / 
  104. Sanne

    Na het lezen van de vele reacties hier kan ik maar één conclusie trekken. Als je al niet kan spellen, op internet scheld, zegt dat je het goed voor elkaar hebt, terwijl je nog bij ouders woont en zegt later te gaan studeren. Bijna alle berichten zijn hetzelfde. Denken jullie nou echt dat jullie nog gaan studeren? In de tijd dat je gesetteld bent, gaan ze naar school en wat doen jullie dan? Dumpen bij paps en mams? Jullie eigen ouders opzadelen met jullie kind(eren)? Het spijt me om te zeggen dat 98% van de tienermoeder reacties op deze website bewijst dat de vooroordelen over deze moeders er niet voor niets zijn. De andere 2% heeft het gelukkig wel door. Ben benieuwd hoe we over 15 tot 20 jaar uitgaan, tussen de moeders en dochters die beiden voor het eerst iets meemaken. Of al die arme goedgelovige mannen, die voor een karretje gespannen gaan worden en vervolgens een gezin kunnen verzorgen waar ze uit medelijden voor hebben gekozen en niet meer uit de situatie durven te stappen. Helaas komen deze verhalen dagelijks aan bod in mijn kantoor.

      /   Reply  / 
  105. ano

    Kan iemans vertellen waar ik dit kan terug kijken??

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>