‘Sanoma en Talpa nieuwe eigenaars SBS Nederland’

De geruchten dat Sanoma en Talpa de SBS Groep kopen worden steeds sterker. Paul de Leeuw vertelde vanavond in de Madiwodovrijdagshow dat de kogel door de kerk is. Sanoma zou voor 2/3 eigenaar worden van de onderdelen in Nederland, Scandinavië en België, het andere deel komt in handen van Talpa/John de Mol. Al enkele dagen gaat het gerucht dat de overnameprijs maar liefst 1,25 miljard euro zou zijn.

In Nederland zouden Sanoma en Talpa samen optrekken. Het finse uitgeefconcern trekt alleen op in Scandinavië, de Belgische tak wordt bestierd door Sanoma die aldaar samenwerkt met de lokale producent Woestijnvis. Voor de duidelijkheid: het zijn nog geruchten, maar ik wilde deze toch alvast melden.

Zie ook:
- ‘John de Mol en Sanoma kopen SBS-zenders’
- ‘SBS gaat 700 miljoen tot 1 miljard euro kosten’

24 Reacties // Reageer

24 thoughts on “‘Sanoma en Talpa nieuwe eigenaars SBS Nederland’

  1. Tvtv

    Dat wordt dan een interessante constructie. Ik neem toch aan dat hij zijn RTL minderheidsbelang niet kan houden. Dus hij ‘ruilt’ 25% RTL voor 33% SBS. Hier moet meer achter zitten en ben erg benieuwd naar de officiele persberichten en verhalen er achter.

      /   Reply  / 
  2. Joran

    Grappig dat eigenlijk de zenders RTL en vooral SBS eerder Talpa altijd beetje zaten te afkatten en nu allebij heel hard nodig hebben…

    Maar ik ben geen voorstander van Talpa en SBS, het ligt er natuurlijk aan hoe en wat ze gaan doen maar vind het idee gewoon niet leuk. Ik zelf zou het John de Mol afraden, puur omdat SBS een kut zender is.

      /   Reply  / 
  3. Joran

    Ik gun SBS gewoon geen succes, het is een hypocriete zender! Altijd maar slecht nieuws brengen over anderen en als er zelf iets mis is er geen aandacht aan besteden.

      /   Reply  / 
    1. Tvtv

      Ik neem dan ook aan dat de ‘naam’ SBS6 gaat verdwijnen. Deze naam is ,zeker de laatste tijd, veel te veel besmet.

        /   Reply  / 
  4. Paul

    Die klojo ex van Anouk die nu op Bnn is heef nu wel genoeg aandach gehad.Die klojo muts junk.

      /   Reply  / 
  5. Geenstijl

    Alles wordt gewoon verranderd gewoon en alleen de (goede) persentatoren worden behouden neem ik aan. Ik zou er een hoofdzender een vrouwen zender voor series als gooische vrouwen en een comedy zender van maken (wat channel 4 in engeland een beetje is).

      /   Reply  / 
    1. Tvtv

      Lol, goede presentatoren? Dus iedereen eruit? ;)

        /   Reply  / 
  6. Paul

    zijn kapsel is net een Cabriolet

      /   Reply  / 
  7. Dennis

    Wel vreemd als Talpa dan maar 33% van de aandelen in SBS Nederland zou krijgen. Kan me niet voorstellen dat hij bij RTL ook geen 33% zou kunnen krijgen.

    Is er geen mogelijkheid dat hij zowel in SBS als RTL participeert? Uitgaande van die 33% in SBS zijn het 2x minderheidsbelangen.

    Al werkt het natuurlijk niet uit het concurrentie-oogpunt.

    Het wil overigens nog steeds niet zeggen dat Sanoma & De Mol SBS NL gaan kopen, ze gaan eerst starten met onderhandelen over de verkoop, wat ongetwijfeld wel tot een succes zal leiden, of RTL moet in de tussentijd nog een tegenbod doen.. We zullen zien, alles ligt nog open.

      /   Reply  / 
    1. Tvtv

      Dat vind ik dus ook vreemd. John is niet gek en 25% RTL lijkt me interessanter dan 33% SBS, en denk idd dat hij die 33% ook wel bij RTL had kunnen krijgen. Vraag me af of het mag, een minderheidsbelang in 2 concurrerende zendergroepen.

        /   Reply  / 
      1. Geenstijl

        maar voor die 33% krijgt John wel de vrijheid op de zenders aangezien Sanoma zich vooral met Scandinavië gaat bemoeien. Nu hoeft hij niet meer formats te verkopen aan rtl, zoals de Voice wat zelfs ook nog aan sbs is aangeboden.

          /   Reply  / 
  8. jan de vries

    Hallo,

    Misschien lezen jullie niet goed, er staat namelijk in het bericht: “Sanoma zou voor 2/3 eigenaar worden van de onderdelen in Nederland, Scandinavië en België, het andere deel komt in handen van Talpa/John de Mol”.
    Ik maak hier uit op, dat Sanoma en de Mol het voorgenoemde bedrag betalen voor Nederland, Scandinavië en België. Verder op in het bericht staat “In Nederland zouden Sanoma en Talpa samen optrekken. Het finse uitgeefconcern trekt alleen op in Scandinavië, de Belgische tak wordt bestierd door Sanoma die aldaar samenwerkt met de lokale producent Woestijnvis.”.
    Dus de Mol kan dus veel meer procenten van de Nederlandse SBS-groep in handen krijgen, omdat hij betaald voor het totaal pakket, maar hij alleen maar zeggenschap krijgt in Nederland. Dus ik neem aan dat de Mol, 50% of zelfs meer in handen krijgt en dat Sanoma meer interesse heeft in de internationale programma’s.

      /   Reply  / 
  9. Sander

    Die 2/3 voor Sanoma wil niet zeggen dat van alle onderdelen 2/3 van Sanoma is en 1/3 voor Talpa.

    De SBS Groep word gekocht en 2/3 van totale groep zal in handen komen van Sanoma en 1/3 in handen van Talpa.

    Talpa zal waarschijnlijk SBS6, Net5 en Veronica (Nederland) overnemen. Sanoma zal waarschijnlijk VT5 en VijfTV (België) / The Voice TV Finland (Finland)/ TVNorge, The Voice TV Norway, FEM (Noorwegen) / Kanal 5, Kanal 9, The Voice TV Sweden (Zweden) overnemen.

    Of iets in die strekking.

      /   Reply  / 
  10. Sander

    De zender namen SBS6, Net5 en Veronica zullen wel veranderen in wat anders (zeker als ze slim zijn SBS6). Bv Talpa 6, Talpa 7 en Talpa 8

      /   Reply  / 
    1. mark nijmegen

      je denkt toch niet dat john de mol TALPA weer van stal haalt ??? nieuwe naam: goed idee, alhoewel het handig is veronica te behouden omdat het TV blad ook van hun is en dus een mooie naamcombinatie is !

        /   Reply  / 
  11. Casper

    Hoor net op RTL nieuws dat het nu verkocht is.
    Terwijl het hier nog gewoon met aanhalingstekens staat.

      /   Reply  / 
  12. Daan

    Ik ben toch wel verbaasd over deze constructie. Investeer dan nog wat meer in RTL om je aandeel te vergroten. 33% SBS is niet iets om circa 400 miljoen voor op tafel te leggen. Wellicht dat de constructie zo wordt ingericht dat na aankoop de 3 nederlandse zenders volledig naar John gaan en de buitenlandse zenders bij Sanoma terecht komen. Maar dan nog…
    Hij koopt een zender met een besmette naam, die slecht draait, nauwelijks een sterke eigen basis heeft (op wat goede filmcontracten en HvN na), zwakke presentatoren in dienst heeft en die dus nagenoeg weer van de grond af opgebouwd moet worden. Bij RTL is de kans om zijn concepten te promoten veel groter doordat deze zender veel meer kijkers trekt. Het argument, zoals mediabureau MEC in het AD laat optekenen, dat John al zijn Talpa producties zomaar even van de RTL zenders mee kan nemen is naief en simpelweg complete onzin. Programmanamen en concepten zijn altijd mede in bezit van een zender. De programma’s van John Williams, Tijl en Linda gaan dus niet mee naar SBS.
    Het lijkt erop dat het Talpa debacle John nooit lekker heeft gezeten en hij alsnog wil bewijzen dat hij wel degelijk een succesvolle zender kan maken.

      /   Reply  / 
  13. Martijn

    In het AD vandaag ook een stuk over de sterren die met john zouden meegaan. Vindt het nou niet bepaald een sterk artikel. Zo staat er bijvoorbeeld John Williams tussen, maar de meeste programma’s die hij presenteert komen van Blue circle. Alleen ‘Bonje met de buren’ komt van talpa.
    Daarnaast heeft hij een enorme kans gekregen van rtl om te komen waar hij nu staat. ik denk dat John Williams de laatste zal zijn die de overstap gaat maken.

      /   Reply  / 
  14. Pingback: John de Mol koopt dus SBS Nederland. Wat verandert er nu? | Zappen

  15. Jeroen

    Ik verwacht dat de Mol heeft geleerd van het reilen en zeilen binnen Tapla. En het anders laat/gaat aanpakken. En dat moet ook gebeuren. Ik wil SBS binnen de imperium van de Mol best een kans geven, door hem is RTL ook gegroeid.

    John houdt van modern, en is niet het type dat een ‘volks’ (tokkie) zender wilt aanhouden. SBS veranderd daardoor zeker! Ik hoop de naam ook..

      /   Reply  / 
  16. Sander

    John de Mol / Talpa heeft 3 zenders in Nederland gekocht die mischien minder lopen nu maar wel op aardige posities zit op de afstandsbediening al. bv op nr 6 bij vele. Probleem van Talpa/TIEN was dat ze op 10 zaten.

    Dat SBS6 bv een commerciele flutzender is momenteel doet er niet zo toe nu. Juist meer de reden voor hem om op die uitzendfrequentie en afstandsbediening nummer 6 een hele andere zender neer te zetten.

    Dat de naam SBS zal verdwijnen lijkt me logisch omdat het een slechte naam heeft (behalve bij de tokkies) en omdat SBS de naam is van het concern waar John de Mol het van gekocht heeft.

    Zie het als Albert Heijn die een EDAH filiaan overgenomen heeft. Hij zet er zijn eigen naam boven de deur en de inrichting word veranderd.

    Ik hoop dat er nu eens een kwaliteitscommerciële zender komt. Want wat de commerciële in Nederland bv uitzenden is 3x niets.
    Zender zoals Channel4 in UK en een zender met veel HBO series.

    Bij het imboedel wat er gekocht is zit ook een TV Gids… De Veronica Gids. Die zou ook van naam veranderd kunnen worden. En passend gemaakt kunnen worden van de 3 zenders. RTL heeft weer geen tv gids dat is weer een voordeel voor John de Mol.

    Denk dat pas met het nieuwe tv seizoen op 1 september veranderingen doorgevoerd gaan worden.

    Kort en krachtige namen voor de zenders zouden zijn..

    ZES
    ZEVEN
    ACHT

    Met ZEVEN en ACHT open je gewoon gelijk de aanval op RTL7 en 8.

      /   Reply  / 
    1. Jordy

      Ik ben het met je complete idee eens, alleen twijfel ik sterk over Veronica. Veronica Magazine. Waarom een succesvol blad wijzigen van naam, als het al meer dan 30 jaar gewoon een succesformule is?

        /   Reply  / 
      1. Sander

        Om een totaal nieuw iets te beginnen. Veronica was vroeger toen ze nog niet commercieel waren een succesformule. De glans is er al jaren af hoor. Het is al eens geprobeerd er nieuw leven in te blazen wat niet gelukt is. Als je de naam van het blad verander behoud je gewoon al die leden en die zijn denk ik snel aan de nieuwe naam gewent.

        Las net ook dat ook de TV Gids Tv Totaal ervan is. Die zou je ook kunnen gebruiken voor de 3 zenders en de Veronica gids houden als het is. Al heeft de Veronica Gids denk ik meer leden en bereik je dus meer kijkers mee.

          /   Reply  / 
  17. Sander

    Wat men ook kan doen is

    Van SBS6 — ZES maken
    en van NET5 —–ZES+ maken

    Alles op ZES begint een uur later op ZES+. Dat doen de commerciële in de UK.

      /   Reply  / 
  18. Sander

    Lijkt me trouwens ook logisch dat John de Mol zijn belang in RTL MOET verkopen omdat hij anders bij alle commerciële zenders in NL wat te zeggen heeft.

    Dat zou betekeken dat RTL8 met John de Mol mee gaat en hij 4 zenders heeft.

    Kan je dan mooi 2 sterke zenders van maken en 2 + zenders waar alles uur later begint.

    Maar verander in ieder geval de naam SBS6 want anders is het gedoemd om te mislukken. Zie mezelf niet kijken naar SBS6 de campingzender. Daar komt die naam echt niet meer vanaf bij me.

    Hopelijk word het Nederlands elftal dan ook weer beter gebracht op tv. Bij SBS6 was het verschrikkelijk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>