John de Mol koopt SBS Nederland. Wat verandert er nu?

De hardnekkige geruchten zijn bevestigd: John de Mol is mede-eigenaar geworden van SBS Nederland. De mediamagnaat koopt eenderde van de aandelen, Sanoma is de andere partij. Samen betalen ze 1,2 miljard euro voor SBS Broadcasting. Onder de Nederlandse boedel vallen SBS 6, Veronica, Net 5, twee tv-gidsen (Veronica Magazine en Totaal TV), een uitgeef- en TV productiebedrijf (Veronica Litho, SBS Productions) en de teletekstbedrijven SBS Text VOF en Veronica/Disney XD.

Met de overname komt er een einde aan maandenlange onzekerheid. Of begint deze nu pas? Want wat betekent deze overname en wat gaat er veranderen? Een poging daartoe antwoorden te geven.

Verkoopt John de Mol nu zijn aandelen RTL Nederland?
Dat heeft John wel geroepen bij Pauw & Witteman, toen de overnamestrijd rondom SBS Nederland losbarstte. Hij zou daartoe niet volgens eigen zeggen niet verplicht zijn, het zou wel een meer werkbare sfeer creëren. Maar vergeet niet: John de Mol is nu alleen grootaandeelhouder geworden, hij heeft niet 100 procent van SBS Nederland in zijn handen gekregen. Natuurlijk zijn er partijen niet gelukkig met de vinger die John nu in de pap heeft bij de concurrent. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet de overname nog goedkeuren, mogelijk vinden zij John de Mol te machtig worden op de Nederlandse televisiemarkt.

Moeten werknemers van SBS Nederland nu vrezen voor hun baan?
De mensen met een contract hebben gewoon een contract. Daar valt niet zomaar aan te tornen. Daarnaast zitten er ook geen idioten bij het televisiebedrijf. Tot een jaar terug ging het eigenlijk heel erg goed bij de SBS-zenders. Er is alleen te lang vertrouwd op bestaande successen, die vaak ook te lang werden uitgemolken. Er is te laat ingespeeld op vernieuwing en dat kost de leiding nu grote moeite. Maar: natuurlijk zullen bepaalde verantwoordelijken best de wind van voren krijgen of een andere functie krijgen.

Gaat John de Mol zenderbaas worden?
Dat denk ik niet. Opnieuw: hij is grootaandeelhouder. Zijn belang is maar een paar procentpunt groter dan zijn belang bij RTL Nederland, waar John de Mol ook geen zenderbaas is geworden. Wel heeft hij daar een vaste plek op de zaterdagavond geregeld en ik heb de indruk dat RTL tot op heden vaak eerste keuze had bij nieuwe Talpa-formats. De Mol zal zich ongetwijfeld met het reilen en zeilen bezig gaan houden, maar hij is toch vooral programmamaker.

Gaan Talpa-formats nu mee naar SBS 6?
In principe niet. Wie een programma afneemt bij een producent, krijgt daarbij de optie om als eerste een vervolg af te nemen. RTL mag dus als eerste zeggen of het nog een seizoen van Ik Hou van Holland, Bonje bij de Buren of The Voice of Holland wil. Zolang die titels scoren, neem je daar geen afstand van. Voetnoot: Ik Hou van Holland bij een andere zender is geen garantie voor succes. Zoiets heeft ook te maken met programmeren en natuurlijk de juiste personen erop zetten.

Wat betekent dit voor de transfermarkt?
Opnieuw: John de Mol gaat vermoedelijk geen zender runnen, maar zal zich wel tegen de inhoud aanbemoeien. Aan bestaande contracten is het lastig morrelen, dus ik verwacht niet dat SBS-gezichten meteen op straat komen te staan. Wel heeft John natuurlijk trouwe volgelingen, die ook al meegingen naar de zender Talpa. Reken maar dat veel mensen een belletje plegen naar John de Mol om te laten weten dat ze beschikbaar zijn. Ik denk dat iedereen zelf kan invullen wie graag met John samenwerkt en wie zijn kans nu gewoon schoon ziet. Hoe zinvol dat telefoontje is, dat kan ik lastig inschatten.

Verandert alles dat John de Mol aanraakt in goud?
Het lijkt er de laatste twee jaar op met veel knallende Talpa-formats. Maar het verhaal van de zender Talpa/Tien ligt nog vers in het geheugen. En The Voice of Holland en Ik Hou van Holland mogen nu goed zijn voor zeker 2 miljoen kijkers, Talpa maakte recent ook titels als Beat de Mol, Stylist van de Sterren of Ten Ways to Turn You On. Programma’s waar (nog) geen seizoen van is bijbesteld. Ook hier komt het juist programmeren weer om de hoek kijken.

Is bovenstaand de absolute en enige waarheid?
Nee, het is mijn interpretatie. Daarbij: als John de Mol inderdaad zijn aandelen RTL verkoopt, dan zou er wel het nodige handjeklap kunnen gebeuren. Over oud-Talpa-gezichten die hij mee mag nemen en ook over Talpa-formats. RTL heeft natuurlijk de eerste optie, John de Mol heeft bij een aantal titels wel flink zelf geïnvesteerd, waardoor toch andere afspraken ontstaan.

Een felicitatie aan John de Mol en Sanoma is hier op zijn plaats. Ze hebben de overnamestrijd gewonnen. Voor mediavolgers als ik breken spannende tijden aan. Die we op de voet zullen volgen op deze blog.

Zie ook:
- John de Mol en Bert Habets: Talpa-formats blijven bij RTL
- Overname SBS-zenders: Voorlopig geen nieuwe profielen
- ‘Sanoma en Talpa nieuwe eigenaars SBS Nederland’
- ‘John de Mol en Sanoma kopen SBS-zenders’
- ‘SBS gaat 700 miljoen tot 1 miljard euro kosten’

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “John de Mol koopt SBS Nederland. Wat verandert er nu?

  1. Rick

    Als John de Mol grootaandeelhouder is van zowel RTL als SBS dan vrees ik voor wat hij jaren geleden al heeft geroepen: commerciële tv verdwijnt achter de decoder. Nu zou hij dan een flinke vinger in de pap hebben van alle grote Nederlandse zenders, dus dan is die stap een stuk dichterbij gekomen.

      /   Reply  / 
  2. Martijn

    Vreemde constructie gaat dat worden als John bij beide bedrijven een belang heeft.
    Waarschijnlijk heeft sbs straks de eerste optie op de formats en krijgt rtl enkel en alleen de afdankertjes. Aan de ene kant moet je de lijnen met John nooit verbreken als ze behouden kunnen worden, maar in dit geval..

      /   Reply  / 
  3. B.K.

    Mooi stuk Herman. Het geeft een goed overzicht.

    Ik mag hopen dat Linda de Mol bij RTL 4 blijft. Ze krijgt daar nu alle kansen en (lijkt het in ieder geval) heel erg naar haar zin te hebben. Ook vind ik dat ze bij de zender past en ze krijgt het aantal kijkers dat ze verdient. Op een zender als SBS 6 is dat nog maar afwachten…
    Welke andere presentatoren zouden eventueel kunnen overstappen? Winston heeft net een driejarig contract getekend, hetzelfde geldt voor Wendy (die uiteraard bij haar man blijft). Volgens mij werkt Jack Spijkerman niet onder vast contract bij RTL (net als Linda volgens mij), waardoor hij in principe over zou kunnen stappen. Maar waarom zou hij dat doen terwijl hij nu succesvol is met programma’s als Echt Waar?! en Wat Vindt Nederland? die hoogstwaarschijnlijk bij RTL blijven? Andere namen zou ik nu zo niet op kunnen noemen. Beau heeft hij nu in ieder geval al :P .

      /   Reply  / 
  4. Steffan

    Bedankt voor dit duidelijke verhaal!

      /   Reply  / 
  5. Daan

    Leuk helder stuk Herman. Het zal inderdaad natuurlijk voor veel beroering gaan zorgen op de televisiemarkt. Ook binnen SBS zal, wel of geen vast contract, er zeker wel het een en ander gaan gebeuren. De zenders draaien stroef en de verantwoordlijken daarvoor zitten er nog. Die zullen denk afgekocht gaan worden.
    Toch zal ook John hier nog een hele zware kluif aan krijgen. Zijn goed lopende formats liggen al vast bij RTL dus zullen nieuwe formats voor de kijkers moeten gaan zorgen. Sterren overnemen is ook geen garantie op succes aangezien de programma’s niet meegaan. En stel dat Linda de overstap maakt zet je toch gewoon een ander voor de groep bij Ik hou van Holland. Zal iets aan kijkers kosten, maar waarschijnlijk niets eens zo heel veel.
    Kortom: ik ben bang dat John opnieuw een misstap heeft begaan.

      /   Reply  / 
  6. Lina

    Voor Disney XD maakt het niet zoveel uit, die deelt alleen de zender met Veronica maar is niet van SBS.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>