Remko van Westerloo nieuwe programmadirecteur SBS

Remko van Westerloo verlaat RTL en gaat aan de slag bij SBS als programmadirecteur van de drie tv-zenders. SBS bevestigt dit bericht uit De Telegraaf. Van Westerloo neemt zijn rechterhand Harold Oomes mee om interim-directeur Leo van der Groot op te volgen. De functie van programmadirecteur werd eerder bekleed door Tina Nijkamp en daarvoor Eric van Stade. Dit nieuws betekent een aderlating voor RTL  – en een aanwinst voor SBS.

Helemaal als een verrassing hoeft het niet te komen. Van Westerloo liet zich in 2005 weghalen als zenderbaas van Net 5 om aan de slag te gaan bij Talpa. Hij ging vervolgens met John de Mol mee naar RTL om daar aan de slag te gaan als baas van RTL 5 en RTL 8. En nu lijkt John dus weer een beroep op hem te hebben gedaan.

Van Westerloo is degene die van Net 5 een vrouwenzender maakte. Met name door series als Grey’s Anatomy en Desperate Housewives te programmeren, sloeg dat flink aan. Ook legde hij de basis voor Nederlandse Net 5-series met de titel Evelien. Zijn bewind had als gevolg dat half Amsterdam zijn kinderen in een bakfiets vervoerde en het zogenaamde ‘Net 5-meisje’ ontstond, waar met name de mannen dan weer jacht op maakten.

Bij Talpa had hij de zware kluif om een zender from scratch op te bouwen, met stevige bemoeienis van John de Mol. We weten allemaal dat dit niet is gelukt, maar dat de tv-zender Talpa wel de basis was voor enkele succesvolle formats. Denk aan Gooische Vrouwen, Deal or no Deal en De Jongens tegen de Meisjes, wat weer een doorontwikkeling is van M/V.

Van Westerloo is vervolgens de architect gebleken van het huidige RTL 5. Hij besloot te investeren in de vooravond met Nederlandse producties, vooral op kookgebied. Wie Is de Chef? en Topchef sloegen gigantisch aan en ook Take Me Out blijkt een boegbeeld voor het tijdslot. Vorig jaar is Oh Oh Cherso met succes geïntroduceerd en dat heeft de weg vrij gemaakt voor veel meer wat platter reality. Daar lijkt hij nu een beetje in te zijn doorgeschoten, al scoort veel van die programmering bovengemiddeld voor de zender.

RTL 5 lijkt in elk geval op een piek te zijn en in ook in die zin is het niet verwonderlijk als Van Westerloo nu toe is aan een nieuwe uitdaging. En het aansturen van drie zenders / samenwerken met drie zenderbazen is natuurlijk een stap voorwaarts. Er ligt wel een flinke kluif te wachten, gezien de staat waar SBS 6, Net 5 en Veronica in verkeren. Maar misschien is dat wel spannender dan het verder uitbouwen van RTL 5.

Een jaar geleden zei Bert Habets nog hoe blij hij was met zijn zenderbazen, alsof het RTL-team eindelijk compleet was. Kort daarna maakte RTL 7-architect Peter Lubbers bekend over te stappen naar de Avro en nu zou dus ook Van Westerloo gaan vertrekken. Spannende tijden op transfergebied zijn nu dus echt aangebroken.

Zie ook:
- ‘Talpa en Sanoma stellen nieuwe bestuurders SBS aan’
- Eric van Stade weg bij SBS, Georgette Schlick opvolger
- Van Westerloo: Vernederlandste vooravond RTL 5 succes
- Zenderbaas: Oh Oh Cherso kan nog jarenlang mee
- Aderlating voor RTL 7: Zenderbaas Peter Lubbers naar Avro

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Remko van Westerloo nieuwe programmadirecteur SBS

  1. Dennis

    Het wegkapen van John de Mol is gestart. Ik zie Rick Brandsteder ook nog wel vertrekken naar SBS. En Linda? Als die verstandig is blijft zij bij RTL 4. Linda & RTL 4 passen perfect bij elkaar.

      /   Reply  / 
  2. mark nijmegen

    mooie vangst voor SBS lijkt me !

      /   Reply  / 
  3. Robin

    Goed zo, eerst die hogepieten vervangen die er een zooi van gemaakt hebben bij SBS 6!

      /   Reply  / 
  4. samantha

    ok maar waarom staat bij zappen dat bas muis ook voor sbs programma gaat maken

      /   Reply  / 
    1. Levi

      Omdat Bas Muijs een van de nieuwe SBS6 presentatoren gaat worden. Hij gaat ‘Het snoer om’ doen. Een klusprogrammma..

        /   Reply  / 
  5. ed

    Soort zoekt soort; Tokkie van Westerloo past uitstekend bij SBS. Hoop dat hij dat Cherso gespuis ook meeneemt!

      /   Reply  / 
  6. Mike

    Van Talpa wist hij ook geen succes te maken. Mee eens, RTL5 is weer een zender waar weer over wordt gesproken, maar het marktaandeel van RTL5 was een paar jaar terug veel hoger.

      /   Reply  / 
  7. Dinah Dankers

    en nu nog de programma’s op de aangegeven tijd laten beginnen!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>