SBS 6 trekt boetekleed aan en pleegt onderhoud

SBS 6, Net 5 en Veronica hebben de eerste plannen voor 2012 gepresenteerd. Voorzichtig, dat wel. Het bedrijf dekt zich volledig in door te zeggen dat het echt wel een tijd zal duren voordat het tv-bedrijf weer beter is. En dat de gepresenteerde programma’s ook echt niet het volledige 2012-pakket vormen, er komt nog veel meer. Maar het nieuwe SBS is pas net bezig, sinds het bedrijf is overgenomen door Sanoma en Talpa. Achter de schermen is iedereen nog volop bezig alles in de steigers te zetten. Dat gezegd hebbende; wat er gisteren werd gepresenteerd aan pers, adverteerders en relaties, zag er èrg goed uit.

De nieuwe directeur Georgette Schlick (opvolger Eric van Stade) en Leo van der Goot (directeur televisie, opvolger Tina Nijkamp en eind Q1 2012 plaatsmakend voor Remko van Westerloo) hebben volledig het boetekleed aangetrokken voor de fouten die SBS in het verleden heeft gemaakt. Beiden zijn pas kort betrokken bij het bedrijf, maar wilden op de 2012-presentatie toch duidelijk maken dat er verkeerde keuzes zijn gemaakt. Er zijn teveel onrealistische beloftes gemaakt, Net 5 en SBS 6 vervreemdden zich van de kijker en de schreeuwerige zelfpromotie was fout. Maar de basis van de drie tv-zenders is niet verkeerd. Er is alleen te lang geen onderhoud gepleegd. En daar zijn ze nu druk mee bezig.

Toch kon er gisteren al een flink pakket nieuwe programma’s worden gepresenteerd. Van sommige titels is al beeldmateriaal beschikbaar, andere programma’s gaan bijna in productie of zijn nog in een voorstadium daarvan. In veel gevallen is nog niet duidelijk wie het programma presenteert. Zodoende is ook niet duidelijk wie er straks lekker aan de slag gaat en wie er nog wat langer betaald thuis zit. Of van wie er zelfs onverhoopt afscheid wordt genomen. Ook stelde SBS nog geen nieuwe presentatoren voor, al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er in 2012 heel wat transfers naar SBS 6, Net 5 of Veronica gemaakt gaan worden.

Bij SBS 6 lijken The Winner Is… en De Schat van Oranje de grote knallers te moeten gaan worden. The Winner Is… werd als uitsmijter bewaard, Beau van Erven Dorens stelde zelfs al twee kandidaten voor die een stukje zongen (zie filmpje onderaan). De Schat van Oranje laat zich het snelst uitleggen als een variant op Expeditie Robinson, met BN’ers. De zender heeft verder Sing It van Talpa geplaatst, dat eerder eenmalig was te zien op RTL 4. Andere nieuwe titels: Bonkers (verborgencamerashow met Benidorm Bastards-achtige grappen), Wanhopige Buren (gezinnen in nood vragen buurtbewoners te helpen), Exotische Liefdes (een hit van de Vlaamse zender VT4 over internetdating) en Bijstand in de Liefde (wat voorheen te zien was als Alleen Nog Een Man van Net 5).

Net 5 richt zich veel op reality. Grenzeloos Verliefd is al een succes (al blijft de serie op zondagavond niet overeind dit lopende seizoen tegen de sterke concurrentie) en ook Nederlandse Hollywood Vrouwen keert terug. Eerder werd al Ik Begin aangekondigd, waarin startende ondernemers worden gevolgd. Daar komen bij: Welkom op je Bruiloft en Trouwen in het Buitenland. Maar Net 5 zet ook zijn presentatoren weer aan het werk. Gisteren werd Peking Express (van Zuid-Korea via de Filipijnen naar Australië) al aangekondigd en er komt nog een spectaculair programma: Love in the Wild, een programma dat de genres afvalrace en datingshow mixt. Ook komt er meer aandacht voor beauty en lifestyle, waar Beat the Topdesigner een voorbeeld van is, gepresenteerd door Renate Verbaan.

Veronica krijgt zijn eerste Nederlandse dramaserie in de vorm van Crimi Clowns, waar naast Johnny de Mol ook Kimberley Klaver een rol in heeft. Verder zijn het vooral Belgen. Crimi Clowns gaat over een stel clowns dat gemaskerd allerlei overvallen pleegt. Veronica laat zijn boegbeelden verder samenwerken in De Bob, dat zich het snelst laat uitleggen als Taxi van het nachtleven. Nieuw talent krijgt een kans in reisprogramma Veronica Goes… Over de Nederlandse variant van Top Gear is niets gezegd.

Uitzenddagen zijn nog niet bekend. Wel is aangekondigd dat er meer Nederlands product op alle zenders komt. De avonden van SBS worden ook thematisch ingericht. Er zijn drie nieuwe stationvoices die minder schreeuwerig te werk zullen gaan als voorheen. Verder gaan Hart van Nederland en Shownieuws klokvast de schema’s in. De rubrieken wijken dus niet langer uit voor films of live events. Van der Goot beloofde bovendien dat deze succesvolle titels een makeover krijgen, waarvan een nieuw decor slechts een begin is.

De perspresentaties van SBS zijn doorgaans erg gelikt en gisteren was dat geen uitzondering. Maar een gelikte presentatie biedt dus geen garanties voor de toekomst. Vandaag op deze blog kun je meer en uitgebreider informatie verwachten over de titels die ik hier kort aanstipte.

Bekijk de twee acts uit The Winner Is…:

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “SBS 6 trekt boetekleed aan en pleegt onderhoud

  1. Jaap

    Beschouwen ze het huidige decor als nieuw decor?
    Of het nu wel, of niet zo is, snap eerlijk gezegd niet waarom ze dat gedaan hebben. Komt erg kil over, vooral op de late avond wil je nog even iets rustigs kijken, kille witte kleur. Vond ik dat rode toch zachter…

      /   Reply  / 
  2. Pingback: SBS geeft makeover aan Shownieuws en Hart van NL | Zappen

  3. Jan

    Als ze met deze kwaliteit gaan filmen en uitzenden kijk ik zeker niet!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>