SBS beraadt zich op aanval in televisie-vooravond-oorlog

Hart van NederlandAl sinds de start van Talpa in augustus vorig jaar, wordt er hier en in andere media gesproken over de strijd in de vooravond. Televisiezenders willen de kijker aan zich binden tussen 18.00 en 20.30 uur, omdat deze kijkers vaak de rest van de avond blijven hangen. Maar vooralsnog is Talpa een verliezende partij in deze uren, terwijl RTL 4, SBS 6 en de publieke zenders het dan beter doen. Al die partijen hebben weinig gesleuteld aan hun schema, maar SBS denkt er nu over de rest een gevoelige klap te gaan uitdelen.
Zenderbaas Eric van Stade zegt in De Telegraaf dat er namelijk gedacht wordt aan een vroegere versie van Hart van Nederland, de kijkcijferklapper van de zender. De actualiteitenrubriek wordt nu rond 22.30 uur uitgezonden en scoort niet zelden meer dan 2 miljoen kijkers, wat een ongekend hoge kijkdichtheid betekent op dat late tijdstip.

Het succes van Hart van Nederland schuilt er in dat de kijker zich verwant voelt met het programma. Als eerste rubriek in Nederland zocht Hart van Nederland het kleine nieuws op, dat bij iedereen om de hoek kan gebeuren. Inmiddels probeert RTL het succes te kopiëren met 4 In ‘t Land. Daarover zegt Van Stade: "Ik vind het een liefdeloze kopie, die het moet hebben van de gemakzucht van de kijker. RTL-baas Fons van Westerloo mag dan wel zeggen dat hij Hart van Nederland ooit bij SBS heeft bedacht en het daarom ook mag kopiëren, maar die logica ontgaat mij."

SBS piekt nu in de vooravond met Shownieuws, dat aansluitend op RTL Boulevard wordt uitgezonden, om 19.25 uur. Maar de vroege editie van Shownieuws scoort nog lang niet zo goed als de versie die ‘s avonds op de buis is, direct na Hart van Nederland en het weerbericht van Piet Paulusma.

Wanneer SBS in het najaar inderdaad met een vroege editie komt van Hart van Nederland, zal dit ongetwijfeld ook betekenen dan de kijkcijfers van Shownieuws omhoog gaan. Bovendien deelt de zender dan een gevoelige tik uit aan andere programma’s, zoals Editie NL en Boulevard (beiden RTL) of Man Bijt Hond (NCRV) en 2 Vandaag (verschillende publieke omroepen).

Overigens heeft Talpa aangegeven dat het in het najaar waarschijnlijk komt met een zesde editie van Big Brother. De vorige editie deed het redelijk goed in de vooravond, met gemiddeld een half miljoen kijkers.

Kortom: het gaat spannend worden, in die vooravond. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Zie ook:
- Talpa introduceert ‘new and improved’ vooravond vanaf 27 februari
- Beau legt het af tegen Boulevard

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “SBS beraadt zich op aanval in televisie-vooravond-oorlog

  1. Joost

    Eh, je trekt al meteen dat SBS een gevoelige tik gaat uitdelen. Ik denk dat dat nog wel eens mee kan gaan vallen. Zit iemand echt te wachten op twee keer Hart van Nederland per dag? Ik waag dat ernstig te betwijfelen.

      /   Reply  / 
  2. Herman

    shownieuws 2x per dag trekt ook veel kijkers, terwijl ik het een tamelijk slecht gemaakt programma vindt. kijk naar het succes van HvN op de late avond. dat laat zich volgens mij prima vertalen naar de vooravond

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>