RTL teleurgesteld in kijkcijfers Formule 1

Het gaat niet goed met Formule 1 op televisie. Ten opzichte van vorig jaar zijn de kijkcijfers met een kwart teruggelopen. Daar is RTL uiteraard niet blij mee. "We zijn teleurgesteld. Formule 1 is in Nederland echt over the hill", tekent Adformatie op bij monde van Michel van der Voort, marketingdirecteur van RTL.

Volgens Van der Voort is de dalende tendens bij Formule 1 niet alleen in Nederland waarneembaar. "Duitsland vertoont een vergelijkbare daling in kijkcijfers. Kijkers kijken minder, mede door het mooie weer, het wielrennen en de toch behoorlijk saaie races."

RTL haalde ruim een jaar geleden met veel tamtam het Formule 1 binnen door het weg te kapen bij SBS. Maar de zender denkt er niet aan om het hele gebeuren maar weer af te stoten. "Daarvoor is het te belangrijk voor ons platform van racesport."

Zelf volg ik het hele racegebeuren niet, geen idee of de dalende kijkcijfers iets te maken kunnen hebben met de aanpak van RTL. Wel las ik veel kritiek dat Froukje de Both als criticus was neergezet bij de racesport, maar sommigen vonden haar juist heel goed. Iemand die wel kijkt en een andere analyse heeft?

Zie ook:
- RTL zet SBS en NOS in pitstop

37 Reacties // Reageer

37 thoughts on “RTL teleurgesteld in kijkcijfers Formule 1

  1. Hans

    op zich logisch. Na jaren waarin Nederlanders (Verstappen,Doornbos,Albers) actief waren, moeten we het nu doen zonder. En dat scheelt.

    Hetzelfde geldt voor Duitsland na het afscheid van Michael Schumacher. Zodra geen Duitser meedoet voor de overwinning, haken ze waarschijnlijk af.

      /   Reply  / 
  2. Ivo

    terecht toch…dat heb je met alle reclame. ik kijk tegenwoordig op de belgische zender, zonder reclame… F1 hoort op SBS6, zonder reclame

      /   Reply  / 
  3. Bloemenfee

    Ja ik vind het ook belachelijk dat er reclame tussendoor komt. Wat zeker mijn kijkplezier belemmerd. Ook ik kijk tijdens de reclame op de belg maar tja tis natuurljk niet de bedoeling. Bij RTL 4 laten ze toch ook geen reclame tijdens een live voetbalwedstrijd zien , waarom dan wel bij een live race???? Te belachelijk voor woorden eigenlijk.

      /   Reply  / 
  4. gerard

    De eerste reactie, die van Hans, legt precies de vinger op de zere plek, kan ik als groot Formule 1-liefhebber bevestigen!

    Gegroet!

      /   Reply  / 
  5. Hamburgerfan

    Reclame is nu eenmaal not. Daarom zijn programma’s op ned1 , 2 en 3 ook leuk want daar zit geen reclame bij.

      /   Reply  / 
  6. rik

    helemaal terecht en eigen schuld van rtl!
    stop met 80.000 keer reclame er tussen door en de mensen die nu belgie kijken komen vanzelf weer terug.
    Heb zelfs het idee dat ook olaf er zat van is om zijn conmmentaar steeds te moeten onderbreken voor de wasmiddel en hyphotheek reclame !!

      /   Reply  / 
  7. Vincent

    Minder reclame zal zeker helpen en gebrek aan een Nederlander zal ongetwijfeld ook invloed hebben. Aan kampioenschapsspanning zal het dit seizoen niet hebben gelegen met nog 3 kandidaten bij de laatste race. De races zijn echter dit seizoen wel teleurstellend en saai. Ik denk dat dit de oorzaak is van het grootste kijkersverlies…

      /   Reply  / 
  8. Boudewijn

    SBS geen reclame?

    Hoe vaak heb ik afgelopen woensdag niet zo’n irritante banner door de webstrijd van het Nederlands elftal zien lopen?

    SBS is juist het toppunt van reclame uitingen bij sportuitzendingen!

      /   Reply  / 
  9. Valpa

    Ik ben een groot F1-fan, maar heb dit seizoen weinig gekeken. De reclames tussendoor irriteren me mateloos, en meestal ga ik dan maar voetbal kijken op internet.

      /   Reply  / 
  10. reader

    tja , de reclame he .
    Of hoe je een leuke sport verknalt.

      /   Reply  / 
  11. Robin Hood

    Ik spreek niet alleen voor mezelf wanneer ik stel dat de laag uitvallende kijkcijfers wel zeker te maken hebben met het domme en onkundige geblaat van Froukje de Both + diverse mede-commentatoren en de hoeveelheid aan reclame. In België zendt men namelijk de races ook live uit, maar dan ZONDER reclame en ZONDER incompetente commentatoren!

    Laat Froukje lekker ergens anders een vent gaan zoeken om zich mee te vermaken, maar verstoor de race + voor- en nabeschouwing niet voor de liefhebbers. Dankzij haar denkt iedere vent in Nederland dat vrouwen totaal geen kijk hebben op autosport. Ondergetekende komt graag een keer bewijzen dat het ook anders kan.

    Sinds de F1 van SBS naar RTL is gegaan, is de kwaliteit niet meer wat het geweest is. Veel minder leuke informatie, zelfs Mol loopt in een keurslijf. Ow ja, en tijdens alles wat met de race te maken heeft zend je gewoon géén reclame uit! Dus NIET vanaf de het starten van de motoren tot en met het einde van de persconferentie. Leer er nou eens wat van.

      /   Reply  / 
  12. Jorn

    Froukje de Both rijdt soms wel eens in racewagens, maar verstand heeft ze er niet van. De vragen leest ze op van een kaartje en ze slaan nergens op. De voor- en nabeschouwingen voegen weinig toe. België heeft nog wel eens mooie animaties waarin technische zaken uitgelegd worden.

    Wat denk ik ook meespeelt is het gebrek aan één held. Räikkönen, Alonso en Hamilton maken nog kans om kampioen te worden, dat kan best spannend worden zondag. Maar in het verleden was er altijd Michael Schumacher, een held voor velen en voor anderen niet. De Schumacher-fans wilden hem zien winnen, en zijn tegenstanders wilden hem zien verliezen. Nu met 3 (tot voor kort met Massa 4) favorieten voor de titel is dat minder. En misschien moet de nieuwe F1-held nog wel ontstaan bij de kijkers.

    En inderdaad zoals veelvuldig aangegeven wordt: de reclame. Tijdens de onderbrekingen zap ik direct naar België of RTL Plus (Duitsland). Over de commentator, Olav Mol maakt veel fouten. Hij mist dingen die de kijker wél gewoon ziet, erg vervelend en daarom is het ook geen straf om naar de Vlamingen te luisteren voor het commentaar.

      /   Reply  / 
  13. Alexander

    Bij dat laatste kan ik me aansluiten, die fouten van Olav Mol, maar dat is niet van de laatste tijd.

    Heb zelf wel vaker de indruk dat hij drukker is met het uit het raam kijken dan met het kijken naar z’n scherm. Dit hoeft overigens niet negatief te zijn.

    Waar ik me wel matenloos aan irriteer zijn de pitreports, en dan met name interviews met coureurs die zijn uitgevallen. Dit zijn in de regel volstrekt oninteressante lulverhalen, terwijl er altijd net op dat moment op de baan wat gebeurt.

      /   Reply  / 
  14. Willemsen

    De saaie optochten, het gemis aan Nederlanders, de reclames, het is een optelsommetje.
    Maar met al die hulpmiddelen die het sturen van een F1 wagen tot bijna kinderspel doen worden, is ook de FIA zelf schuld aan het verzieken van de sport.

    Traction control, weg ermee! Laat maar weer eens een coureur net even te vroeg op het gas gaan uit een bocht en dwars staan.
    Sensatie, dat is wat we missen!

    En ook de rijders….waar zijn echte coureurs gebleven, die een do-or-die actie deden?
    Types als Verstappen, die deden nog wel eens een actie die in tranen eindigde, maar je zat er wel voor op de punt van de bank.

    Laatste race zag er ik er zowaar weer eentje.

      /   Reply  / 
  15. aernuut

    Saaie boel,er zijn maar 4 wagens,die om het podium rijden en de rest rijdt mee voor de statistieken,dus geen wonder,dat mensen afhaken.Ik val ook menigmaal in slaap of ga een boek lezen.

      /   Reply  / 
  16. Kokstra

    Waarom zou je wel kijken als er Nederlanders meedoen, ze eindigen bijna altijd als laatste of vallen uit…

      /   Reply  / 
  17. Dingetje

    Ik vind die reclame ook waardeloos. Doen ze bij een livewedstrijd van het Nederlands elftal toch ook niet?
    Ik ben afgehaakt, omdat steeds dezelfde winnen.
    Geef iedereen nu eens een gelijkwaardige auto, want dan komt het op de rijderskwalieteit van een coureur aan en niet op de auto. Schumacher was echt geen 7 keer wereldkampioen geworden in een Minardi.

      /   Reply  / 
  18. Aernout

    Het is Aernout sorry,het spykerteam valt ook zwaar tegen en froukje de both,die mag gaan wieberen wat mij betreft.En er zijn tegenwoordig teveel technische hulpmiddelen,waardoor de coureurs eigenlijk door een aap vervangen kunnen worden,weg met die handel en dan wordt het weer spannend op het circuit.Dit heeft jos verstappen ook gezegd in zijn colum.

      /   Reply  / 
  19. Dingetje

    Alles draait om poen. Waardeloos.

      /   Reply  / 
  20. Zandstra

    @Jorn 19/10/2007, 13:31

    Froukje de Both:
    Benadert zowaar het F1 kennisnivo van Ruud ter Weijden. Over drama gesproken… Wat dat betreft kan er eigenlijk maar 1 persoon in die stoel plaatsnemen; Huub Stapel. Humor, to the point en terzake kundig.

    Gebrek aan 1 held:
    IMHO is het júist geweldig voor de F1 dat er momenteel zoveel coureurs kans maken op de eindoverwinning in de F1. [cynical mode on] Een optocht achter Schumacher was pas ècht genieten. [cynical mode off]

    Reclame:
    Sja, inderdaad al menig woord over gesproken. Maar gelukkig is er zoals je zelf ook zegt nog de Belg, om ondertussen niet naar die belspelcriminelen te hoeven kijken.

    Olav Mol:
    Ik geef het je te doen om èn een TV-monitor èn de grote datastroom op de computer èn de pitlane èn de track èn z’n co-commentator Allart Kalff tegelijkertijd in de gaten te houden. Onderwijl ook nog eens bijna 2 uur trachtend iets zinnigs te zeggen zonder dattie z’n mailbox weer vol heeft staan na een race met ‘gefundeerde, goed onderbouwde’ comments van ‘oplettende kijkers’. Het enige wat hierin zou kunnen verbeteren is net als op de Belg een co-commentator naast Olav in dat hok te plaatsen. Zodanig dat ze elkaar kunnen aanvullen/corrigeren. Werkt prima op de Belg en al sinds jaar en dag in de diverse racing leagues in de USA.

    *schakelt irritatiemodus uit*

      /   Reply  / 
  21. Vincent

    @ Dingetje: Als iedereen in een Minardi had gereden was Schumacher waarschijnlijk nog vaker wereldkampioen geworden :)

      /   Reply  / 
  22. Vincent

    En het lijkt me inderdaad geen slecht plan om een commentator náást Olav Mol te zetten. Dit zie je toch ook bij de MotoGP op Eurosport, twee commentatoren. Best leuk om te luisteren en ik denk dat dit bij de formule 1 niet anders zal zijn…

      /   Reply  / 
  23. robert

    moeten ze nog meer reclame uitzenden

      /   Reply  / 
  24. James Hunt

    Weten we ook hoe groot de stijging van de Belgisch kijkcijfers is?

    Formule 1 is in Nederland helemaal niet over de hill. Wie de oplages van F1-bladen kent en de bezoekcijfers van F1-sites (zoals ik, beroepsmatig) weet dat het gewoon groeit.
    Het business model van RTL mbt F1 is inderdaad wel achterhaald.

    Onzinverhalen dus van RTL…

      /   Reply  / 
  25. bart

    de relame was er ook toen het voor sbs bij rtl was, is het ook minder dan toen? dan het heeft dus niks met relame te maken. natuurlijk ziet men het liever niet, maar of het nou echt veel kijkers scheelt.

    ook de reacties over 1 held en dat het tegenwoordig saaier is vind ik raar. ik vind het juist leuker nu er meer kanshebbers zijn. en dat een deel aan voor de statistieken mee rijd is ook altijd wel zo geweest. er zijn altijd teams die beter of slechter gaan.

    froukje was zeker geen goede keuze maar dat kost hoogstens wat kijkers tijdens de voorbeschouwing. tijdens de race heb je er geen last van.

    misschien is het dan toch het gebrek aan nederlanders die mee rijden. voor duitsland kan ik me zeker goed voorstellen, in nederland toch wel iets minder. rtl / sbs moet maar even met een overzichtelijk lijstje komen met de cijfers van de afgelopen 5 jaar, misshien kun je dan echt iets zeggen.

      /   Reply  / 
  26. Martin Lauda

    Na het stoppen van Schumacher is al verwacht dat de kijkcijfers terug zouden in Duitsland.
    Dat het bij RTL tegenvalt heeft te maken met het eeuwig slapgelul van de presentatoren Kalf en De Mol, Die zichzelf belangrijker vinden en liever zichzelf horen. Absolute dieptepunt is het gelul erna. Nitwits met die hopeloze trut, WAAR IS RUUD TERWEIDEN?!?!?! Ik kijk altijd op belgie, daar hoor ALLE relevante zaken het eerst.

      /   Reply  / 
  27. Boris de B

    Pitspoezen moeten ze een halfuur uitzenden voor de start, lopen de kijkcijfers vanzelfsprekend omhoog.

      /   Reply  / 
  28. CJK

    De A1 is wat dat betreft een stuk leuker. Iedereen dezelfde auto en knallen maar. Mijn favoriet is nog altijd Libanon: Goh, ik had niet onthouden dat daar een bocht zat… (vorig seizoen).

    De F1 is volgens mij saai geworden door al die technische snufjes. Waarom keek ik ALTIJD Spa? Omdat er ALTIJD wel wat gebeurde. En nu rijd iedereen de hele race uit (op wat mankementen aan de auto na). Alleen China, in de regen en de mist was leuk. Daar kwam het eindelijk weer eens aan op de klasse van de coureur, niet van de auto.

    Reclame ben ik inmiddels (helaas…) wel aan gewend, maar ik zou het commentaar uit zetten als dat kon. Geniet lekker van de brullende motoren en de race en laat het oeverloze gelul van Moll en Kalf stoppen!

      /   Reply  / 
  29. Tonny

    Ben zelf heel grote fan van formule 1, maar naar gelang de reclame getoond wordt, wordt dit steeds minder, zonde

      /   Reply  / 
  30. Joram

    Ik vond vroeger de voorbeschouwing van RTL bijna leuker dan de race zelf, echt een toegevoegde waarde. Nu is er een nooit uitgeslapen presentatrice die geen verstand heeft van de sport net als de mensen die haar vergezellen. Ik zou RTL willen adviseren meer items vanaf de baan door dhr. Mol en dhr. Kalf uit te zenden zodat de voor en na beschouwingen ook weer het aanzien waard worden.

    Het is voor RTL natuurlijk ook lastig dat de belg het ook uitzendt en dan zonder commercials.

      /   Reply  / 
  31. eric

    hoezo voor nop ga weg leugenaar ,ik heb net nog gekeken en ik moet iets downloaden en dat kost geld

      /   Reply  / 
  32. eric

    Ten eerste zou ik iemand bij Mol zetten want als er niet zoveel op de baan gebeurt meer achtergronden (technische ) bv besproken kunnen worden .Dan die Stapel die niet weet wat hij zeggen moet daarom iedere keer die stiltes laat vallen en de Bot die niet eens weet wat een race wagen is weg te doen,Ook dat michelin poppetje kalff( dat ziet er toch niet uit in een race overall met zo`n buik) die lijkt wel altijd bezig te zijn met sponsoren voor zich zelf want niet iedereen pakt hij aan .De eigen sponsoren komen er altijd goed vanaf en dan bedoel ik ook de andere auto programmas die hij maakt wagelijk.die man is meer bezig zich zelf. ergens onder te brengen .Ze moeten neutraal zijn dacht ik .Ze zulen weer terug naar de basis moeten zoals het eerst ging

      /   Reply  / 
  33. L Horsch

    moeten nog wat meer reclame onderbrekingen toevoegen als je goed en wel aan het kijken bent,kijkt helemaal niemand meer,geef mij dan maar de belgische sportzender mits deze het uitzend hier kun je nog van autosport genieten en je wordt niet constant plat gepraat met informatie die nergens op slaat dhr MOL kan beter in een zaal op het podium gaan staan kunnen de mensen nog om hem lachen

      /   Reply  / 
  34. arno s

    zelf denk ik dat als er veel minder reclame tijdens de race word getoond het veel beter bekeken zal worden.tijdens de race schakel ik over naar de belgische zender waar geen reclame is. doe er misschien iets aan

      /   Reply  / 
  35. r.syaranamual.

    het zijn de reclame blokken tussen de race door.
    zet deze op een eigen zender.
    als dit bij voetbal gebeurd word er ook minder gekeken.
    bij vt4 belgie is dit niet maar kan ik niet ontvangen.
    een race duurt maximaal 2 uur maar je ziet de helft op deze manier.
    gewoon weg irritant voor de echte fans.

      /   Reply  / 
  36. r.syaranamual.

    het zijn de reclame blokken tussen door die het doen.
    vooral omdat het zo vaak is.om de 5 min.
    waarom word die onnozele voetbal wel zonder reclame uitgezonden.
    ze krijgen zelfs meer zendtijd bij wk voetbal bij gelijk spel.

      /   Reply  / 
  37. samantha

    de race is niet meer spannend meer als eerder zegt mij vader die elke dag dit kijkt je ziet ook steeds meer autoracers weg gaan door de regels

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>