Kamervragen exclusieve huldiging Oranje; KNVB zit fout

Het nieuws dat SBS 6 de exclusieve rechten heeft binnengehaald voor de huldiging van het Nederlands elftal aanstaande dinsdag, is ingeslagen als een bom. Velen zijn verbolgen over het feit dat deze rechten  niet ‘gewoon’ bij de NOS zijn terechtgekomen. De NOS probeert nu een deal te sluiten met SBS voor het delen van de beelden. Ook branchevereniging de NVJ probeert meer journalisten toegelaten te krijgen. Verschillende politieke partijen hebben inmiddels kamervragen gesteld. Zoals ik het bekijk, zitten niet de mediabedrijven fout maar de KNVB, die de rechten heeft verkocht.

Update:
- SBS komt NOS tegemoet; beelden huldiging ook op NL1

Eigenlijk is iedereen het er wel over eens: de inhuldiging aanstaande dinsdag is een publiek evenement. Dat moet je dan niet exclusief gunnen aan een partij. SBS 6 heeft vermoedelijk veel geld betaald en in ruil daarvoor mag het nu als enige met de voetballers spreken, vanaf de rondvaartboot filmen en vanaf het podium op het Museumplein. De festiviteit op het Museumplein wordt nota bene mogelijk gemaakt door ING en Radio 538!

Ik denk niet dat SBS 6 iets te verwijten valt. De zender heeft van de KNVB deze aanbieding gekregen, begreep dat er klaarblijkelijk maar één partij bij aanwezig mag zijn en heeft toegehapt. De NOS bij monde van directeur Jan de Jong klaagt steen en been. Ergens begrijpelijk, anderzijds; de NOS heeft in Zuid-Afrika weer allemaal rechten die niet bij RTL of SBS liggen, waar de commerciële zenders ongetwijfeld van balen. Eventueel aangekochte beelden door RTL of NOS mogen vervolgens ook maar zeer tijdelijk online staan vanwege allerlei rechtenkwesties. De NOS vist nu eens achter het net en dat is natuurlijk heel zuur, zeker nadat je heel het WK Voetbal in beeld hebt gebracht. Maar het is heel hard gezegd de werking van de markt.

Toch vind ik ook dat eigenlijk meerdere partijen gebruik zouden moeten kunnen maken van de rechten die SBS 6 nu heeft gekocht. Dan heb ik het niet alleen over de NOS en RTL, maar ook kranten, radio en internet willen graag zo goed mogelijk verslag doen van de huldiging of een quootje halen.

Beter had de KNVB dus zelf iets geregeld en die beelden verstrekt. Natuurlijk kunnen er niet honderden journalisten meevaren, zoek dan naar een tussenoplossing.

Nu komt de KNVB weer eens over als een club van graaiers, terwijl de voetbalbond al zo veel heeft verdiend aan het WK Voetbal en allerlei andere uitzendrechten. CDA-Kamerlid Joop Atsma merkte zojuist in RTL Z terecht op dat het moeilijk aan de belastingbetaler uit te leggen is dat de hele huldiging in Amsterdam miljoenen aan belastinggeld kost (bewaking, politiemacht, schoonmaakdiensten, de logistiek qua verkeer, openbaar vervoer) terwijl de KNVB zijn zakken vult met een publiek evenement.

De kamervragen zullen vermoedelijk met spoed worden behandeld, zodat de minister mogelijk nog voor dinsdag kan ingrijpen.

Overigens zal de NOS dinsdag gewoon verslag doen van de huldiging, alleen niet vanuit alle gewenste camerapunten.

Zie ook:
- SBS komt NOS tegemoet; beelden huldiging ook op NL1
- SBS 6 koopt huldiging Nederlands voetbalelftal
- WK Voetbal: Zondag marathon-uitzending Studio Sport
- NLpop: WK-lied Guus & Youp op single, weer in Studio Sportzomer
- Record aantal kijkers Uruguay – Nederland: 12,2 miljoen
- VI Oranje spint garen bij succes Oranje elftal; weer record
- Actie tegen Frank Snoeks: franksnoekshoujemuil.nl
- WK Voetbal zorgt voor Elfstedenkoorts bij NOS
- Nederland – Brazilië trok 11,2 miljoen kijkers
- Dom commentaar NOS bij WK Voetbal. Eens of oneens?
- WK Voetbal kost NOS 2,5 miljoen euro

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Kamervragen exclusieve huldiging Oranje; KNVB zit fout

  1. Jordy

    Ik vind het op z’n Hollands gezegd gewoon KUT. Klote-KNVB ook.

      /   Reply  / 
  2. j006t

    Ik ga echt niet naar SBS kijken dan.
    Dan maar met iets mindere beelden, maar véél meer niveau! ;)

      /   Reply  / 
  3. Zo

    99% van de kijkers kijkt toch naar de nos. De andere 1% heeft geen nos.

      /   Reply  / 
  4. Nick

    Ik vind het werkelijk waar belachelijk en weiger het bij SBS te kijken

      /   Reply  / 
  5. ramon

    UPDATE ze doen het samen!!!!!

      /   Reply  / 
  6. anoniem

    Ach hoef je je nu niet meer druk om te maken
    Wat een laf laf voetbal van deze gasten
    Als het 5 of 6-1 had geworden voor spanje
    hadden ze nog niet te klagen gehad

    Val eens gewoon aan misschien zet je dan
    de tegenstander onder druk

      /   Reply  / 
  7. anoniem

    Echt te belachelijk voor woorden dit, de boottocht door de grachten!! Huldiging ok, maar de grachtentocht moet voorbehouden blijven aan echte kampioenen. Weer een traditie naar de klote, jammer jammer jammer!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>