Historische schaatsverhalen in drieluik Andere Tijden Sport

Voor schaatsliefhebbers begint 2011 goed. De VPRO en de NOS maken op de eerste drie zondagen van 2011 een ‘een-tweetje’ met een wintertrilogie van Andere Tijden Sport. In deze afleveringen staan drie historische schaatsverhalen met kleurrijke hoofdpersonen centraal: ‘Rintjes revolutie: hoe badschuim de schaatswereld veranderde’ (2 januari), ‘Hilbert van der Duim: meer dan een clown’ (9 januari) en ‘Henk van der Grift: de vader van Ard en Keessie’ (16 januari).

De eerste aflevering gaat over Rintje Ritsma, die in 1995 een revolutie in de schaatswereld ontketende met de oprichting van een Nederlandse commerciële schaatsploeg. Het verhaal begint in juli 1995. Het is hartje zomer en de hele Nederlandse sportwereld is in de ban van de winterkoningen Rintje Ritsma en Falko Zandstra. Zij zijn verwikkeld in een felle strijd met de schaatsbond over nieuwe contracten en sponsoring. Zandstra bindt uiteindelijk in, accepteert het voorstel van de KNSB en gaat door in de kernploeg. Ritsma heeft een langere adem, weigert te tekenen en zet met deze stap de schaatssport dat jaar op z’n kop.

21 september 1995 markeert het breekpunt in de schaatssport. Rintje Ritsma presenteert op die dag zijn nieuwe, commerciële Sanex-ploeg. Ritsma was de regels van de KNSB zat en ook het salaris van vijfenveertigduizend gulden konden ze houden. Sanex wilde zich meer als mannenmerk profileren en vond Ritsma daar uitermate geschikt voor. De KNSB liet het er niet bij zitten en vocht een keiharde strijd tegen Ritsma. Rechtszaken, hoger beroep en ruzies over de commerciële stap van Ritsma beheersen dat seizoen.

In 1996 wordt Ritsma als Sanex-rijder bij de allrounders Europees- en wereldkampioen. Hij wordt met deze successen de eerste schaatsmiljonair in de geschiedenis. Zijn voorbeeld wordt door veel collega’s gevolgd. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1998 in Nagano verhuizen steeds meer schaatsers naar commerciële ploegen. De kernploeg blijft bij deze ontwikkelingen achter en wordt een uitgehold instituut.

Andere Tijden Sport, 22.05 uur, VPRO/NOS (NL1)

Zie ook:
- Andere Tijden Sport richting Olympische Winterspelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>