TV Lab dag 2: Dorpse Meiden, Scrooged en De 10de van Tijl

Dag 2 van TV Lab 2010 is aangebroken. Vanavond staan er vier gloednieuwe programma’s klaar naast drie titels die heel de week deel uitmaken van TV Lab. In de nieuwe oogst bevinden zich Dorpse Meiden (BNN), Door 1 Deur (KRO), Scrooged (EO) en De Tiende van Tijl (Avro). Welk van deze formats krijgt mogelijk een vervolg?

Allereerst een korte terugblik op gisteren. Ik heb niet alles gezien, maar zag wel een flard van Ja Ik Wil… Rutte. Dat was toch wel een bedroevend slecht programma. Het idee in basis is leuk, de uitvoering sloeg kant noch wal. Ook vraag ik me af hoe hier eventueel een vervolg aan gegeven zou kunnen worden. Lipdub van de NCRV was al leuker. En de Madiwodovrijdagshow gaf niet volledig het gevoel een eerste aflevering te zijn, maar ik miste nog wel de urgentie om vanavond weer in te schakelen. Qua look and feel (decor, sfeer) had het hier en daar ook wel wat weg van Lieve Paul / X De Leeuw.

De nieuwe oogst dan. Dorpse Meiden mag het op primetime gaan proberen. Dit format van Ellen van Dijk won de kijkerspitch. Van Dijk heeft het programma bedoeld als een soort tegenhanger van al het geweld uit het Gooi dat ons de laatste jaren is gegeven door de Nederlandse tv-zenders. volgt BNN een Brabants vriendinnengroepje uit Deurne. Niks geen champagne en dure hobby’s voor Ellen, Lynn, Janneke en Joyce. Gewoon friet op dinsdag en op zaterdag bier drinken met de mannen. Dorpse Meid Ellen: “Ik wil gewoon laten zien hoe meiden in Brabant hun dingen doen!”

Dan Door 1 Deur van de KRO. Wanneer ouders elkaar na een scheiding niet meer kunnen luchten of zien, moeten hun kinderen vaak kiezen tussen pa of ma. In Door 1 deur vragen kinderen hun beide ouders te komen helpen wanneer ze op kamers gaan wonen. Helpt dit hen om in de toekomst voorzichtig door één deur te kunnen?

In Scrooged van de EO wordt Edgar geconfronteerd met zijn levensstijl. De ouders van Edgar zijn kort na elkaar overleden en hij woont nu samen met zijn zus in het huis van hun ouders. Het huis staat al enige tijd te koop, maar wordt maar niet verkocht. Edgar is gestopt met school, zit dagenlang te gamen en neemt geen verantwoordelijkheid meer in zijn leven. Presentatrice Anne-Mar Zwart gaat samen met familie en vrienden de confrontatie aan met Edgar. Door middel van een rondgang langs zijn heden, verleden en toekomst houden ze hem een spiegel voor. Doel: een nieuwe start!

Tijl Beckand doet op de late avond een poging jongeren te interesseren voor klassieke muziek. Bij de naam Tijl Beckand denk ik niet direct aan klassieke muziek. Maar het hart van deze symphatieke oud-Lama gaat spontaan harder kloppen bij het horen van Vivaldi, Mozart of Rachmaninoff, bezweert de Avro. In De Tiende van Tijl laat Beckand met leuke optredens en bijzondere gasten zien dat klassieke muziek wel degelijk rock ‘n roll is. Beckand is overigens vanavond ook te gast in de Madiwodovrijdagshow.

Out of the Blue (Avro), 20.00 uur, Dorpse Meiden (BNN), 20.25 uur, Door 1 Deur (KRO), 21.00 uur, Scrooged (EO), 21.30 uur, Madiwodovrijdagshow (BNN/Vara), 22.00 uur, De Tiende van Tijl (Avro), 23.25 uur, Oh My God (BNN), 0.00 uur

Zie ook:
- TV Lab dag 1: Out of the Blue, Lipdub en datingshow Rutte
- Veel valkuilen voor Madiwodovrijdagshow; hoop op succes
- Roek Lips: TV Lab 2010 meer eigen product en social media
- 18 nieuwe formats in tweede TV Lab
- Nederland 3 krijgt op donderdagen sneak preview
- Ook Ster doet mee aan TV Lab; innovatieve reclames
- Kijkerspitch TV Lab: Dorpse Meiden echt op tv

17 Reacties // Reageer

17 thoughts on “TV Lab dag 2: Dorpse Meiden, Scrooged en De 10de van Tijl

  1. Marian en Kees sluis

    Jullie mogen van ons graag blijven. Leuk idee!

      /   Reply  / 
  2. rik van eyndhoven

    de tiende van tijl is super, een leuke speelse manier om kennis te maken met klassieke muziek

      /   Reply  / 
  3. Vinnie

    De tien van tijl echt super ben hellemaal niet van klasiek maar met die pretbek van tijl en af en toe een grap er tussen hellemaal top ;) goed voor de ontwikkeling van de jeugd :P

    en zoals ruben zij reclame is ook top :P

      /   Reply  / 
  4. Niels Vermeulen

    de tiende van tijl was zeer prettig om te ervaren. Met ook nog wat ‘modern’ klassieke componisten als Varese, Reich en Cage wordt het helemaal feest!
    Ga doorrrrrrrrr,
    Aldus gegroet.

      /   Reply  / 
    1. Tobi

      Helemaal mee eens Niels.

      Het concept is leuk alleen het was echt gefocussed op de “oudere” klassieke muziek. Wat modernere stukken zou wel leuk zijn om te laten zien dat klassiek nog steeds “leeft” en dat het niet alleen gaat om de stukken ‘die iedereen wel eens ooit gehoord heeft maar niet weet van wie het is’.

      Ik vond wel dat Tijl het af en toe het teveel in het absurde trok…doe maar normaal dan doe je gek genoeg om zo maar te zeggen.

        /   Reply  / 
  5. Zo

    Dorpse meiden sloeg werkelijk nergens op. Het idee op zich is al raar. Gewoon de echte gooise meiden maar dan in deurne. Ik hoef toch niet te zien hoe iemand haar auto voltooid, auto word ingebroken, de 80km loopt en niet weet wie Kennedy is? What’s next? Stadse meiden, waarin meiden uit de stad je laten zien hoe het er in de grote stad aan toe gaat? Een programma moet wel iets unieks hebben.

    Ik weet niet waarom jullie de tiende van tijl zo leuk vinden maar ik vind het maar niks. Als je klassieke muziek onder jongeren wilt brengen dan laat je toch gewoon beyonce of snoop dogg zo’n nummer zingen. Dan zijn er gelijk een hoop om.

    Ik hoor niemand over door 1 deur maar dat was me een leuk programma zeg. Het kwam echt over. ”mensen tv”. Die gescheiden ouders die ineens weer met elkaar moesten praten. Het begon nog een beetje raar voor ze toen ze elkaar een hand gaven. Maar dat lijkt me wel een programma dat op tv gaat komen.

      /   Reply  / 
  6. jolanda de Ruijter

    Ik heb het kunnen volhouden tot half twaalf ( normaal slaap ik allang) en vond de tiende van Tijl echt de moeite waard .. Ik hou van allerlei soorten muziek(van blues tot hard house)en soms is het heerlijk naar radio 4 te luisteren.
    In dit programma leer je ook nog wat over het leven van de componisten en Tijl brengt het op een leuke manier. Als het vaker komt zal ik zeker weer wakker blijven!

      /   Reply  / 
  7. Paul

    Dorpse meiden SUPER LEUK!!!

    Eindelijk echte mensen!

      /   Reply  / 
  8. Neline

    Briljant die uitzending van Tijl!
    Heb genoten, enorm gelachen! Super leuk als je nog niets van klassieke muziek weet, maar ook als je er wel meer van weet is het een super gaaf programma! Dit moet zeker terug komen!!!

      /   Reply  / 
  9. Tom Vermeulen

    Heb genoten gisteravond van “De 10de van Tijl” Was eerst bang dat het programma een hoog Hans Liberg gehalte zou krijgen, wat af en toe ook zo was, maar moet eerlijk bekennen, dat me de tranen af en toe in de ogen stonden, zou het graag terug zien!!!

      /   Reply  / 
  10. Pim Schalke

    Ik viel dinsdagavond pardoes in de 10de van tijl. Oké als je serieus met klassieke muziek bezzig bent, was het wel even slikken maar….van mij mag het. Leuk en je hoort en leertt weer eens wat. Adembenemnd die 2 amateur zangeressen die even die aria wegzingen.

    Doorgaan Tijl!!!

      /   Reply  / 
  11. Jacqueline

    Tiende van Tijl moet blijven…. mooi, geestig en inspirerend!
    Fantastisch gepresenteerd…. jammer dat het zo laat is ben bang dat veel mensen misschien al op 1 oor liggen…

      /   Reply  / 
  12. Kirsten

    Erg leuk programma. Ik hoop dat het blijft en dat het wat vroeger op de avond gaat worden uitgezonden.

      /   Reply  / 
  13. Ida

    Weer eens wat anders op de buis. Heerlijk programma, ik stem vóór!
    Wat vroeger op de avond wordt Tijl zeker een hit.

      /   Reply  / 
  14. Jamie

    De tiende van Tijl was super!!! Jammer dat het zo laat op de avond wordt uitgezonden.

      /   Reply  / 
  15. Janneke

    De tiende van Tijl was echt briljant. Zeer goed vormgegeven en erg leuk om naar te kijken!! Houden, zeker! Op zoiets zit ik al lang te wachten, weer een keertje wat anders.

      /   Reply  / 
  16. mieke

    geweldig, ik geniet iedere keer weer, weet bijna niets van klassieke muziek en nu op mijn leeftijd (66) is dit programma het hoogtepunt van de week. vertel aan vrienden en familie hier moet je naar kijken dit moet je horen. ik hoop dat Tijl dit nog heel lang wil doen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>