Paul de Leeuw over Eva TV: Tijd voor een omslag

Paul de Leeuw zit 25 jaar in het vak. En toch is hij meer dan ooit een startende ondernemer. Vol van enthousiasme vertelde hij gisteren op het Omroepcongres over En Vele Anderen TV (Eva TV), het nieuwe productiehuis van Hilversum. Eva TV laat zich niet gek maken door marktaandelen, doelgroepen, trends en hete formats uit het buitenland. In plaats daarvan vertrouwt het op eigen kracht en kwaliteit.

"We hebben alles gespoten en geslikt, we hebben baby's geruild, we hebben alles getrybeforeyoudied, we hebben huizen verbouwd, opvoedcursussen gedaan, bijstandsmoeders in een nieuw jasje gestoken, van echtgenoten geswitcht en nog steeds zoeken we op vuilnisbelten naar verdwenen familieleden. 'Daar is je Chileense moeder, maak je Prada schoenen niet vuil, geef je Louis Vuitton-tas maar even hier, voor je het weet jat ze 'm'.

En nu wordt het tijd voor een omslag. Laat de bloemenstal staan waar die staat en zet hem niet bij het crematorium voor betere kijkcijfers, ga niet nog meer hersendode jongeren aan het strand van Torremolinos filmen. Maar kijk eens wat omroepen zelf in huis hebben aan materiaal en kijk wat je daar mee kan doen. Geef een persoon de kans en vooral de tijd om een programma te ontwikkelen.

Stel je voor dat je een gesprek voert met zo'n presentator die dan zegt: 'Ik wil iets met dieren'. Dan zeg je: 'Nou Loretta, wat wil je dan precies met dieren?'. Dan zet je er een aantal vakmensen om heen en die komen dan tot de conclusie dat Loretta vooral goed is in het brengen van nieuws en actualiteiten op een leuke en spontane manier. Misschien is zij wel de gedroomde nieuwsvrouw die Goedemorgen Nederland op een lekkere KRO-manier van eigfen nieuws kan voorzien.

Loretta leest lekker de kranten, roept het nieuws om, kijkt wat er de afgelopen nacht is gebeurd en Sven Kockelman mag interviews doen. En dan niet aan een tafel maar zoals dat in Amerika gaat op een bank waar gasten op worden af- en aangevoerd. En soms komt Loretta er bij zitten en dan zegt ze: 'We gaan naar de film'. En toevallig heeft Loretta dezelfde film gezien als de recensent en dan kan ze lekker mee praten. Dat maakt het persoonlijker.

Als je zo al pratende werkt, kom je tot de conclusie dat het misschien wel amusante televisie is. Laten we het uitproberen! Maar dan zeggen omroepbestuurders: 'Jaja, ze is misschien te oud.' Maar ja, de Paus is ook oud en die heeft toch ook al jaren zijn vaste plek. Loretta is gezellig en dat zou kunnen betekenen dat het 's morgens naast nieuws en informatief ook wel eens gezellig zou kunnen zijn. Ik weet het, 't is een lelijk woord maar mijn God wat heb ik er 's morgens behoefte aan.

Omroep Max is… nouja, een omroep voor ouedere mensen maar eigenlijk is het een omroep die leden ziet als veredelde Josti-band leden. Met onder andere de Breinbreker. Ik weet niet of Jan Slagter in de zaal zit? Nee? Nou, Jan, je kan echt niet presenteren. Gewoon besturen, niet presenteren. Als je zo nodig wilt breinbreken… ik loop al twee jaar met de rechten van Cijfers & Letters rond. Dat is een programma dat ècht voortborduurt op het instand houden van je brein. In Frankrijk is het een groot succes, het is helemaal gerevised.

Ik loop nu al twee jaar met de rechten te leuren. De NCRV had er zin in en Jan Slagter zou met me lunchen, hij had ergens tijd op 12 mei 2011. Marcel Peek (netmanager, red) wil het graag plaatsen maar er is nog steeds niet gebeurd. Komt het door mij, moet het in eigen huis worden gemaakt of is het een kwestie van gunnen?

Als programmamaker wordt het tijd voor een omslag. Programmamakers moeten de tijd nemen om met mensen te praten die er verstand van hebben. Om met iemand te gaan zitten: wat ben je waard, wat is je kracht en wat zou je heel goed kunnen? Dat is de filosofie van een nieuwe productiemaatschappij: Eva TV. Joop van den Ende heeft me benaderd na Symphonica in Rosso, waarschijnlijk wilde hij dat zijn geld eindelijk eens goed besteed zou worden. We praatten over televisie, het oude, ambachtelijke klein amusement. Televisie waarvan je denkt: Het is misschien niet snel en spectaculair, maar er gebeurt wèl wat.

Het begint bij de programmamaker. Zij worden uitgenodigd, bieden zichzelf aan of worden door een producent of omroep gestuurd. Ik ben de gastheer, maak koffie en nodig mensen uit om mee te brainstormen. En daarna gaan we een keertje lunchen. En dan kloppen ze eens aan bij een medewerker van Mooi! Weer de Leeuw. En hé, daar loopt Wendy van Dijk en hé, daar gaat Linda de Mol. En al brainstormend kom je tot een format.

Een format waar je nog geen omroep bij hebt, maar dat is het risico van dit bedrijf. Maar we zoeken net zo lang door tot we een omroep hebben gevonden die zegt: hier geloven wij in. Ik kan u zeggen: dat gaat ons lukken. We worden misschien wel het leukste en creatiefste omroepbedrijf van Hilversum. Het ligt dan wel in Almere, ik vind Hilversum gewoon heel groot.

Zo spraken wij bij Eva TV in the blind over Arie Boomsma. In de groep ontstaat Arie Bombarie. Ik denk dat Arie namens de EO brandhaarden moet blussen. Arie gaat op zoek naar de brandhaarden van het bestaan en blust die brandjes. Hij haalt de wind uit de zeilen, hij sust, hij bewondert en hij ziet om zonder wrok. Arie weet het nog niet, maar we gaan hem binnenkort bellen voor een broodje koosjere ham. We praten met hem, we kijken wat we voor hem kunnen betekenen en wat hij voor ons kan betekenen. En dan hopen we dat de EO het voor ons op Nederland 3 kan plaatsen."

Tot zover het betoog van Paul de Leeuw, die inmiddels zo'n 30 mensen heeft gevonden die enthousiast zijn over Eva TV. Onder hen Daphne Bunskoek, maar ook Gordon komt binnenkort langs om een format te bespreken. En zo gaat er nog veel meer komen. Paul sprak gisteren de hoop uit volgend jaar te worden uitverkoren tot Mediabedrijf van het Jaar. Het zou zomaar kunnen lukken.

Zie ook:
- Paul de Leeuw knokt zichzelf op 5 december op tv
- De Leeuw: "Ik word niet duur betaald, want ik ben heel goed"
- NOS mediabedrijf van het jaar
- Nieuwe baas Daphne Bunskoek is Paul de Leeuw

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Paul de Leeuw over Eva TV: Tijd voor een omslag

  1. Ko Klumpenaar

    Lieve Eva
    Ik heet dus Ko ben alweer 36 jaar oud, geef 2 keer
    in de week gitaarles, 1 keer in de week schilderles en werk verder fulltime bij een bedrijf
    waar ik niks mee heb.
    Heb mijn hele leven getekent, het grafischlyceum en
    de HKU doorlopen maar kan mijn creativiteit nergens kwijt.
    Misschien zouden we een keer met elkaar moeten
    praten; Kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.
    Hoop op een reactie van je. Gr. Ko
    06 41584443(Ben wanhopig!!!!)

      /   Reply  / 
    1. sarah

      heyy Ko, ik ben de zus van Tim, die bij jou in de klas zat, weet je nog, Tim en ik waren benieuwd of we msgien jouw art erges op t net konden vinden en zodoende kwamen we hier…je tekentkei vet man!
      grtz sarah

        /   Reply  / 
      1. ko

        Laat wat van je horen Sarah,
        dan mail ik je wat art.

          /   Reply  / 
  2. Pingback: Paul de Leeuw over Eva Media: Het is moeilijker dan ik dacht | Zappen

  3. Sabine Kleisman

    Hey Ko, volgens mij heb je bij me in de klas gezeten op de HKU?
    Hoe is het met je?
    Gr. Sabine

      /   Reply  / 
    1. Sabine Kleisman

      Hoi! :-)
      Ja, alles is goed hoor!
      Geld gestolen? Dat kan ik me niet herinneren hoor, dat ik ben blijven logeren wel, op de boerderij! :-) Dat was leuk.
      Ik werk in een reprografisch bedrijf, doe een beetje dtp en afdrukken, daarnaast schilder ik nog wel, maar meer voor de kinderkamer en af en toe een portretten of huisdieren. Bij mijn vorige bedrijf heb ik workshops schilderen met acrylverf gegeven. En jij?
      Heb je geen facebook of hyves o.i.d.? :-)
      Ik heb Hallie ook op facebook.
      ik hoop dat het goed met je gaat.
      Gr Sabine

        /   Reply  / 
  4. ko

    HOI SABINE
    alles goed, en met jou?
    Ik kan me jou ook nog herinneren;Hebben wij ooit niet in
    de ‘stairway to heaven’geld gestolen uit een mandje en ben je
    komen logeren in linschoten.?
    Leuk wat van je te horen!(toevallig!!!)
    Hoe is het met jou en ben je nog een beetje creatief bezig?
    Gr. Ko ( Mijn nummer staat op de blog dus je mag altijd bellen.)
    fijne kerst

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>