Sophie in de mentale Kreukels: ‘Goedgeluimd zijn gezelliger’

Twee seizoenen lang is Sophie Hilbrand op zoek gegaan naar een remedie voor zichtbare kreukels. En vraagt ze zich af of zij aan de fillers en botox wil. Maar voor het derde seizoen zijn de niet-zichtbare kreukels aan de beurt: klachten die tot een burn-out leiden. Geen onbekende materie voor de presentatrice. “Ik had tot voor kort niet uitgebreid stilgestaan bij wat er was misgegaan. Pas toen ik Sophie in de kreukels over rimpels maakte, dacht ik: ik vind het innerlijk nog wel interessanter om te onderzoeken. Ik werd nieuwsgierig naar een periode waarvan ik me niet zoveel kon herinneren.”

Sophie raakt in de problemen als ze na haar bevalling te snel aan de slag gaat, vertelt ze in Volkskrant Magazine. “Ik had zo veel energie dat ik twee weken na de bevalling alweer aan het werk ging. Kolven deed ik even achter in de auto met een koelboxje naast me. Al snel putten de slapeloze nachten en de borstvoeding me uit. Ik werd prikkelbaar en emotioneel, voelde me down. Ik sliep niet meer, wist niet meer wat ik wilde. Maar ik bleef door sprinten. Ik kon alleen maar denken: welke eindstreep moet ik vandaag halen en hoe ga ik dat in godsnaam doen? Alles werd een last. Het viel me zo van mezelf tegen toen ik me op een gegeven moment niet meer fit voelde.”

Sophie neemt gas terug, is zelfs een tv-seizoen nauwelijks op televisie te zien. In die periode zoekt ze professionele hulp, zij het mondjesmaat. “De psychotherapeut. Ik ben wel eens in therapie geweest toen het misging en dat hielp. Ik leerde beter onder woorden te brengen wat ik voel. Dat zit niet zo in mijn natuur, maar ik kreeg er lol in. In mijn programma’s heb ik mezelf er ook in kunnen trainen. Bij nader inzien was dat opkroppen en dingen voor mezelf houden best eenzaam. Maar het kwam niet in me op om het te delen als het minder ging. Goedgeluimd zijn is toch gezelliger. Dat was ook een voedingsbodem. Ik heb niet op tijd aangegeven dat het niet meer ging; dat is helemáál ongezellig.”

Sophie in de Kreukels is ook een eye-opener voor Hilbrand, zeker als haar levenspartner Waldemar Torenstra aangeeft dat hij een nieuwe burn-out bij Sophie niet uitsluit. “Ja, dat is confronterend. Het ligt soms op de loer. Door dit programma te maken, kwam ik erachter dat ik niet wezenlijk ben veranderd. Ik doe vaak te veel en zorg niet altijd goed voor mezelf.”

Lees het hele interview via Blendle.

Sophie in de mentale Kreukels, 20.30 uur, BNN/Vara (NPO3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>