Crisis VPRO mondt uit in vertrek hoofdredacteur

VPROHet rommelt al maanden bij de VPRO, maar toch komt de vuile was zelden in de media terecht. Weliswaar was bekend dat er intern veel misging en er veel kritiek was op enkele personen, maar het werd niet zo breed uitgemeten als bijvoorbeeld de sores bij de Tros. Wellicht omdat de VPRO niet zo’n sexy merk is. Hoe dan ook: vandaag grote revolutie bij de vrijzinnige omroep. Hoofdredacteur Daniëlle Lunenborg legt haar functie neer, zo meldt Adfoblog. En dat vinden veel medewerkers niet erg.
Volgens de officiële lezing zijn er twee redenen voor het vertrek. In de laatste 5,5 jaar is de functie van Lunenborg veranderd, onder meer door de invoering van het nieuwe programmeermodel. Verder vreest ze in de nieuwe VPRO-organisatiestructuur meer management-taken te krijgen, iets dat ze niet ambieert.

In juni hield de VPRO nog een enquete onder zijn personeel. Daaruit bleek dat er veel onvrede was over Lunenborg. Onder haar bewind is het merk VPRO-tv afgezwakt. Het resulteerde in dalende kijkcijfers en een kijker die niet meer ziet waar de VPRO voor staat.

Nog scherper was de kritiek van Arnon Grunberg, die enige tijd het ter ziele gegane kunstprogramma R.A.M presenteerde. Hij werd per mail door haar op straat gezet, waarna hij vuile was in een column buitenhing. Hij noemde haar ‘de moeder van alle debacles’ binnen de VPRO. En ook: "De
VPRO is
ziek en in die ziekte heb jij een zeer belangrijk aandeel gehad." In
zijn column zinspeelde hij zelfs op het vertrek van Lunenborg.
"Ik concludeer dat
je positie onhoudbaar is. Als je het slim speelt houd je het nog uit
tot juni 2006, maar waarom houd je niet gewoon de eer aan jezelf en
stap je gewoon op per 1 januari?"

Met het vertrek van Lunenborg is dus een stuk onvrede weggehaald bij de programmamakers. Nu zal er keihard voor herstel moeten worden gevochten. Dat kan wel eens lastig worden, want de omroep staat aan de vooravond van een grote reorganisatie waarbij tientallen banen verloren gaan.

Zie ook:
-
Programmamakers VPRO niet tevreden
- Nog meer vuile was: Arnon Grunberg klapt uit de school over VPRO
- Jiskefet stopt: het einde van een tijdperk

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Crisis VPRO mondt uit in vertrek hoofdredacteur

  1. Utop

    Is die column van Grunberg nou echt ZO van belang dat je hem drie keer aanhaalt? Ik ben wel benieuwd naar (eens) een gedegen analyse van wat er bij de VPRO aan schort…

      /   Reply  / 
  2. Herman

    niet iedereen kent de eerdere stukken, Utop. Daarom haal ik ‘m nogmaals aan. In een klap een compleet stukkie

      /   Reply  / 
  3. Utop

    Waarschijnlijk vind ik gewoon de rancuneuze mening van Grunberg niet zo boeiend. Iemand in een column afkammen doet ie elke week in de Humo en is weinig meer dan een stijloefening (en voor mij: doorbladermoment). Daarbij: zoveel contact met de VPRO-werkvloer zal ie ook niet hebben, daar vanuit New York.

      /   Reply  / 
  4. vvraagjuh

    weet iemand waar de zakcomputer ligt in het huis anubis??

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>