Op Weg naar Mekka met Jan Leyen op Nederland 2

Nederland 2 reist op zondagavond naar allerlei oorden ver weg. Eerst waren het de gelauwerde programma’s Van Dis in Afrika en vervolgens Van Moskou tot Magadan. Nu is het de beurt aan de Vlaamse tv-maker Jan Leyen die naar Mekka afreist. Hij schreef het boek De Weg Naar Mekka. In het boek laat de filosoof/tv-maker een divers beeld zien van de Moslimwereld. Dit boek is de inspiratiebron voor de televisieserie. De serie is eerder uitgezonden bij Canvas in België. Nu kan ook Nederland in de ene op de andere verbazing vallen.

De Vlaming reist door de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en laat de godsdienst in al zijn facetten en tegenstrijdigheden zien. Hij begint de reis in het Spaanse Granada. Deze stad was ooit het centrum van de Islamitsche wereld. In de negen afleveringen die volgen komt hij onder andere in Marokko, Turkijke, Israël en Iran.

Tijdens de reis zorgt Leyers voor een divers beeld van de Islamitische wereld. Hij voert gesprekken met ayatolla’s, imams, vrijzinnigen, terroristen en gewone moslims. De gesprekken zijn soms onthutsen. Zo spreekt de Vlaming in Egypte met een Moslimleider die vindt dat de Sharia ingevoerd moet worden.

Niet alleen de orthodoxe tak van de Islam komt aan bod. Met Iran bezoekt de tv-maker een land waarin de tegenstellingen enorm zijn. Plastische chirurgie en het klonen van schapen zijn de gewoonste zaak terwijl de regering van het land steeds strenger wordt in het naleven van de Koran.

De reis van de Vlaming eindigt uiteindelijk in de buurt Mekka, het bedevaartsoord voor alle Moslims. Daar ontmoet hij twee vrouwen die er alles aan doen om hem te bekeren tot moslim.

Op Weg naar Mekka, 20.55 uur, VPRO (Nederland 2)

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Op Weg naar Mekka met Jan Leyen op Nederland 2

  1. Bedrog

    STEMMERSBEDROG BIJ RTL

    Kan iemand mij uitleggen hoe het mogelijk zou zijn dat het stemmen bij programma’s als DWTS eerlijk gaat?

    Dit viel mij op bij DWTS:
    Show 1: Er wordt opgeroepen om te stemmen, “maar doe het nu nog niet. Pas als iedereen gedanst heeft, gaan de lijnen open, anders zou het niet eerlijk zijn”.
    Al jaren, zowel bij DWTS als Idols en Xfactor staan de lijnen gedurende de hele uitzending open. Nu wordt er dus ineens gezegd dat dat niet eerlijk is. RTL zegt hier zelf dat de eerder gehanteerde methode niet eerlijk is.

    Show 2: de SMSjes van Tmobile komen niet door. Dit wordt verteld in de uitzending. “Als de SMSjes doorkomen is dat mooi”, zegt Beau “maar als ze, zoals nu, ergens blijven hangen, heeft dat geen invloed op de uitslag”.
    Geen invloed op de uitslag? Het heeft dus geen enkele zin om te stemmen, als je stem niet meegeteld wordt, maakt dat niets uit wordt hier gezegd.

    Hier klopt helemaal niets van!

      /   Reply  / 
  2. Elisabeth

    Dit is een geweldige documentaire. Jan Leyen bezorgt ons precies de informatie die we graag willen hebben over deze moslimlanden. Mijn complimenten. Van hetzelfde niveau als “Van Moskou tot Magadan) met Jelle B.C.
    Ik hoop dat doorgaat met dergelijke interessante series, ze brengen de wereld dichterbij.
    Groet, Elisabeth Griffioen

      /   Reply  / 
    1. Idopane

      Om maar met Jan van Leyen te citeren: ‘Men zegt wel dat de onbekendheid met de islam tot zoveel problemen leidt, maar hoe meer ik te weten kom des te groter het probleem. Inderdaad ze brengen de wereld dichter bijelkaar maar waarschijnlijk niet op de manier die jij bedoelt.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>