VPRO Thema Iedereen Depressief: Watjes of welvaart?

Ongeveer 800.000 mensen in Nederland lijden aan een depressie. Dat is ongeveer het inwonersaantal van de stad Amsterdam. Maarliefst een miljoen mensen slikt antidepressiva. Wat is er met ons aan de hand?

In een 85 minuten durende thema-uitzending tracht de VPRO oorzaak en gevolg van depressies bloot te leggen. Zijn we watjes geworden en is depressiviteit modieuze aanstellerij? Of is het misschien de rekening die we betalen voor de torenhoge eisen die we vandaag de dag aan onszelf en elkaar stellen?

In de uitzending worden vijf mensen gevolgd, die openhartig vertellen over hun depressie. Psychiater Jules Tielens komt ook aan het woord. Hij noemt depressie een welvaartsziekte. “We weten niet meer hoe we moeten omgaan met tegenslag en daarom moeten we ons weer leren harden.” Zijn collega hoogleraar Psychiatrie Aartjan Beekman vindt juist dat we meer begrip moeten opbrengen voor depressieve mensen, omdat ze een heel legitieme reden hebben om depressief te zijn: de samenleving biedt steeds minder ruimte voor afwijkend gedrag.

Driekwart van de mensen in Nederland die antidepressiva slikken, doen dat ten onrechte. Voor hen is het slikken van deze medicijnen zelfs ‘nutteloos’. Het gebruik van medicijnen tegen depressie zou dus drastisch omlaag moeten. Dat stelt Aartjan Beekman, hoogleraar psychiatrie aan het VU Medisch centrum en psychiater in de Valeriuskliniek te Amsterdam.

VPRO Thema: Iedereen Depressief?, 20.25 uur, VPRO (NL2)

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “VPRO Thema Iedereen Depressief: Watjes of welvaart?

  1. Michel

    Ik geloof zeker dat er tussen die miljoen anti-depressiva slikkers mensen zijn die echt depressief zijn en zich zeker niet aanstellen. Ik zie echter om mij ook een heleboel aanstellers. Ik werkte vroeger in het bedrijfsleven, iedereen werkte bijna full-time en onder zware druk, in al die jaren was het ziekteverzuim erg laag en was er niemand depressief. NU werk ik al 6 jaar in het onderwijs met vooral vrouwen. Ik werk als een van de weinige full-time, sterker nog er werkt geen enkele vrouw op onze afdeling full-time. De meeste werken 2 a 3 dagen, toch is meer dan de helft van onze vrouwelijke collega’s met de regelmaat van de klok ziek en lijden veel van deze collega’s aan een burn-out en wordt er aardig wat anti-depressiva geslikt. Het lijkt wel een mode onder de vrouwen die maar 2 a 3 dagen werken. Het vreemde is dat de mensen die 4 a 5 dagen werken bijna nooit ziek zijn en al jaren de lessen moeten overnemen van de parttimers. Ik heb een Engelse collega die het onbegrijpelijk vindt hoe vaak de part-timers in Nederland ziek zijn en lijden aan burn-outs en zich steeds net voordat ze een half jaar ziek zijn voor een week weer beter melden. Waar gaat het naar toe in Nederland?

      /   Reply  / 
  2. Jeroen

    Depressie is een container begrip waar diverse soorten geestesziekten onder vallen.
    Elke depressie is er 1 op zich en kan je niet zomaar met elkaar vergelijken.
    Het is typisch onze maatschappij om alles te willen containeren (hokjes denken); denk naast depressies ook aan PDD-NOS, ADHD.
    Je kunt dus niet zeggen dat voor alle mensen met een depressie geldt dat het ‘aanstellers’ zijn en ze maar moeten harden.

    Feitelijk denk ik zeker dat er vormen van depressie zijn waarvoor medicatie onnodig is, en op andere wijze genezen kunnen worden.
    Denk aan hardlooptherapie, mindfullness, paar maandjes in een klooster etc. etc.
    En zeker is onze maatschappij zo ingericht dat wij ons die tijd niet gunnen en eerder grijpen naar een pilletje.

    Echter er zijn ook vormen waarbij mensen last hebben van verschrikkelijke angsten, dwanggedachten/ handelingen en permanente slapeloosheid.
    De laatste variant had ik i.c.m. angsten, ik kon niet meer slapen, zo gestrest was mijn geest.
    Dan kan je jezelf lang voorhouden, het gaat vanzelf weer over, maar dat schiet ook niet op.
    Soms is het toegeven aan medicatie noodzaak en ik ben blij – naast mijn even zo noodzakelijke therapie – dat ik die pilletjes voor nu even slik.

    Ik vind dus dat je onderscheid moet maken in soorten depressies en niet alles op 1 hoop gooien.

      /   Reply  / 
  3. Herna

    @Jeroen,
    Goede en duidelijke uitleg,helemaal mee eens.

      /   Reply  / 
  4. Gerrit

    Ik zit nu de uitzending te kijken. Als familielid van een depressieve moeder en een depressieve zus. Beiden langdurig opgenomen. Ik vind het ongelooflijk dat herstel alleen met medicijnen en praten ingezet kan worden. Ik wil daar graag arbeid en sport aan toevoegen. Je lijf inzetten om je weer beter te gaan voelen. We maken niet voor niets lichaamseigen stoffen aan. Nu hoor ik met een schuin oor dat er gezegd wordt dat preventie een belangrijk speerpunt is. Daar sta ik helemaal achter. Preventie door coaching, arbeid en sport met al dan niet medicijnen. Herstel door structuur, arbeid, sport en op het allerlaatst medicijnen.

    Geachte redactie. Op 7 mei organiseer ik met GGNet een fietstocht van 60 en 120 km om geld op te halen voor de financiering van 50 persoonlijke fitplannen om depressieve mensen weer aan het sporten te krijgen. That’s The Spirit! heet de tocht. Voor meer informatie: [email protected]

      /   Reply  / 
  5. Bo Baden

    Ik wil graag even wijzen op het baanbrekende werk van psycholoog Niek Zimmerman uit Den Haag.Jammer dat hij niet in de overigens prachtig gemaakte uizending zat. Hij heeft namelijk een nieuwe aanpak die in veel gevallen in een jaar tijd een depressie in belangrijke mate doet verminderen, tot zelfs verdwijnen. Ikzelf ben met succes behandeld voor een bi polaire storing en geef bij deze dus graag Goed Nieuws aan anderen door. Waarvan akt(i)e! Overigens is de website van hem: http://www.medizimm.nl . Succes ermee, B. Baden, Schoorl (eventueel kan ik je er nog meer over vertellen als je dat wenst- spoor me dan even op).

      /   Reply  / 
  6. Yvonne

    Ik heb ook gekeken en het was precies wat ik er van verwacht had.
    Weinig diepgang en een te hoog ‘ik heb zoiets van gehalte’.
    Jammer,het is een interesant onderwerp.
    Vooral het laatste echtpaar was bijzonder.
    Hij..veel e lang veel te hard gewerkt om haar te pamperen.
    Zij…egoistisch rotwijf die al thuis zittend gepamperd wenst te worden.
    Boos op hem dat ie deprie is geworden en niet meer zo ‘ ondersteunend ‘ is als vroeger.
    Ik ben een borderliner,nee dat is niet nieuw,heeft alleen een nieuwe naam.
    Ja het is klote om zwartgallig te zijn,en het gevoel van leegte te hebben,of uit het leven te willen stappen.
    Maar pak mezelf elke dag bij mn lurven en hop aan het werk.
    Wegkruipen of in bed gaan liggen,fout.
    Al ben je nog zo somber,blijf proberen.

      /   Reply  / 
  7. Lidy

    even heen en weer tussen radio en tv: mijn depri partner nu inmiddels beter ONDANKS seroxat maar gewoon met lithium (na jaren bleek de golfbeweging tussen up en depri)Maar radio interview met de architect Houben zeer krachtig worden we allemaal beter van! Dan blijkt: geen woorden maar daden. Overigens zieke mensen gewoon met rust laten en depro kan ernstig zijn. Beterschap gewenst! TV programma legde het voor mij af tegen het boeiende marathon interview ondanks fanmiliaire omstandigheden. HG L

      /   Reply  / 
  8. Eline

    “Depressie is onderdrukte woede” hoorde ik 14 jaar geleden een van de therapeuten van een dagkliniek zeggen.
    Het was voor mij een eye-opener. Ik word depressief van mijn eigen gedachten (en ik ga denken als ik iets niet wil zien / voelen / accepteren). Ik mag me boos voelen, ik mag me verdrietig voelen, ik mag me machteloos voelen, ik mag teleurgesteld zijn. Het hoort bij (de kringloop van) het leven. Als ik weer d. “ben”, dan weet ik dat ik gedurende lange tijd niet heb geluisterd naar wat er in mij leeft en (langs vele gedachtenpaden) figuurlijk ben weggelopen voor zg. “negatieve emoties”.

    Ik ben degene die bepaal hoe ik met mezelf (m’n lichaam, m’n geest, m’n gedachten en gevoelens) omga, niet de farmaceutische industrie. Ik kan kiezen: heb ik medelijden met mezelf of mededogen? Om die reden slik ik geen antidepressiva; hoe zwaar een d. periode ook is.
    Goed eten (visolie), bewegen, ritme, rust en regelmaat en de lat vele meters lager leggen = mezelf niet overschreeuwen.
    Waarom is dat zo moeilijk? Omdat ik daardoor misschien “minder maatschappelijk geslaagd” ben dan vrienden, vriendinnen, collega’s? Ook die gedachte is een (ver)oordeel en door mijn eigen hersenen bedacht. Ik denk het zelf. Ik houd mezelf vast in de (prestatie)tredmolen.

    Alternatieven voor schadelijke pillen en / of dure 1 op 1 praatsessies die het ego m.i. te veel in bescherming nemen:
    een korte training Mindfulness of Tai Chi
    En daarna iedere dag 10 minuten “stil staan” / tijd maken om niets te moeten en het leven te accepteren, hoe moeilijk en pijnlijk soms ook.
    Genoeg geschreven. Waar woorden en gedachten zijn, is geen ruimte voor andere ervaringen.

      /   Reply  / 
  9. piet

    Om te beginnen het is bijna onmogelijk om van een depressie aftekomen Want de kern van een depressie is bij de meeste mensen al gelegd in hun vroegste jeugd .Dus om beter te worden moet je eerst weer terug naar het begin . En dan kan het opbouwen naar een leefbaar leven weer beginnen . Een proces van jaren met vallen en opstaan mij is het gelukt met lieve mensen om mij heen maar die af en toe ook heel hard konden zijn

      /   Reply  / 
  10. didy

    Hallo lieve mensen,

    Gelukkig mag ik jullie melden dat een depressie voor mij tot het verleden behoort. In die tijd heb ik nooit medicijnen genomen, wilde de oorzaak vinden van het probleem. Het probleem was lichamelijk, een tekort aan serotonine, door een verhoogd histaminegehalte, vanwege een intolerantie voor de biogene aminen, waartoe histamine, serotonine en tyramine behoren. Ook eet ik nu glutenvrij, omdat complexe eiwitten serotonine aan het lichaam onttrekken. Nu gaat het goed en houd ik mij al 25 jaar bezig met de voedingsleer. Misschien hebben jullie iets aan de informatie op mijn eigen website. Medicijnen kunnen niet genezen. Bij een depressie is het lichaam vaak uit balans.

    Ik wens jullie heel veel sterkte en van harte beterschap. Als je vragen hebt, mag je mij altijd mailen.

    Met vriendelijke groeten,

    Didy
    http://www.levendvoedsel.nl

      /   Reply  / 
    1. Kees

      Ah, leuk! Een ouderwetse spammer tussen de reacties. Of we allemaal haar boekie voor 20 eurie willen kopen. No way!

        /   Reply  / 
      1. carla

        ja dat denk ik ook was al op haar site wezen kijken, daar kan ik zo van balen.

          /   Reply  / 
  11. Martijn

    Denk dat we morgen hoge kijkcijfers kunnen verwachten voor ´March of the penguins´. Zou mij niks verbazen als er een miljoenenpubliek voor de buis heeft gezeten!

      /   Reply  / 
    1. Mark

      Wie kijkt er nou na elven nog naar een natuurdocumentaire. Deze had net als Earth afgelopen weekend in de vooravond moeten komen. Maar zelfs naar Earth keek geen hond. En da’s nog wel de meest succesvolle natuurdocumentaire ooit. De dvd stond meer dan een jaar in de Koop DVD Top 30.

        /   Reply  / 
  12. carla

    hallo,

    Door allerlei redenen ben ik zwaardenkend geworden en erg nerveus, daardoor lang depressief geweest, 7 jaar aan de rotzooi gezeten maar niks vooruit gegaan. Ik slik nu kelp en waarom? Na veel lezen: komt door al die druk en stress en wat daar van komt je schildklier gaat slecht werken, en dan wordt je moe slaap slecht je komt in een cirkel terecht, nu voel ik mij veel sterker kan voelen dat ik meer energie hebt. Zal altijd wel op en neer gaan maar het is echt stukkken en stukken beter.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>