Boekenweek met Van Kooten & De Bie-typetjes Jacobse & Van Es

Het is al vaker gezegd: wat ongelofelijk knap dat veel sketches van Van Kooten & De Bie nog steeds actueel zijn. Dat gaat helemaal op voor de typetjes F. Jacobse en Tedje van Es, die samen De Tegenpartij oprichten. Twee figuren die tegen alles zijn waar de politiek voor staat en daar eigenhandig verandering in willen brengen. In dit geval misschien niet geheel onbaatzuchtig, maar welke politicus is er nu niet ten minste ijdel? De VPRO komt vanavond met een compilatie bestaande uit hoogtepunten van Jacobse & Van Es ter gelegenheid van de Boekenweek.

Van Kooten en De Bie gaven het programma het motto mee: ‘Vrije jongens waren wij, maar slimme vrije jongens…’

Jacobse & Van Es, twee Haagse ‘Vrije Jongens’, genoten in de jaren 1979 – 1981 grote populariteit. Zij brachten een gedachtegoed naar buiten, dat nooit eerder in de media te horen was geweest. Op openbaar gesjoemel met uitkeringen, illegaal bijverdienen, louche handel in hoveniersproducten, hard drugs en escortservices rustte een groot taboe. Jacobse & Van Es namen geen blad voor de mond. En al helemaal niet, toen zij besloten met hun ultra-rechtse Tegenpartij mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van mei 1981. In korte tijd verwierf de Tegenpartij zich een grote aanhang en werden partijleuzen als ‘Geen gezeik iedereen rijk’ en ‘Samen voor ons eigen’ gemeengoed.

Een peiling toonde aan dat hun radicale oplossingen van het ‘buitenlanderprobleem’ en hun pleidooi voor de vrije markt tot 26 Kamerzetels zouden leiden. Overmoedig geworden door hun toekomstige electorale succes, pleegden de partijleiders Jacobse & Van Es daags voor de verkiezingen een coup, waarbij ze het gebouw van de Tweede Kamer bezet hielden. De regering besloot tot actie en in een vuurgevecht met een speciale eenheid van de Luchtmacht werd een einde gemaakt aan de staatsgreep. F. Jacobse & Tedje van Es raakten zwaargewond en overleden op weg naar het ziekenhuis.

Van Kooten & De Bie: Forever Young, 23.05 uur, VPRO (NL2)

Zie ook:
- Lekker weer Van Kooten en De Bie op de late avond
- Boekenweek met Van Kooten en De Bie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>