Nelleke Noordervliet toont sterke vrouwen in Zomergasten

Foto: Maaike EngelsDe tweede zomergast van dit seizoen is Nelleke Noordervliet. Zij schrijft romans en publiceert verhalen, essays, lezingen en columns in weekbladen en tijdschriften. Vorige week mocht de nieuwe presentator Wilfried de Jong zijn interviewkunsten al loslaten op de vaak ongrijpbare Hans Teeuwen, wat hier en daar voor wrijving zorgde. Vanavond zal het er vermoedelijk een stuk milder aan toegaan.

Nellekes werk kenmerkt zich door een grote interesse voor het verleden. Ze schreef een aantal historische romans en boeken over geschiedenis, maar ook in de romans die in het heden spelen worden de figuren bepaald door hun verleden waaraan ze trachten te ontsnappen of waarmee ze in het reine moeten komen. Thema’s als schuld, verantwoordelijkheid, geloof en ethiek komen aan de orde tegen verschillende decors. Hoofdfiguren zijn vaak sterke vrouwen, maar ook schrijft ze vanuit het perspectief van mannen.

Noordervliet groeide op in Rotterdam. Haar vader was automonteur, haar moeder huisvrouw. Als eerste van de familie mocht ze ‘doorleren’. Op het rooms-katholiek lyceum voor meisjes ‘Maria Virgo’ deed ze gymnasium A en daarna studeerde ze Nederlands in Leiden en Utrecht. Na verschillende functies bij een wetenschappelijke uitgeverij, in het onderwijs en in de politiek als gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid, debuteerde ze als auteur in 1987 met Tine of De dalen waar het leven woont, een geromantiseerde biografie van de vrouw van Multatuli. Daarna volgden Millemorte en Het oog van de engel, dat in 1992 een Ako-nominatie kreeg. Het boek dat haar bij een breed publiek bekendheid gaf, was De naam van de vader over een vrouw die op zoek gaat naar de Duitse soldaat van wie haar moeder in de oorlogsjaren zwanger werd. Voor dit werk ontving ze in 1994 de Multatuliprijs. Ze was gastschrijver aan de universiteiten van Groningen, Leiden, Delft en Berlijn en aan de Sorbonne in Parijs. Dit jaar schreef ze het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd.

Voor Zomergasten heeft Noordervliet een avond samengesteld over verwende kinderen, moord en doodslag bij de oude Grieken, sterke vrouwen en vergeefse revoluties. Met fragmenten uit onder meer de documentaire Hold me tight, let me go, Theatre du soleil met de voorstelling Les Atrides en een interview met politiek denker Hannah Arendt.

Zomergasten, 20.20 uur, VPRO (NL2)
Keuzefilm: Z, 23.25 uur, VPRO (NL2)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nelleke Noordervliet toont sterke vrouwen in Zomergasten

  1. Jacques Peters, Lochem

    Ontroerend mooi en evenwichtig programma. Wilfried de Jong niet op zijn best. Vooraf vragen waarom Nelleke ontroerd raakt door Jessye Norman, was geen sterke. Hij maakte het enigszins goed door na afloop, kennelijk zelf geroerd, geruime tijd te zwijgen. Jammer dat kwliteit zo weinig wordt gewaardeerd en dat een simpele zielen kennisquiz wel goed scoort. Leven de VPRO.

      /   Reply  / 
  2. Peter Jack, den haag

    nou Jacques Peters, Lochem, u bent duidelijk GEEN simpele ziel heh?

    helaas wel een humorloze droplul.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>