Sunny Bergman-film Zwart als Roet beleeft tv-première

sunny bergman zwart als roetDocumentairemaakster Sunny Bergman draagt haar steentje bij in de zwartepietendiscussie met haar film Zwart als Roet, die vanavond zijn tv-première beleeft op NPO2. Sunny gaat op zoek naar de achtergronden bij de hoogoplopende emoties en plaatst die in breder perspectief, belooft de VPRO ons. Welke mechanismen gaan er achter de pietenkwestie schuil? En wat vertellen die over ons?

Sunny zelf stelt meteen dat haar documentaire geen film voor zwartepietfundamentalisten is geworden. “Ik richt me vooral op de witte Nederlanders die de bezwaren tegen Zwarte Piet afdoen als gezeur omdat zij zelf alleen maar goede herinneringen bewaren aan het Sinterklaasfeest. Ik wil die mensen in aanraking brengen met een ander perspectief.”

Sunny is door haar Engelse moeder en vrienden, voor wie Sinterklaastraditie en nostalgie geen rol spelen, van jongs af aan gewend vanaf een afstand naar ons kinderfeest te kijken. Voor haar vertegenwoordigt Zwarte Piet een stereotype dat zij haar kinderen niet wil meegeven. Om die reden is zij al een aantal jaren actief betrokken bij de zwartepietendiscussie en een van de aanklagers in de rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam, waar elk jaar een legertje zwarte pieten Sinterklaas bij zijn intocht vergezelt.

De heftigste beelden in de film zijn gedraaid in Londen, waar Bergman verkleed als Zwarte Piet door het park huppelt en louter sterk afwijzende reacties ontmoet. Een pittige opgave, om een rol te vertolken die ze verfoeit, maar ze vindt het belangrijk om te laten zien welke reacties Zwarte Piet door zijn verschijning oproept zodra de toeschouwers niet vertrouwd zijn met de mores van het Sinterklaasfeest.

Zwart als Roet, 20.25 uur, VPRO (NPO2)

13 Reacties // Reageer

13 thoughts on “Sunny Bergman-film Zwart als Roet beleeft tv-première

  1. Dirk

    Als je zo tegenstanderster bent en je gaat dan filmen in Londen hoe makkelijk is het dan om ziets te scripten, mensen inhuren die heftige reacties geven? Of de positieve reacties weg te laten of mensen die hier om lachen of grappig vinden? Ik heb de docu nog niet gezien maar als je een docu wil maken dan moet je eigenlijk onafhankelijk hier in staan.

      /   Reply  / 
  2. Duncan

    Waarom is het zo stil hier? Goed gedaan Sunny en je collega’s!

      /   Reply  / 
  3. jordan evers

    In Engeland hebben ze ook een Zwarte Piet: de Black Morris Dancers en andere groepen. Was Bergman, zelf half Engels, even ‘vergeten’ te melden. En de Engelsen die ‘zogenaamd’ zo boos reageren in haar filmpje: kwestie van pot verwijt de ketel. Bovendien kreeg B. 1,5 ton van ons belastingeld voor haar docu van Filmfonds terwijl Sinterklaasexpert Scheer die al 30 jaar de midwinterfeesten in heel Europa onderzoekt niets kreeg en zelf het geld bij elkaar moest scharrelen
    http://www.cinecrowd.nl/zwartgemaakt
    omdat de omroepen zijn docu verboden hebben. Racisme in NL? Jazeker, bij de NPO, bij B. en het Filmfonds.

      /   Reply  / 
  4. Paula

    Beste Sunny,
    Wat een goede documentaire. De reacties van de Londenaren! Ook het experiment met de fiets. Ik moest zelfs een traan laten.
    Ik hoop dat deze docu een positieve bijdrage levert aan het debat over zwarte piet en racisme in Nederland.

      /   Reply  / 
  5. Aimee

    Prachtige documentaire. Hoop dat mensen het nu eindelijk gaan snappen: zwarte piet is geweest, voorbij, over. Dan kun je nog lang pruttelen en verongelijkt doen, maar accepteer het nou gewoon maar.
    En wat een schande!! dat een gekleurde Nederlander bij de intocht van sinterklaas zo vreselijk door de politie gemolesteerd werd alleen maar omdat hij een t-shirt aanhad met een tekst die sommigen misschien niet aan stond. In wat voor land leef ik (witte vrouw) eigenlijk?
    O ja, een land dat nog steeds trots is op zijn koloniale verleden.

      /   Reply  / 
  6. David

    Ik heb expres niet gekeken, Ga geen verdraaide film bekijken, gemaakt door proleten die er alleen maar op uit zijn om de samenleving te ontwrichten. Dat mens ziet gewoon spoken, die er helemaal niet zijn. Maar dat is niet verwonderlijk met halfbloedjes, (Nederlandse vader, Engelse moeder) die zijn weleens vaker hun identiteit kwijt.

      /   Reply  / 
  7. $ Dollar Bill $

    Mooie docu.

    Snap echt niet dat ze in NL nog steeds niet door hebben hoe fout Zwarte Piet is.

    Ik vind het een belachelijke verschijning en moet er ook niks van hebben. Tradities veranderen met de tijd maar daar is Tokkie NL nog niet klaar voor blijkbaar gezien al die ophef rondom gekleurde Pieten. En alle racistische reacties op internet de laatste tijd.

      /   Reply  / 
  8. $ Dollar Bill $

    Mooie docu.

    Snap echt niet dat ze in NL nog steeds niet door hebben hoe fout Zwarte Piet is.

    Ik vind het een belachelijke verschijning en moet er ook niks van hebben. Tradities veranderen met de tijd maar daar is T*kkie NL nog niet klaar voor blijkbaar gezien al die ophef rondom gekleurde Pieten. En alle racistische reacties op internet de laatste tijd.

      /   Reply  / 
  9. Bounty

    Ik heb met veel belangstelling gekeken naar de documentaire en vond deze geweldig! Ik moest zelf denken aan mijn ervaringen als Surinaamse opgegroeid in Nederland en eigenlijk zijn die niet mis! Ik ben vanaf de lagere school door leerlingen en leraren enorm gediscrimineerd, ik kan er een boek van schrijven.

    Het is een onderwerp waar de witte Nederlanders liever niet over praten maar het zou juist goed zijn als dit besproken zou worden en niet alleen tegen 5 december.

      /   Reply  / 
  10. Dayna

    Goed gedaan Sunny!
    Je documentaire heeft me echt de ogen geopend. Stop racisme! Blijf zo doorgaan.

      /   Reply  / 
  11. Natacha

    Ik vond de docu erg interessant. Tot vandaag heb ik nog steeds GEEN mening over zwarte piet. Begrijpen doe ik de situatie wel. Ik begrijp dat dit aan de koloniale tijd wordt gekoppeld en dit helaas tot op de dag van vandaag actief is en vervelende situaties met zich mee brengt.
    Het is 2014, een groot deel van onze bevolking is halfbloed/gemengd bloed, deze situaties mogen gewoon niet meer voorkomen.
    Wat ik jammer vind is dat je maar in het hokje ‘voor’ of ‘tegen’ geplaatst wordt in deze docu. Een categorie ertussen wordt helaas niet benoemd. Hierdoor ervaar ik het als vervelend dat het lijkt dat iedereen uit deze categorie automatisch in TEGEN wordt geplaatst vooral als het gaat om WITTE Nederlanders.
    Ik heb de test uit de docu gedaan. Ik als “witte” Nederlander heb dan WEL een lichte automatische voorkeur voor een donkere huidskleur.

    P.S. waarom blijven in KLEUREN praten als we iedereen als MENS moeten (leren) zien?

    En… Ook ik als “witte” Nederlander ben wel eens gediscrimineerd door “donkere” Nederlanders om mijn huidskleur. (dit is namelijk letterlijk benoemd) Het komt dus helaas bij meerdere bevolkingsgroepen voor.

    Want wat als de test bij een donkere Nederlander uitwijst dat deze een sterke voorkeur voor een donkere huidskleur heeft? Is dat OK?

      /   Reply  / 
  12. Harris

    Voorstel:
    Laten we de komende 10 jaar de rollen eens omdraaien: zwarte Sinterklaas met witte pieten.

    Enne… hij hoeft niet opeens dan ook door een schoorsteen van mij hoor, om zijn zwarte kleur te ‘verklaren’. Ik vind het gewoon tijd om de rollen eens om te draaien.
    Ben vast niet de enige.

    Nu maar afwachten hoe lang het duurt voordat dit werkelijkheid wordt. Ik hoop niet te lang en verheug me er nu al op.

      /   Reply  / 
  13. Sylvia

    Mijn complimenten voor deze geweldige documentaire! Ik ben er nog meer door aan het denken gezet. En eerlijk naar mezelf te kijken. Normaal geef ik nooit zomaar mijn reactie, maar nu voelde ik de behoefte om dat wel te doen. De film zit gewoon heel goed in elkaar.

    Ik vond hem heel genuanceerd uitgewerkt en ik was geschokt door sommige fragmenten (het fragment met de fiets bijvoorbeeld).

    Ik was vantevoren bang dat de film belerend zou zjn (en wat zegt dat over mij..?), maar dit bleek niet het geval.
    Nogmaals; mijn complimenten

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>