Toren C mikt op ongemakkelijkheid en schurende grappen

foto: Merlijn DoomernikHet satirische programma Toren C keert vanavond terug op NPO3 voor het inmiddels zesde seizoen. Maike Meijer en Margôt Ros laten alle geliefde typetjes weer voorbijkomen, maar hebben ook wat nieuwe figuren gemaakt. En er zijn dit seizoen gastrollen voor Peter R. de Vries, Nicolette van Dam, Marijke Helwegen en Tania Kross.

Over Toren C: Op de 12e verdieping is het ziekenhuis waar patiënten met bed en al het trapgat in worden gereden. Jezus verschijnt eindelijk op kantoor, maar verlossing blijft uit. Els krijgt een Chippendale cadeau. Gebitsprotheses blijven aan Chocotoffs hangen en veel te kleine lingeriesets hebben gênante gevolgen. Vluchtelingen zijn welkom, Sinterklaas trouwens ook, vrouwen in de overgang worden met auto en al het kanaal in geduwd. Bovendien is het nationale lipleesdag op kantoor. Dus trek je strakste broek maar aan!

En na vijf seizoenen is de koek nog lang niet op, elke keer verzinnen Margôt en Maike nieuwe grappen. Ros in gesprek met Nu.nl op de vraag of een grap wel eens eerder is gemaakt. : “Dat weet je als schrijver, maar je valt wel terug op dezelfde dingen. Scheten of mensen die veel pijn lijden. Dat vinden we grappig. Die dingen komen terug.” Meijer: “Ongemakkelijke situaties in vergaderingen. Dat is ons metier, daar kun je eindeloos in variëren.” Ros: “We weten heel vaak niet hoe we een scène moeten afronden. We hebben geen punchlines, behalve in de korte scènes waarin iemand valt of iets op zijn hoofd krijgt.”

Het duo wil vooral dat grappen schuren, ongemakkelijk zijn. Maike: “De humor zit bij ons in andere dingen. Een ongemakkelijke situatie kan heel grappig zijn, maar het is dan niet zozeer een dijenkletser. Je ziet de grap soms aankomen, dat is voor ons net zo bevredigend als dat je de harde lach bereikt. Je hebt slapstick, die veel mensen aanspreekt. Dat is een lekkere, eenvoudige manier van lachen. Iemand struikelt en valt, iemand krijgt een high five in zijn gezicht. Daar houden we van en die grappen zitten er ook altijd in. Maar daarnaast zijn er ook ongemakkelijke situaties die je moeilijker kunt verbeelden, maar net zo waardevol zijn.”

Toren C, 21.15 uur, VPRO (NPO3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>