Jan Smit laat zich gelden als commentator Songfestival

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zit erop. Iets meer dan 1 miljoen kijkers, een slordige 60 duizend minder dan de eerste halve finale vorig jaar. Ook dee eerste uitzending sinds tijden zonder het commentaar van Cornald Maas, die is gewipt door de Tros. Is hij gemist? En hoe deden Daniël Dekker en sidekick Jan Smit het in zijn plaats?

Mij is met name Jan Smit 100 procent meegevallen. Natuurlijk kennen we hem uit tv-interviews als een sympathieke artiest, maar we weten ook allemaal dat hij geen Songfestival-criticus is. Sterker nog; het verzoek van de Tros om voor Nederland mee te doen heeft hij meermalen afgeslagen.

Maar gisteravond liet Jan zich gelden als iemand die prima de rol van commentator op zich kan nemen, terwijl dat echt niet voor iedereen is weggelegd. Jan heeft zich goed ingelezen en blijkt daarnaast al van jongs af aan liefhebber van het Eurovisie Songfestival. De passie is er dus wel, de vlotte babbel ook. Hij is alleen niet zo’n wandelende Songfestival-encyclopedie als dat Cornald Maas is.

Je hoopt dan dat Daniël Dekker dat wel blijkt, hij is ten slotte de echte commentator en Jan ‘slechts’ de sidekick. Maar dat viel mij tegen.

Vroeger, toen Herman nog een Hermannetje was en op zijn kamertje naar de hitflits van Daniël Dekker luisterde bij de wekelijkse uitzending van de hitlijst, keek ik nog enorm op tegen Daniël Dekker, dè hitparademan van Nederland. Menig avond ben ik in slaap gevallen met de droom ooit het beroep van Dekker uit te oefenen.

Dekker heeft dus zeker talenten om zijn stem te gebruiken, maar liever niet bij het Eurovisie Songfestival. Ik krijg de indruk dat hij wel geniet van het hele circus, maar zijn hart niet ligt bij het Songfestival. Dat hij hier en daar grappig of cynisch probeert te doen, maar vaak de plank misslaat. Vond ik vorig jaar al, vond ik gisteren nog meer. Daar miste ik Cornald Maas enorm.

Overigens hulde voor de Tros gisteren hoe ze improviseerden bij techniek die het liet afweten. Vanaf het tiende nummer viel al het commentaar voor alle landen weg, de Tros liet Jan en Daniël inbellen om zo Nederland toch nog van tekst en uitleg te voorzien. Waar veel andere landen tegen geluidsloze instartjes aankeken.

Morgen de tweede halve finale, dan zal Nederland uitkomen met de 3js. Spannend!

Zie ook:
- Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2011 op NL1
- Niet Yolanthe maar Mandy Huydts geeft punten Songfestival
- Cornald Maas bedankt voor Songfestival-aanbiedingen
- Tros blijft Eurovisie Songfestival uitzenden
- Gezellig: Nationaal Songfestival op tv!

22 Reacties // Reageer

22 thoughts on “Jan Smit laat zich gelden als commentator Songfestival

  1. Martini

    Ik vond het ook enorm meevallen. Mis die Maas helemaal niet. Dat zachte eitje was jarenlang deels verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending maar hoog scoorde ze geen van allen (behalve Reunion). Hij hangt/hing de gebeten hond uit maar wat is er erg aan dat na een tijd zo’n commentator-team wisselt? Omdat er in Nederland eenmaal niemand beters rondloopt heeft hij zichzelf maar neergezet als DE man van het Songfestival. En het klopt: hij weet enorm veel van het festival. Vooral van de geschiedenis, ja. En dat is nou vooral het probleem.

      /   Reply  / 
  2. Jolanda

    Sorry, maar ik was niet zo tevreden over Jan Smit. Ik verstond hem gewoon niet. Hij maakt zijn zinnen niet af, spreek te snel, anders dan Daniel Dekker. Wat dat betreft mis ik wel het commentaar van Conrad Maas en de humor van Paul de Leeuw.

      /   Reply  / 
    1. rtd

      ja ben ik helemaal met je eens. ben halverwege overgeschakeld naar de belgische uitzending. was veel beter!

        /   Reply  / 
      1. Sabine

        Ik ook. Die hebben iig een beetje verstand ervan :) En zonder Cornald Maas is het ook geen echte ESC…

          /   Reply  / 
  3. Valpa

    Daniël Dekker de man van de hitlijsten? Volgens mij ben jij in de war met Erik de Zwart of Wessel van Diepen?

      /   Reply  / 
  4. Henry

    Ik heb dit jaar niet echt geluisterd naar het commentaar, omdat dat van Cornald Maas veel beter was ( en er nu dus niet is ). Vaak hadden Jan en Daniël van die gesprekken met elkaar ( misschien onbewust ) en dat verstoorde de boel wel een beetje. Ze vertelde niet wat er verteld werd door de presentatoren, maar ze bleven maar kletsen over de liedjes met elkaar.
    Ook de opening van:”Welkom bij het TROS Muziekfeest” was niet echt een pluspunt.

      /   Reply  / 
  5. E-Online

    Inhoudelijk vond ik Daniël Dekker erg zwak, Jan deed het beter. Maar ik vond dat Jan Smit, voordat de technische problemen er waren met de verbing, slecht te verstaan was hij mompelde een beetje.

    Overigens hoor ik liever een voice-over dan een commentator. Ik bedenk zelf wel wat ik van een liedje vind.

      /   Reply  / 
  6. Lina

    Was zo blij dat de helft van de show de commentaar uit viel, Jan Smit is echt niks aan!!

      /   Reply  / 
  7. Rolf

    Ik heb zelfs niet eens naar de Nederlander gekeken omdat ik wel dacht dat het slecht aan toe zou gaan. Heb lekker naar de Bels gekeken, en dat doe ik morgen en zaterdag ook.
    Het Comentaar van de Bels is toch veel en veel beter.

      /   Reply  / 
  8. martijn

    Ik vond het nogal vervelend dat ze aan het doorkletsen waren, terwijl in dusseldorf de presentatoren aan het woord waren of een interview hadden met de deelnemers.

      /   Reply  / 
  9. Mara

    “Vanaf het tiende nummer viel al het commentaar voor alle landen weg”

    Ik keek BBC 3 en had nergens last van?

      /   Reply  / 
    1. Chris

      Ik denk dat die aparte apparatuur hebben.
      In België zaten ze in Brussel.

        /   Reply  / 
  10. FreyanStudio's

    Het commentaar van Beligë (VRT één) was in elk geval wel goed, met André Vermeulen als songfestivalencyclopedie van dienst, naast radio 1- presentator Sven Pichal, vanuit de Reyerslaan in Brussel.

      /   Reply  / 
  11. rinie gruijters

    ik had niet verwacht dat het commentaar zoveel invloed kon hebben op het songfestival. die mensen in Duitsland doen zijn best om een aantrekkelijk programma in mekaar te draaien en de heren zitten er aan een stuk door heen te blaten, en waar het over ging? niet over het songfestival.
    op een gegeven moment was de verbinding voor alle commentatoren uitgevallen, ze kregen het voor elkaar om 2 x 5 minuten vol te kletsen over het feit dat zei een mobiele telefoon hadden, en de anderen niet. laat ze die telefoon morgen en zaterdag inleveren bij de ingang. en inderdaad, Cornald en Paul terug, of andere geschikte mensen.
    en over de muzikaliteit van onze Jan heb ik intussen ook mijn twijfels, hoe valser ze zongen, hoe beter hij ze vond.

      /   Reply  / 
    1. FreyanStudio's

      Klopt helemaal!! Stiltes zijn soms wel belangrijk, en als je dan toch wilt praten, doe het dan, maar niet live op tv. De show zelf was wel mooi!!!

        /   Reply  / 
  12. Willeke

    De meeste nummers vond ik wel wat ‘serieuzer’ gezongen.. Niet zo feestachtig zegmaar. Ben benieuwd morgen..! Ik ergerde me niet zo aan Jan.

      /   Reply  / 
    1. Jolanda

      Nee, met dank aan de storing.

        /   Reply  / 
  13. Wim

    Dramatisch was t gisteren, Smit die woorden in de mond neemt als bagger, Dekker is duidelijk b-garnituur. Het is een beetje als de Nederlandse inzendingen niet waar? Elk jaar maar hopen dat het beter wordt. Ik ben ook naar de Belg overgestapt. Alsjeblieft Maas terug.

      /   Reply  / 
  14. Pieter

    Wat een slecht commentaar van jan smit. Is nauwelijks te verstaan

      /   Reply  / 
  15. Бура

    Ik als grote fan van het eurovisie-songfestival erger mij echt heel erg aan de commentatoren. Zij zijn er om ons te informeren over de liedjes en de achtergronden ervan. Echter blijven zij andere landen kraken terwijl Nederland zelf niets is. Tevens moet ik zeggen dat Jan Smit een erg onverstaanbaar Nederlands praat en praat alleen over zijn eigen mening. Ik me ook erger aan het platte Hollandse accent van de andere commentator. Tevens moeten zij een keer politiek en muziek scheiden. Dat Wit-Rusland de laatste dictatuur is van Europa maakt hier niets uit. Het is een festival geen documentaire.

    Go Bosnië voor vanavond!!!!

    En voor Nederland, stuur een mooi meisje/jongen onder de 30!!! Met een mooie jurk een goede muziekshow en mensen die kunnen dansen!

    Voor iedereen een fijne show vanavond.

      /   Reply  / 
  16. Jordy

    In 1995 stak Paul de Leeuw een tirade af tegen de Bulgaarse (?) inzending van dat jaar. Hij vond het belachelijk en zei dat hij zo terugwas, tijdens de instart van dat land. Je hoorde een deur dichtklappen en Paul was tot het nummer erop (Ik geloof zelfs langer, tot 2 inzendingen lang) doodstil. Gevolg: Tientallen paniek-telefoontjes naar de NOS, mensen die bang waren dat De Leeuw iets van plan was. xD

      /   Reply  / 
  17. John Doe

    ”Overigens hulde voor de Tros gisteren hoe ze improviseerden bij techniek die het liet afweten. Vanaf het tiende nummer viel al het commentaar voor alle landen weg, de Tros liet Jan en Daniël inbellen om zo Nederland toch nog van tekst en uitleg te voorzien. Waar veel andere landen tegen geluidsloze instartjes aankeken.”

    Elk land ging bellen. Dat regelde de EBU. Denk je nou echt dat die mongool van Smit of Dekker daarmee kwamen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>