Fons van Westerloo geeft toe: Ik droeg bij aan verloedering

Velen hebben het hem al verweten en nu zegt Fons van Westerloo het zelf ook maar eens een keer: hij heeft bijgedragen aan de verloedering van de Nederlandse televisie. Het EO-blad Visie heeft een dubbelinterview met de oud-directeur van RTL en SBS en toekomstig voorzitter van WNL (voorheen: Wakker Nederland) en EO-directeur Jaap Kooij. Wanneer een gesprek dan over televisie gaat, heb je eigenlijk met twee uitersten te maken.

“Wat dat betreft heb jij het best lekker, Jaap. Jij hebt een mooie duidelijke opdracht”, zegt hij over het werk bij de Evangelische Omroep. “Uitgangspunt bij de commerciële omroepen was winst maken in plaats van normen en waarden. En dat maakt je rekbaarder. Het is best moeilijk om dan de kwaliteit te bewaren. Wij hebben ook programma’s gemaakt waar mijn vader bijvoorbeeld minder trots op geweest zou zijn. Dan denk ik niet alleen aan de ondeugende programma’s, of Over de roooie; eigenlijk vond ik de soaps erger. Die presenteren een schijnwerkelijkheid, waar iedereen maar vreemdgaat alsof het heel gewoon is. Wat dat betreft hebben we wel bijgedragen aan de verloedering.”

Gevraagd naar diens grenzen zegt Van Westerloo: “Ja, natuurlijk. Niet vanuit een godsbesef, maar meer intuïtief. Misschien ben ik rekkelijker dan een gelovige, maar ik vind bijvoorbeeld dat je nooit iets moet doen ten koste van een ander. Ik ben uiteindelijk ook niet voor niets bij RTL weggegaan. Er moesten honderden mensen worden ontslagen, en dat wilde ik niet.”

Hij gaat in op één specifiek geval. “Zo was er een leidinggevende die goed functioneerde, maar toch weg moest. Op een avond kwam ik hem toevallig tegen bij een muziekevenement in het Feyenoord-stadion; hij zat met zijn gezin achter mij. Ik zag hem en dacht: ‘Ik doe het niet. Ik wil hem niet in het ongeluk storten.’ Hij is toen ook niet ontslagen.”

Nog een fraaie uitspraak uit het interview: “Ik leef vanuit mijn ambitie, om iets te bereiken. En ik heb daarbij ook goed geboerd hoor, veel geld verdiend. Daar denk ik ook niet te min over. Maar het staat niet meer op nummer één. Het draait om de passie voor wat je doet. Toen ik had afgesproken om voor RTL te werken, bood SBS me echt enorm veel geld om te blijven. Maar een man is zoveel waard als zijn woord. Dat was mijn antwoord.”

Zie ook:
- Fons van Westerloo keert terug naar Hilversum
- Plasterk wil PowNed en Wakker Nederland niet dwarsbomen
- Fons van Westerloo kan zijn spullen pakken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>