Fantastisch initiatief: Generatie 2010 van de NCRV

In Denemarken kijken ze er al tien jaar naar: Generatie 2010. Alleen heet het programma daar Generation 0. De NCRV heeft het programma nu met behulp van Eyeworks naar Nederland gehaald, vanavond is de eerste aflevering te zien. Daarin maken we kennis met vijf stellen die zich de komende 18 jaren vrijwillig laten filmen door de omroep. Elke januari zien we dan wat hun is overkomen de voorbije twaalf maanden.
Hoe wordt een generatie groot in Nederland? Welke keuzes maken ze, waar lopen ze tegenaan en hoe is het om op te groeien in deze tijd? In Generatie 2010 worden kinderen vanaf de wieg tot hun volwassenheid gevolgd.

In deze eerste aflevering maken we kennis met de vijf stellen die in verwachting zijn van hun eerste kindje. Hoe zullen ze het gaan doen als ouders, waar kijken ze naar uit, waar zien ze tegenop en hoe willen ze hun kind gaan opvoeden?

In voorbereiding op de geboorte worden kamertjes ingericht, wiegjes in elkaar getimmerd, rolverdelingen besproken, kleertjes al dan niet samen opgevouwen en samen naar zwangerschapyoga. In deze eerste aflevering wordt de eerste baby van Generatie 2010 geboren, een meisje! Nu is het wachten op de volgende vier baby’s.

Ik vind Generatie 2010 echt een fantastisch initiatief. Het heeft bovendien een mooi plekje in de programmering gekregen. Ik voorzie de eerste nieuwe tv-hit van 2010.

Generatie 2010, 21.30 uur, NCRV (NL1)

Zie ook:
- NCRV werkt aan Truman Show-achtig project: Generatie 2010

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Fantastisch initiatief: Generatie 2010 van de NCRV

  1. Pelis

    Gatverdamme.

    De kinderen die in dit programma worden gevolgd tot hun achtiende hebben daarna geen leven meer. Want we weten alles van ze en dat kan ze in problemen brengen.

      /   Reply  / 
  2. Erik

    Die kinderen hebben inderdaad geen toestemming gegeven om gefilmd te worden en als ze op een leeftijd komen waarop ze dat niet meer willen (denk aan de puberteit), zitten ze er toch min of meer aan vast… er zitten dus wat haken en ogen aan dit programma, wat verder overigens zeker wel een ‘bijzonder’ programma is.

    “Elke januari”… dat betekent dus 12 maanden lang wachten op de volgende aflevering: de aandacht verzwakt dan wel behoorlijk in die tussentijd, denk ik zo.

      /   Reply  / 
  3. marlou

    1 keer per jaar een maand kijken en dat 18 jaar lang.Dat is een lange zit. Dat houdt niemand vol. Dus of we dan nog onthouden wat die kinderen allemaal doen of gedaan hebben zal ook wel meevallen.

      /   Reply  / 
  4. iris

    is het dan zo dat er 1 aflevering per jaar is in de maand januarie? Of elke week dus , 4 keer, in de maand januarie? Lijkt me raar want de maand is al bijna om , maarja hih. Ik vraag het me af want 1 aflevering per jaar is erg weinig, en dan weten mensen toch niet meer van het bestaan. Lijkt me een leuk prgramma trouwens, maar inderdaad hebben die kinderen er niet voor gekozen.

      /   Reply  / 
  5. Don

    Het idee is leuk maar voor het kind niet goed vrees ik.
    Hoe kunnen ouders beslissen voor hun kind dat deze 18 jaar gevolgd gaat worden en met wel en wee op tv te zien is? Ouders zelf kunnen het leuk vinden die aandacht, maar denk aan het kind. Ik vind dat je kind op de eerste plaats komt en dat je als ouder je kind hoort te beschermen waar je kunt. Mijn mening is dat je je kind op deze manier bloot stelt aan heel Nederland met alle risico’s van dien.
    Ben benieuwd wat er van deze kinderen gaat komen, bijna ieder kind was ‘niet gepland’ en twee van de stellen zijn zelf nog kinderen en hebben geen zekere toekomst.
    Misschien is een programma om dit soort ‘onglukjes’ te voorkomen wel een beter idee. Een kind hoort op te groeien in een warm en liefdevol nest. Daarnaast is het ergste wat een kind kan overkomen, het gevoel ‘niet gewenst / gepland / welkom’ te zijn.
    Triest voor deze kinderen waarvan de ouders het niet eens op orde hebben. Hoop voor de kinderen dat zij zelf slimmer worden dan de ouders.
    Don

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Stekker uit ambitieus NCRV-project Generatie 2010 | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>