Kabinet Rutte-Verhagen houdt flink huis in Hilversum

Niet minder dan 200 miljoen euro moet de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) per jaar gaan bezuinigen, zo valt te lezen in het regeerakkoord van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Momenteel ontvangt Hilversum jaarlijks zo’n 750 miljoen euro en dat betekent dus een fikse terugval. Overigens gefaseerd; het bedrag van 200 miljoen euro zou pas volledig ingaan in 2015 (als ik het juist heb begrepen).

Bovendien moet de beschikbaarheid van programmagegevens worden verruimd, waardoor ook commerciële partijen tv-gidsen moeten kunnen gaan uitgeven. Dat is iets waar publieke omroepen zich decennia lang tegen hebben verzet.

Want via de tv-gidsen halen veel omroepen ook leden binnen. En hoe meer leden, hoe meer zendtijd een omroep heeft. Wanneer er straks ook tv-gidsen van RTL, SBS of De Telegraaf (ik noem maar drie willekeurige partijen die er wel oren naar hebben) verschijnen, zal de toegenomen concurrentie voor veel abonneeverlies leiden bij bestaande titels. En daardoor ook ledenverlies bij omroepen.

Maargoed, 200 miljoen euro dus weg bij de publieke omroepen. De politiek adviseert om ten minste één tv-zender te laten sneuvelen, maar voorzitter Henk Hagoort vertelde vandaag nog op het Omroepcongres daar geen plannen toe te hebben. Gisteren maakte hij al wereldkundig te willen bezuinigen op bureaucratie (fuseren van omroepen), dure sportrechten en amusement. Je kunt je overigens afvragen hoe Hagoort die vrijgekomen zendtijd dan wil gaan vullen; alternatieve programmering in een ander segment kost immers ook geld.

De NPO weet eindelijk waar ze aan toe zijn: een heel stevig bedrag om te bezuinigen. Nu nog kijken hoe dat ingevuld gaat worden.

Zie ook:
- Hagoort wil bezuinigen op sport, amusement en digitaal
- Henk Hagoort over bezuinigingsdrift: NPO moet verbinden
- FD: NPO moet meer dan 100 miljoen bezuinigen
- Publieke Omroepbazen presenteren eigen bezuinigingsplan
- Van Westerloo: Voorkom hakken met wegdoen amusement
- Overzicht: Nederlandse dramaseries bij NPO 2010/11

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Kabinet Rutte-Verhagen houdt flink huis in Hilversum

  1. Daniel

    Minder TV en radio, da’s gelukkig ook minder zendtijd voor de politiek………….maar dat hebben de jongens en meisjes in Den Haag zich nog niet gerealiseerd. Net als toen het radio 1 journaal er zo nodig moest komen. Daarvoor konden ze hun politiek boodschap 8 x kwijt bij verschillende omroepen en toen nog maar 1x……..
    Daar schrokken ze van.

      /   Reply  / 
  2. vinn

    Terecht! Eigenlijk is 550 miljoen nog te veel, het bestaan van de PO is geen meerwaarde meer, het is de tijd van de commercie en succestitels als bzv, widm, flikken wil de co maar al te graag BNN progammas kunnen zo bij rtl5 en dan houd het wel een beetje op…

      /   Reply  / 
  3. piet

    Zouden Henk en Ingrid zich realiseren dat als Henk als ambtenaar zijn baan op de vuilverbranding kwijt is en Ingrid d’r uitkering gekort wordt zij ook nog het Tros schlagerfestival kwijtraken? Met dank aan ome Geert? Benieuwd of ze volgende keer nog PVV stemmen…

      /   Reply  / 
    1. Miep Meppen maar

      Dan gaan Henk en Ingrid het pas goed krijgen; want ze gaan uit stelen en roven, huren en valantiebungalows zonder te betalen.
      bekeuringen verscheuren ze en met aanmaningen steken ze hun open haard aan in het luxieuse tijdelijke optrekje.
      Want, is het niet zo dat als je rooft en steelt, je associaal gedraagd, je buurt onveilig maakt en je regelmatig op kosten van op leeftijd zijnde dames hun handtasjes leeft, je daarbij ook nog in de watten wordt gelegd door die linkse kliek die ook nog de hele stad Amsterdam gevolg door de rest van het land naar de kloten hebben geholpen, en dat nog steeds willen voortzetten.
      Nederland is failliet en dat willen dat links gespuis zo houden.

        /   Reply  / 
      1. Bram Biester

        Jouw kennis van de Nederlandse taal is nog veel erger dan het faillissement waar je over schrijft! En maar schelden op niet-Westerse immigranten of niet-Westerse Nederlanders. Je bent een heel eng mens, met maar één ding op het netvlies: HAAT…

          /   Reply  / 
        1. Tim

          Nou achterlijke, jij kan er anders ook wat van met je zogenaamde keniis van de Nederlandse taal. En jij begint over ‘niet-Westerse immigranten of niet-Westerse Nederlanders’. Je kunt wel zien waar jij je fantasie vandaan haalt. Mensen als jij zijn juist levensgevaarlijk en vooral flink gestoord. Mensen zoals jij hitsen allochtonen groepen juist op met je insinuaties. Jij helpt Nederland juist naar de kloten, al ontken je dat ten koste van anderen zoals Miep. Jij bent ziek, flink ziek. En ik zou jouw geitenwollensokken maar aanhouden als ik jou was. En natuurlijk zelf ook een cursusje Nederlandse taal gaan volgen.

          Jouw taalgebruik BRAM Biester:
          MWat was Gordon’s optreden samen met zijn LA buttbois vreselijk slecht en vals! Oh, oh, oh, wat was hij vreselijk slecht. En dan nog overal een mening over hebben ook! O-H M-Y G-O-D !!!

            /   Reply  / 
      2. Linda

        Miep, ik ben bang dat jij 1 van de eerste bent die het gaat voelen want er wordt fors gekort op de sociale werkplaats…

          /   Reply  / 
        1. Tim

          En Linda, jij weet natuurlijk alles over sociale werkplaatsen, want jij werkt er ook (onder begeeiding)

            /   Reply  / 
  4. Pingback: John de Mol pleit voor behoud drie publieke tv-zenders | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>