NPO, RTL en SBS winnen kort geding om tv-gids Telegraaf

De Telegraaf moet per direct stoppen met het uitgeven van haar eigen tv-gids. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam nadat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en SBS Broadcasting een kort geding hadden aangespannen tegen het dagblad. Zij waren van mening dat De Telegraaf, die twee weken geleden haar eigen tv-gids lanceerde, geen toestemming zou hebben om de programmagegevens te publiceren. De rechter stelde de zenders in het gelijk. Hiermee spat de droom van De Telegraaf na twee weken alweer uiteen.

De Telegraaf gaf de afgelopen twee weken bij wijze van proef bij de zaterdagkrant een eigen tv-gids uit. Ook de komende vier zaterdagen was de krant van plan dat te doen. De rechter stak hier vandaag een stokje voor en legde een dwangsom op van 200.000 euro per publicatie, tot maximaal 1 miljoen. Daarnaast moet de krant de proceskosten van ruim 27.000 euro vergoeden.

De zenders hebben met De Telegraaf, en met andere dagbladen, een overeenkomst dat het mogelijk is om programmagegevens per dag te publiceren. De Telegraaf publiceerde met de tv-gids de programmagegevens voor de hele week. Deze programma-informatie is echter auteursrechtelijk beschermd. De krant beriep zich op een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een zaak over speelschema’s van Engelse voetbalclubs, die voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn. De rechtbank meent echter dat de Europese uitspraak geen betrekking heeft op de Nederlandse situatie en oordeelde dat De Telegraaf moet stoppen met de tv-gids.

De televisiemakers zijn blij met de uitspraak. De actie van De Telegraaf hoort ‘niet thuis in een beschaafde samenleving en in een goede zakelijke verstandhouding’, zegt een woordvoerder van RTL Nederland. De Telegraaf legt zich overigens niet bij het verlies neer, laat een verslaggever van de krant weten. ‘Het vonnis wordt gerespecteerd, maar de uitgever beraadt zich op stappen’.

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “NPO, RTL en SBS winnen kort geding om tv-gids Telegraaf

  1. Pingback: Telegraaf: Uitspraak rechter geen afstel maar uitstel | Zappen

  2. Rtl Gemist

    Grote Je hebt een heel mooi webdesign hier op je pagina ik vind het erg leuk en hebben voeg uw blog aan mijn favorieten Dit is persoonlijk een werkelijk uitstekend lezen, moet toegeven dat je een van de beste bloggers die ik ooit zag. We echt struikelde over op Yahoo, en ik ben blij plachten te doen. Ik zal zeker komen weer terug.

      /   Reply  / 
  3. Rtl Gemist

    post.This like this post is really goregious.This post is very interesting and it Also helpful for us. liking stuff like this as well as this blog has now Given me Some Inspiration To succeed, ever so Appreciate it.

      /   Reply  / 
  4. rashi

    Ik was op zoek door een aantal van uw blogberichten op deze site en ik denk dat deze website is echt informatief! Blijf zetten up.This site is echt nuttig voor ons.

      /   Reply  / 
  5. Rtl Gemist

    Dit bericht is erg interessant en het is ook nuttig voor ons. liking dingen zoals dit blog en dit is nu geeft me wat inspiratie Om te slagen, ooit zo op prijs stellen.

      /   Reply  / 
  6. Rtl Gemist

    Dit is persoonlijk een werkelijk uitstekend lezen, moet toegeven dat je een van de beste bloggers die ik ooit zag. We echt struikelde over op Yahoo, en ik ben blij plachten te doen. Ik zal zeker komen weer terug.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>