Omroepen staan te trappelen voor ‘Week van de Vernieuwing’

Al een tijdje gonst het door publiek Hilversum: de Week van de Vernieuwing komt er aan. In augustus is het blokkenschema voor Nederland 3 een week leeg gelaten, zodat daar vernieuwende programma-ideeën kunnen worden uitgetest. Een panel van kijkers beoordeelt de nieuwe shows en de kijkcijfers wegen natuurlijk ook mee. Zendercoördinator Roek Lips hoopt zo wat nieuwe titels te kunnen laten doorstromen naar het definitieve blokkenschema. In het AD vertelt hij, dat er al bijna 100 ideeën zijn ingeleverd. Een aantal van hen heeft al groen licht gekregen voor de week.

“Een comedy gefilmd door één camera op één plek. Een nog onbekend komisch talent. Een programma met filmpjes gemaakt met een mobiele telefoon. Michiel Romeyn die mensen in bed gaat interviewen, deels als zichzelf, deels als zijn Jiskefet-alterego Oboema, de witte neger”, schrijft de krant.

De VPRO heeft voorstellen ingediend, waaronder een van het duo Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, onlangs winnaars van de AD Typetjestrofee. Lips is er enthousiast over. “Ze zitten aan tafel met een paar andere woordkunstenaars en bedenken ter plekke een scenario voor een film. Ze spelen scènes na en er worden echte scènes opgenomen. Het wordt hilarisch met krankzinnige zijsprongen”, aldus VPRO-hoofdredacteur Frank Wiering.

Wiering is blij met de week. “De huidige manier van werken beperkt je toch: iets moet meteen acht of tien afleveringen zijn. Nu hoeft dat niet. Normaal denk je bij twijfel: toch maar niet. Nu is die twijfel reden om het wel te doen. Jiskefet en Paul de Leeuw waren ook niet direct een hit. Helemaal niet zelfs.”

De EO komt die week met … doet Jezus met Arie Boomsma. “Het idee is om een bekende cabaretier als Hans Teeuwen, een kunstenaar of acteur te vragen iets met Jezus te doen”, vertelt Frank van der Velde, eindredacteur jongeren. “Een voorstelling te maken, een kunstwerk, noem maar op. En dan juist iemand die niet met het christelijk geloof is opgegroeid. Wat gebeurt er dan? Zien ze hem als revolutionair, christenhater of toch de zoon van God?”

Nog altijd balen veel programmamakers van de huidige werkwijze. De zendercoördinatoren leveren een leeg blokkenschema aan en zeggen wat ze er voor genre programma willen hebben tegen welke prijs en hoeveel kijkers het moet trekken. Met name op Nederland 1 is het dringen, terwijl op Nederland 3 onregelmatig wordt geprogrammeerd door het inbreken van sportevenement, waardoor relatief veel formats floppen omdat de kijker het programma niet weet te vinden.

Een ander punt van kritiek is, dat de omroep met het scherpst geprijsde voorstel de pitch wint. Het televisiemaken zou niet langer om creativiteit gaan, maar om geld en commercie – terwijl het toch echt om programma’s van de publieke omroepen gaat.

De week vindt eind augustus plaats. De precieze naam is nog onbekend, ‘De week van de Vernieuwing’ is een werktitel.

Zie ook:
- Week van de Vernieuwing op Nederland 3
- Zendercoördinator Roek Lips gaat luisteren naar de kijker
- Nederland 3 werkt aan comedy voor mannen + politieserie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Omroepen staan te trappelen voor ‘Week van de Vernieuwing’

  1. Chiel

    Misschien iets om aandacht aan te besteden:

    Op RTL8, een sitcom met jennifer Aniston voordat ze met Friends beroemd werd.

    Connie Drego keert na drie jaar gevangenisstraf terug naar het café/motel van haar familie. Daar blijkt in haar afwezigheid veel te zijn veranderd.

    17.30, RTL8!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>