Strijd der talentenjachten: Popstars vs Holland’s Got Talent

Hoewel RTL en SBS zelf liever niet het woord in de mond nemen, barst vanavond de tv-oorlog toch echt uit. Hartje zomer, bijna geen nieuw programma op televisie en beide zenders beginnen een dure talentenjachten op dezelfde avond en hetzelfde tijdstip. Het bewezen succes Popstars staat over de hernieuwde Holland’s Got Talent. Wie uiteindelijk de meeste kijkers zal trekken? Dat is ongewis, al zou ik mijn geld op Popstars inzetten. De verliezer is al wel duidelijk: de kijker.

Niet wijken
Beide zenders willen echter van geen wijken weten. SBS 6 heeft de vrijdagavond nu al enkele jaren geclaimd met talentenjachten, RTL is ‘pas’ bij het tweede seizoen van X Factor overgestapt op de vrijdag. Die zender heeft voor heel 2010/11 talentenjachten gepland, terwijl SBS 6 dus Popstars heeft. Een einddatum daarvan is nog niet bekend, maar vrijwel iedereen houdt rekening met begin 2011.

RTL-shows mooier gemaakt
Voor beide programma’s valt natuurlijk iets te zeggen. Holland’s Got Talent is een stuk diverser dan een talentenjacht voor zang alleen. Bovendien maakt RTL doorgaans mooiere programma’s. Bij X Factor stond heel duidelijk de kandidaat centraal en was er een fikse jurybattle. Daarnaast lijkt het talent beter geëtaleerd te worden, al dan niet terecht. Ook de liveshows waren veel mooier en unieker dan de liveshows van Popstars. Een aflevering van Popstars kon ik makkelijk missen, terwijl ik voor X Factor bijna thuis bleef.

Zangtalent
Dat gezegd hebbende: ik kijk zo’n talentenjacht vooral om iemand heel mooi te horen zingen. Dat er bij Holland’s Got Talent ook allerlei danstalent, goochelaars en sportacrobaten langskomen is leuk. Maar ik hanteer bij die audities altijd het credo: zou ik er geld voor betalen? Een uiteindelijke winnaar moet straks immers volle zalen gaan trekken. In veel gevallen bij auditerende niet-zangtalenten houd ik mijn geld liever op zak, ook als ze een paar rondes verder rollen. De entertainment-waarde is gewoon te laag. Dat maakt voor mij persoonlijk Holland’s Got Talent minder aantrekkelijk dan een Popstars, Idols of X Factor.

Patricia Paay
Wat me ook tegenstaat bij Holland’s Got Talent: Patricia Paay. In de jury van Popstars had ik geen enkel probleem met haar. Maar de laatste maanden is ze telkens zo nadrukkelijk en negatief in het nieuws, al dan niet met opzet, dat ik erg moe van haar ben geworden. Ze laat zichzelf ook telkens niet zo chique uit, een beetje met modder gooien, en dat past niet zo bij haar uitstraling. Met Dan Karaty heb ik geen problemen, al zou ik hem in een jury ook absoluut niet missen. Gordon vind ik wèl een vondst als jurylid.

Stilstand
Dan Popstars. Ik kan me erg verheugen op de toevoeging van Marc-Marie Huijbregts in de jury. Die man lijkt me daar zeer geknipt voor. Simone Walraven heb ik in de jaren ’80 niet heel bewust meegemaakt, daarover geen oordeel. Maar: Popstars blijft Popstars. Er valt op zich niets aan af te dingen, maar het is toch een beetje een herhaling van zetten. Alsof je naar een talentenjacht van drie of vier jaar terug zit te kijken, alleen met andere kandidaten. Qua televisieshow is het allemaal niet heel erg meegegaan met de ontwikkelingen, daarvoor is de toevoeging van een mystery popstar te summier.

Popstars
De kijker zal echter spreken. En hoe lang Popstars vorig jaar ook duurde, hoe schreeuwerig de promo’s mochten zijn of hoe dun/dikgezaaid het talent… wekelijks keken er zo’n 1,7 miljoen mensen en naar de finale zelfs 2,5 miljoen. Daarmee is het wel de best-bekeken talentenjacht van het afgelopen jaar. De kijker houdt van Popstars, en in combinatie met bovenstaand denk ik dus dat SBS 6 uiteindelijk de eerste slag om de kijker zal winnen.

Op de najaarspresentatie van SBS 6 spraken we met Henkjan Smits. Berichten uit dat interview verschijnen later deze week op Zappen.blog.nl

Zie ook:
- Zegen voor tv: Kanidaat Holland’s Got Talent verliest geding
- Jacqueline (Holland’s Got Talent) in Popstars èn The Voice?
- Holland’s Got Talents eigen Susan Boyle? Auditie Angelique
- Jacqueline Wensing uit Holland’s Got Talent heeft al single
- Kort geding Holland’s Got Talent; ‘manipulatie’ was altijd al
- Kandidaat wil uitzending Holland’s Got Talent voorkomen
- Henkjan Smits: Blijkbaar niets geleerd van ijsdansoorlog
- Galjaard wil voetbalkijker terug met Holland’s Got Talent
- RTL 4 jaar lang op vrijdagavond met talentenjacht
- Tv-oorlog: RTL begint ook op 9 juli met Holland’s Got Talent
- RTL plaatst The Voice tegenover SBS’ Popstars
- Terugkeer Mystery Popstars in derde serie Popstars

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Strijd der talentenjachten: Popstars vs Holland’s Got Talent

  1. Laila

    Dat wordt eerst heen en weer zappen. Ben benieuwd waar ik uiteindelijk blijf hangen! Ik geef popstars bij mij de meeste kans. Ik ben niet zo geïnteresseerd in goocheltrucs etc. en Marc Marie in de jury lijkt me wel hilarisch!

      /   Reply  / 
  2. Zo

    Sbs gaat ons nog verbazen…Kijk maar niet gek op als PS in 2012 eindigt.

      /   Reply  / 
  3. Cynneke

    Ik vind die dingen als goochelacts e.d. juist wél erg leuk en daarom kies ik voor Hollands got talent.
    Maar ja, met dat mooie weer is buiten zitten ook wel erg prettig, dus misschien gaat de tv wel niet eens aan…

      /   Reply  / 
  4. Lina

    Nee, ik ga Hollands Got Talent Kijken..Popstars kijk ik daarna wel,datduurt toch eeuwig!

      /   Reply  / 
  5. !#Michael#!

    En de poll op Mediacourant geeft aan dat HGT de grote winnaar zal worden met 64% (504 stemmen) tov 36% voor Popstars (284 stemmen) totaal stemde tot nu toe 788 mensen.

    Als die poll een reflectie van de wens van de Nederlandse kijker is, dan maakt HGT de vloer gelijk met Popstars …

      /   Reply  / 
    1. Tim20

      De boezoekers van Mediacourant zijn ook grotendeels RTL-geilers, dus zo verrassend is die uitslag niet.

        /   Reply  / 
  6. David

    Met dit weer zou het me verbazen als 1 van de programma’s überhaupt boven het miljoen komt.

      /   Reply  / 
    1. mark

      Popstars zal wel boven het miljoen uitkomen want SBS is goed in rekken dus zal het wel uitlopen naar 23:00 uur. Ook al zijn het opgenomen audities… :P

      RTL 4 is dan allang afgelopen, hoewel zij dan weer IHVH hebben dat ook zeker voor minimaal 25% marktaandeel gaat zorgen om het Oranje-gevoel te krijgen.

        /   Reply  / 
  7. mona

    Ik kijk HGT, Popstars heeft toch 20 weken audities dus nog genoeg tijd om dat een andere keer te gaan kijken.

      /   Reply  / 
  8. Chiel

    RTL begon natuurlijk al op de vrijdag met Idols..

      /   Reply  / 
    1. Anoniem

      Ja?

        /   Reply  / 
  9. Nick

    X Factor scoorde in de finale minder kijkers omdat het 1 in Mei was en 2 songfestival er tegenover staat, dus herman stop eens een keer met die domme vergelijking die je zo vaak maakt.

    Popstars zal overig wel winnen, al denk ik beide 1 miljoen kijkers ongeveer.

      /   Reply  / 
  10. aaron

    HGT is zó slecht !!!!!!! Hou het nog geen minuut vol. Was eerst van plan naar HGT te kijken maar kijk nu naar popstars wat toch echt veel leuker is !

      /   Reply  / 
    1. uh.........oke

      HGT is juist kwaliteit vergeleken met popstars

        /   Reply  / 
      1. aaron

        Euh um ,, kwaliteit ? Nee, je kunt meestal ook niet gewoon naar een optreden kijken want of het publiek begint te joelen dat het zo slecht is óf Gordon gaat opeens voor elk optreden staan en dan gaat het hele publiek weer joelen dat het zo goed is , en de jury met dat uitgekotste mens Paay, t maakt her niet uit wat ze doet als ze maar met dr kop op de tv komt. En Gordon dat steeds voor elk optreden gaat staan alsof het een wereldoptreden is. En die Karaty die ook totaal geen waarde er aan toevoegt. Ik bedank… Niet dat dat uitgemolken popstars zo goed is maar je kan er tenminste fatsoenlijk naar kijken. Ik bedankt voor HGT ….

          /   Reply  / 
  11. Anoniem

    HGT was super!
    Popstars 2x 20 seconden gezien, en vond het al niks, stom gedoe.

      /   Reply  / 
  12. Tim20

    Ik heb zitten zappen tussen 4 en 6, en Holland’s Got Talent is me 100% meegevallen. Gordon kwam er positief vanaf, die Karaty is meer van waarde dan die circusdirecteur van SBS en de kandidaten waren wel oké. Echter, er waren een paar dingen die toch wel tegenvielen.
    - Patricia Paay zag er slecht uit: uitgeput en niet geïnteresseerd.
    - Robert ten Brink had een zeer minimale rol in de show, terwijl hij toch een smaakmaker kan zijn.
    - De herhaling op het eind was zeer overbodig.
    - De act van Jacqueline, waar zoveel commotie om was, viel qua spektakel erg tegen.

    Al met al toch een leuke uitzending.

    Dan Popstars. Een typische Popstars-uitzending, niet bepaald mijn smaak. Desalniettemin prima montage en redelijk kwalitatieve kandidaten. Ook hier negatieve punten:
    - Marc Marie viel best wel tegen, geen brekende uitspraken en echt deskundig kwam hij niet over.
    - Simone Walraven kwam nep over, alsof ze de perfecte schoondochter wilde zijn. Misschien moet ze nog breken, ik geef haar nog even de tijd.
    - De ‘Mystery-Popstars’ waren heel goed, alleen dat hele concept is nu wel uitgewerkt ben ik bang.

    Conclusie: Ik had het niet verwacht, maar HGT is voor mij de winnaar. Ik denk alleen dat Popstars meer kijkers trok. HGT heeft natuurlijk een beetje die negatieve vibe met een teleurstellend 2e seizoen bij SBS en in eerste instantie ervaar je de jury op papier toch als onaangenaam. Ik denk dat beide shows aan elkaar gewaagd zijn.

    Wat jij, Herman?

      /   Reply  / 
  13. Bas

    Hollands got talent heeft afgelopen vrijdag 1,4miljoen kijkers getrokken tegenover 748.000 kijker Popstars. Popstars hebben we nu wel gezien maar ik verbaas mij elke keer van het talent bij HGT, geweldige kandidaten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>