Hier Slapen Jullie bij KRO: Serieuze Groeten uit de Rimboe

In Nederland hebben we het best heel goed, ondanks dat we graag mogen klagen over groener gras bij de buren. Anita Witzier drukt twee gezinnen met hun neus op die feiten in het nieuwe KRO-programma Hier Slapen Jullie, vanaf vanavond te zien op Nederland 1. De familie De Nieuwe moet op de grond slapen in India, waar de ratten ‘s nachts gewoon rondrazen. De familie Nugteren reist af naar het primitieve Bolivia om daar te verblijven.

De Nederlandse families logeren bij lokale families. Ouders en kinderen gaan mee in het ritme van het gastgezin en delen letterlijk alles. Beide gezinnen gaan zeer gemotiveerd op pad, maar ontdekken dat alleen ‘goede bedoelingen’ niet genoeg zijn om de nieuwe omstandigheden aan te kunnen. In eerste instantie hebben ze het, als gevolg van cultuurverschillen, bepaald niet makkelijk. Het nieuwe leven waar ze zich naar moeten schikken valt hen zwaar en wat voor het gastgezin heel normaal is, voelt voor de Nederlanders als haast ondragelijk.

Naarmate de tijd vordert raken de verschillen echter steeds verder naar de achtergrond en komt er ruimte voor herkenning en zelfs vriendschap met de lokale families. Flexibiliteit blijkt onmisbaar, humor is internationaal en de wil om elkaar te begrijpen doet wonderen. Het beeld dat de gezinnen van de ontwikkelingslanden hadden verandert, naarmate het avontuur vordert.

De KRO stelt met dit programma, van dichtbij, een kijkje in de wereld te geven van de ontwikkelingslanden en laat zien hoe herkenbaar en cultuuroverschrijdend emoties, gevoelens en vriendschap kunnen zijn.

Hier Slapen Jullie lijkt mij veel minder sensatiebelust en wereldvreemd dan Groeten Terug (van dezelfde producent Eyeworks). Maar misschien ook wel een stuk saaier/serieuzer om naar te kijken.

Hier Slapen Jullie, 20.20 uur, KRO (NL1)

Zie ook:
- Anita Witzier naar India voor KRO’s En Hier Slapen Jullie
- Eyeworks werkt aan Groeten uit de Sloppenwijk voor KRO

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Hier Slapen Jullie bij KRO: Serieuze Groeten uit de Rimboe

  1. C

    Wat een leuk programma.

      /   Reply  / 
  2. Nelly Samardzic

    Heel bijzonder en mooi om eens diverse landen vanuit een ander beeld te zien als de toeristenbladen met mooie hotels. Wel schokkend dat beide vrouwen zo heftig reageren, ik zou in 1 seconde ruilen, wat een avontuur. hoe kan ik mijn gezin opgeven? Misschien voor het volgende seizoen?

      /   Reply  / 
  3. zoey

    Het is een van de vele stom programmas.Wij moeten herinnerd worden hoe wij hier goed hebben,omdat een paar zeikers gaan bij een indians/peruaanse familie om te zeiken hoe slecht ze hebben.Praat over aanpassen….slecht of goed hebben is relatief,de mensen daar hebben te eten en drinken en ze kan zonder een zeikerende westerling.

      /   Reply  / 
  4. Roger

    Leuk programma, wel vreselijke Nederlandse moeders die zich totaal niet kunnen aanpassen. Niet aan tafel komen, met een dieet bezig….
    Waarom doe je dan mee?

      /   Reply  / 
  5. Roger

    Hoe kun je je opgeven?

      /   Reply  / 
  6. greta

    vreselijke burgelijke Nederlandse moeders die niets gewend zijn en totaal geen aanpassingsvermogen hebben.

      /   Reply  / 
  7. mia

    Wat een vreselijke moeders ! Ze hebben geen manieren,heel onbeschoft.
    Ze kunnen nog een voorbeeld nemen aan hun mannen en kinderen, die er toch het beste van proberen te maken.Zeikerds !!!

      /   Reply  / 
  8. hendriks

    wat een vreselijke moeders vooral nie minika zeg, bah, snap niet dat e rniet beter gescreent is. en dat kind dat niks eet. dit verpest het hele programma.
    zondo want het concept is erg leuk maar verder echt heel erg.

      /   Reply  / 
  9. kievit

    jezus wat een zeikerds die nederlandse gezinnen je snapt toch ook dat je niet in het hilton komt doe dan niet mee!

      /   Reply  / 
  10. kievit

    bent bij die mensen te gast gedraag je, verwende mutsen

      /   Reply  / 
  11. kievit

    leen schop je vrouw er uit !

      /   Reply  / 
    1. DS

      Het is een leuk programma op Mariska na… wat een zeikerd. Arme Leen en de kinderen. Leen, zoek daar een leuke vrouw, aan Mariska heb je niks!!! Ze kan alleen schoonmaken en zeiken! Petje af dat je 24 jaar heb volgehouden met haar, ik zou geen uur kunnen volhouden!

        /   Reply  / 
      1. Grietje

        Mariska is de dochter, die zich juist heel goed aanpast vind ik. Haar moeder Monica heeft nog nooit van aanpassen gehoord, die zit alleen maar te zeuren en te zeiken de hele tijd, met haar smetvrees, rare dieet en prinsessengedrag. “Ik ben moe, ik kan niks, ik voel me niet lekker, het is hier vies, ik spreek de taal niet…” Tja als je niet probeert zul je nooit verder komen dan dat. Die mensen doen zo hun best om het hun gasten naar de zin te maken en ze vindt niks goed genoeg. Ze heeft dringend een schop onder haar kont nodig! Ze wist toch van tevoren dat ze niet op een luxe vakantie ging? Voor alle anderen: knap hoe jullie met de cultuurschok omgaan, dat is niet makkelijk. Een flexibele instelling en er het best van willen maken, mooi om te zien!

          /   Reply  / 
  12. Pat

    Als zo`n vrouw de afleveingen nu thuis zit te bekijken dan zal ze zich toch ook doodschamen om haar gedrag daar , ik heb in ieder geval plaatsvervangende schaamte.

      /   Reply  / 
    1. Nathalie

      Ik ben het echt helemaal met je eens. We hadden het programma opgenomen en hebben het zojuist gekeken. Er komt zoveel boosheid bij ons omhoog en je schaamt je echt rot voor die vrouw. Maakt zich zorgen om haar nieuwe dure schoenen en hoopt wel op een paar kaplaarzen. Wat denkt ze wel niet???!!! Die mensen kunnen met moeite rondkomen en doen alles voor hun gasten. Wat is die vrouw dom. Ze mag een voorbeeld nemen aan haar twee verstandige kinderen. Je gelooft bijna niet dat het hun moeder is. Ik ben ook benieuwd of ze haar handen nog uit haar mouwen gaat steken. Tot nu toe heeft ze haar tijd alleen maar verdaan met slapen en klagen.
      Ik hoop inderdaad ook echt dat ze haar ogen uit haar kop schaamt wanneer ze thuis het programma terugziet.

        /   Reply  / 
  13. Mirjam

    Leuk programma! Met dappere en optimistische deelnemers. Al is mijn irritatiegrens behoorlijk bereikt bij Monica Nugteren. Bah, wat een negatief, egoïstisch en neurotish mens, met haar plasische uitdrukking steeds. Je hoort haar alleen maar klagen, maar enig medeleven tonen? Ho maar! Wat had ze dan verwacht? Heeft ze zich überhaupt voorbereid? Ze mag blij zijn met zulke kinderen. Dat zijn wel doorzetters. Haar man Leen moet haar wel ontzettend in de watten hebben gelegd de afgelopen 24 jaar. Laat ze ook hier haar passie volgen: schoonmaken. Dan doet ze in ieder geval nog iets ipv de sfeer voor haar gezin èn gastgezin verzieken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>