Hagoort wil debat over journalistiek in Hilversum

Als het aan de kersverse baas van de NPO ligt, nemen Hilversumse journalisten eens een kritisch kijkje naar zichzelf. Dat heeft Henk Hagoort vanmiddag gezegd op het Mediapark Jaarcongres in gesprek met Twan Huys. "TV-journalisten moeten meer voorop lopen in het debat. Volgens mij gaan we nu teveel in de stroom mee. Als het echt spannend wordt, hoor je het kraken." Hagoort vergelijkt het bedrijven van de journalistiek in Hilversum met kluitjesvoetbal. "In de flanken is het onderbezet."

Het debat dat hij graag ziet komen gaat dan ook niet over links of rechts, maar ligt fundamenteler. "Veel nieuws wordt in frames gebracht. De duiding is kort; wie versus wie en dat is het dan." Volgens Hagoort zit de journalistieke vernieuwing niet in de drie nieuwsankers van Hilversum (Journaal, Nova en EénVandaag). "Dat gebeurt in de rubrieken daar omheen, zoals De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman."

Hagoort betreurt het dat de buitenlandjournalistiek er mager vanafkomt. "De duiding van internationaal nieuws haal ik uit de krant."

Twan Huys heeft wel oren naar het debat, maar denkt dat het uitloopt op een kwestie van onvoldoende budget. "Bij Nova hebben we moeten kiezen; pakken we uit met de Olympische Spelen of de Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten? Allebei doen is geen optie, dan gaan we failliet." Hagoort weerlegt die kritiek meteen. "Als het echt aankomt op geld, dan komt er meer budget."

Het was de eerste keer dat Henk Hagoort in het openbaar sprak sinds zijn aantreden begin deze maand.

Zie ook:
- EO'er nieuwe voorzitter Publieke Omroep
- Column Bert Brussen: Henk Hagoort

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hagoort wil debat over journalistiek in Hilversum

  1. Pingback: Hagoort voert druk op nieuwsrubrieken op | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>