RTL wil samenwerking NPO en kranten blokkeren

Als het aan RTL Nederland ligt, gaan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de Nederlandse kranten en persbureaus helemaal niet samenwerken. Daartoe heeft minister Plasterk opgeroepen naar aanleiding van het Rapport Brinkman. De commerciële zendgemachtige vraagt om een onafhankelijk onderzoek.

RTL in zijn persbericht: “Volgens RTL staan de plannen haaks op Europese regels voor staatssteun en mededinging en tasten ze het bestaansrecht van andere mediaorganisaties aan. RTL vraagt de Tweede Kamer om de voornemens daarom eerst kritisch te laten toetsen. ‘Het is marktvervuiling in optima forma, die zeer schadelijk zal uitpakken’, aldus hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws.”

Naar aanleiding van het rapport heeft de NPO al plannen gesmeed om videomateriaal beschikbaar te stellen aan persbureaus en kranten. Je kunt dus bijvoorbeeld het NOS Journaal (of items daarvan) zien bij een nieuwsbericht of achtergrondartikel.

Taselaar: “RTL Nieuws draagt al 20 jaar bij aan de journalistieke pluriformiteit van dit land. Miljoenen Nederlanders worden dagelijks door ons geïnformeerd over belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Het kan het niet de bedoeling zijn dat staatssteun aan de dagbladenbranche het bestaansrecht van onafhankelijke journalistieke partijen als RTL Nieuws in gevaar brengt. Mediaorganisaties als RTL Nieuws zullen worden geconfronteerd met enorme concurrentienadelen door een zeer twijfelachtig gebruik van overheidssubsidies. Daarom doen wij een dringende beroep op de Tweede Kamer om dit rapport heel kritisch onder de loep te nemen.”

Heel goed dat RTL dit doet. Want als de kranten daarvan gebruik mogen maken, wil ik dat ook wel. Bovendien weet de Volkskrant bijvoorbeeld op deze manier zijn site enorm op te leuken, potentieel meer publiek te trekken en daarbij ook meer omzet te genereren. Ten koste van online mediapartijen die geen krant uitgeven.

Zie ook:
- Plasterk wil dat NPO kranten helpt
- Pauw & Witteman peilen ‘humeur van Nederland’ met Volkskrant

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “RTL wil samenwerking NPO en kranten blokkeren

  1. Mart

    Zie zojuist een rpomo voor een nieuw promo van john williams genaamd biechtbus.

      /   Reply  / 
  2. Mart

    2de promo = programma

      /   Reply  / 
  3. Esther

    Natuurlijk komt Plasterk zijn partijkrant te hulp. Hij heeft goed naar Berlusconi gekeken; controleer de media en je controleert de massa. Ik hoop dat het parlement hier niet in meegaat en dat anders Brussel zijn veto uitspreekt. Staatsonafhankelijke journalistiek is de basis van een gezonde democratie. Het argument van Plasterk dat hij juist de pluriformiteit wil waarborgen slaat nergens op. Hij moet accepteren dat nieuwe generaties op een andere manier nieuws tot zich nemen en dat het kunstmatig overeind houden van gedrukte media met staatsgeld juist pluriformiteit in de weg staat. Zou hij ook zo bereidwillig zijn geweest als de Volkskrant goed zou draaien maar de Telegraaf en AD het moeilijk hadden? I doubt it….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>