Plasterk grijpt niet in bij verdwijnen ONM

Minister Plasterk gaat niet ingrijpen bij Nederland 3 als ONM verdwijnt. Dat schrijft de minister van Media vandaag aan de Tweede Kamer in een brief, waarmee hij kamervragen van het CDA, SP, ChristenUnie, PVV en SGP beantwoordt. Plasterk schrijft: “Ik meng mij niet in besluiten over de publieke programmering. Wel wil ik de indruk wegnemen dat een netcoördinator zomaar programma’s van omroepen schrapt.” Hij benadrukt in de brief dat netmanager Roek Lips van Nederland 3 niet over één nacht ijs is gegaan bij zijn besluit ONM na het lopende seizoen te stoppen.

Nieuw drama
Plasterk herhaalt in zijn brief de woorden van Lips, die het vrijgekomen budget wil investeren in ander drama. “Het volledige bedrag dat gereserveerd was voor ONM (ruim 7 miljoen per jaar) wordt opnieuw geïnvesteerd in drama. Gedacht wordt aan kwaliteitsdrama op prime time voor Nederland 3, aan ander kwalitatief jeugddrama en drama voor de groep 13-19 jarigen. Daarbij liggen ook nieuwe mogelijkheden op dramagebied voor BNN.” Zappen meldde vrijdag al, dat SpangaS waarschijnlijk op het tijdslot van ONM komt te staan na de zomerstop van 2010.

Minder macht netmanagers
Verschillende politieke partijen storen zich er aan, dat de netmanagers zo veel macht hebben. Zij willen dat de publieke omroepen meer zeggenschap krijgen. Plasterk voelt daar niets voor. “De besluitvorming rondom ONM is in overeenstemming met de Mediawet. Mijn indruk is ook dat de besluitvorming voldoende zorgvuldig is verlopen, maar het is aan de raad van bestuur en BNN om dat samen te beoordelen en zo nodig lessen te trekken voor de toekomst. Het is natuurlijk hoe dan ook een gevoelig besluit; ONM is al jaren bijna dagelijks te zien, er is veel geld mee gemoeid en er zijn veel programmamakers en acteurs bij betrokken. De teleurstelling over ONM mag echter geen aanleiding zijn in te grijpen in de werkwijze binnen de publieke omroep.”

Spanning
Plasterk vervolgt: “Ik verwacht dat vanaf september 2010 wel weer meer spanning komt te staan op interne verhoudingen. Er treden twee nieuwe omroepen toe, de minimum rechten op zendtijd en geld van andere omroepen wijzigen, en bij de advisering over de ingediende beleidsplannen signaleerde de NPO al dat er overaanbod dreigt in de sfeer van actualiteiten en onderaanbod voor de jeugd. In die omstandigheden is coördinatie door de raad van bestuur net zo hard nodig als de maatschappelijke betrokkenheid, de journalistieke en creatieve ambities en het vakmanschap van de omroepen.”

Zie ook:
- ‘SpangaS neemt tijdslot ONM in’
- Roek Lips: Helft kijkers ONM is 50-plus
- Roek Lips weigert ‘offer you can’t refuse’ van BNN
- ONM stopt definitief na lopend seizoen

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Plasterk grijpt niet in bij verdwijnen ONM

  1. roef

    waarom grijpt plasterk niet in, terwijl met de discussie over lingo de premier er zijn mening over gaf en het mocht opeens blijven?
    laat de premier er zich dan nu weer mee bemoeien.

      /   Reply  / 
  2. Topmodel

    Vergeet Sesamstraat niet, daar werden volgens mij ook al kamervragen over gesteld. Beetje hypocriet. Zag een gezamelijk programma van bnn en llink. Dat soort reizen zijn geldverslindend en het gross, zal zijn vakantie niet boeken obv een uitzending in een of ander duur resort.

      /   Reply  / 
  3. Fred

    De minister grijpt niet in Roef, omdat ie dat niet mag. We hebben een onafhankelijke pers in Nederland. Dat zou ook wat zijn, een minister is een passant en dan even zijn eigen programmering samenstellen. Wees blij dat het hier in Nederland zo geregeld is, anders krijg je van die Italiaanse toestanden met Berlusconi (lees: censuur)

      /   Reply  / 
  4. Hanneke

    off topic: the phone wint emmy

      /   Reply  / 
  5. dario

    off topic: Ik ga nu naar m’n werk

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>